[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Festival-surfa:
> Festivalens hemsida

>> sett - Göteborgs filmfestival 2005 - recension - They Came Back


They Came Back

Ur filmen "They Came Back"
Gatorna fylls med de vandrande döda, det är då man ser sig om efter ett närliggande shoppingscenter.
© Göteborgs filmfestival

Originaltitel: Les Revenants
Regissör:
Robin Campillo
Land: Frankrike
Språk: Franska, engelsk text
Längd: 1.43
År: 2004
Salong:
Hagabion, en salong som skulle må bra av ett nytt ventilationssystem eller av att ta ut de tre främsta och de tre bakersta raderna ur den märkligt långsmala salongen. Ingen annan salong på hela festivalen stinker så mycket svett som hagabion efter en lång dag.

Om filmen:
Ingår i sektionen French Connection.

Handling:
Plötsligt en dag är de där igen, nästan alla de som dött de senaste tio åren, gammal som ung. Alla vid god vigör och så gott som normala, förutom en viss letargi och cirka fem grader lägre kroppstemperatur.

Vad gör man när de döda kommer tillbaka? Om regissören vore George A Romero skulle man greppat efter närmsta hagelbössa och givit sig ut på zombiejakt. Men i Robin Campillos vision är det inga blodtörstiga horder av odöda, utan bara folk som återvänt från det sista äventyret.

För att bekämpa problemet behövs här inte vapenmakt, utan logistik.
Center för rehabililtering och återanpassning skapas, nya jobb måste hittas åt personer som tidigare räknades som "naturligt avgågna" och framför allt måste detta fenomen utredas ordentligt och in i minsta detalj.

Det är en intressant idé och några av filmens mer intressanta scener är i presskonferenser och möten med forskare som lägger fram sina teorier om fenomenet. Dessvärre så tänder filmen aldrig riktigt.
De återvändande verkar ha någon form av plan som de jobbar med, men man får aldrig veta vad eller varför.
Konflikten mellan de levande huvudpersonerna och deras döda anhöriga får aldrig blomma ut, istället går alla omkring och smågnäller eller beter sig underligt.
Även om stämningen ibland kan vara en smula obehaglig, händer aldrig något direkt. Det blir till nära två timmar "jaha".
Vilket ju inte kan vara tanken med filmen.

Utan att avslöja för mycket skulle jag dessutom vilja säga att filmens avslutning, även om den har ett visst mått av dramatik, är rätt så antiklimaktisk.
På det hela taget är en bra och annorlunda idé en smula bortslösad i den här filmen.

Innehållsförteckning:
Värmekamera
De vandrande döda
Kärlek
Relationer
Mystiska nattpromenader
Hemliga möten


Harald Åberg : 05-02-03


 
> maila crew@bulldozer.nu