[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Festival-surfa:
> Festivalens hemsida

>> sett - Göteborgs filmfestival 2005 - recension - Gourmet club
 


Gourmet club

Ur filmen "Gourmet club"
Dåligt med Big Mac & co när man smörjer kråset i Gourmet club.
© Göteborgs filmfestival

Regissör: Juha Wuolijoki
Land: Finland
Språk: Finska, engelsk text
Längd: 1.05
År: 2004
Salong:
Hagateatern, är som namnet antyder till vardags teater. Det är litet, trångt, intimt och rumpan bjuds träbänk. Hamnar man långt fram och ut på kanten så är vinkeln till filmduken inte optimal.
Ingen bra lokal för längre visningar, men för en timme mäktade både rumpa och nacke med.

Om filmen:
Filmen är en av de sex som är utvalda till Nordisk Tävling, och ingår i sektionen Nordic Light som rymmer filmer från våra nordiska grannländer.
Innan filmen höll regissören Juha Wuolijoki en kort inledning där han berättade att han fått manuset till filmen tillsänt sig från bröderna Coen som han haft visst samarbete med. Istället för att göra filmen på engelska, som manuset var på, bestämde man sig för att göra den lite mer exotisk och därför spela in den på finska. Man kortade också ner manuset från featurelängde och gjorde filmen kortare och direkt för TV.
Skådespelarna är finnar, utom den italienske kocken som spelas av amerikanen Michael Badalucco (känd från TV-serien "The Practice" och diverse Coen-filmer).

Handling:
Fem rika överklassmän har en exklusiv liten gourmetklubb som på sina månatliga möten smörjer kråset ordentligt i lyxrestaurangmiljö.
Detta slutna och snobbiga sällskap nöjer sig inte med den kulinariska upplevelsen, utan klubbens syfte är att medelst vadslagning komma fram till vad kvällens hemliga huvudingrediens månde vara. Stora pengar står på spel och herrarna försöker övertrumfa varann i att komma på exotiska och oväntade råvaror.
Likaså är den temperamentsfulle chefskocken på restaurangen alltid mån om att skapa en sån fantastisk måltid som möjligt utifrån den ingrediens han fått sig tilldelad. De enda restriktionerna i klubben är att den hemliga beståndsdelen inte får vara dödlig eller illegal. I övrigt inga hämningar.

När så en av klubbens medlemmar, en doktor, hamnar i ekonomisk knipa inser han att han både måste höja insatsen och "hosta upp" en ingrediens som ingen kan gissa. Ja, vi anar snart varåt det barkar...men det gör det inte mindre spännande.
I jakten på att vinna tillbaks sina ägodelar och sin förmögenhet hamnar han också i händerna på en skrupellös börsmäklare som vill få in en fot i en exklusiva klubben och inte drar sig för utpressning. Dessutom får doktorn hela tiden försöka avstyra att hans älskade bil blir utmätt.

Det här är en riktigt rolig och absurdistisk liten film som kanske inte lockar fram några asgarv, men som inte heller har några dippar. Man sitter hela tiden och småler eller fnissar förtjust. Eller får kväljningar...

Helt klart en sevärd pärla. En elegant hoplagad komedi med goda skådisar, aptitligt foto och lättsmält story. Bon appetit!

Innehållsförteckning:
Överklass-snobberi
Feta cigarrer
Hemliga lyxmiddagar
Utpressning
Falska diagnoser
Äckliga ingredienser


Mia Gustavsson : 05-02-03


 
> maila crew@bulldozer.nu