[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Festival-surfa:
> Festivalens hemsida

>> sett - Göteborgs filmfestival 2005 - recension - Incident at Loch Ness

Incident at Loch Ness

Ur filmen "Incident at Loch Ness"
"Filma din jävel!"
© Göteborgs filmfestival

Regissör: Zak Penn
Land: USA
Språk: Engelska, otextad
Längd: 1.34
År: 2003
Salong:
Folkan, en ganska bra salong då den ju egentligen är en teater. Bra lutning i salen gör att du ser väldigt bra från nästan alla platser. Stolarna är bekväma och benutrymmet tillräckligt.

Om filmen:
Den inte helt obekante regissören Werner Herzog är känd för att inte göra saker och ting på ett lätt sätt. Han har släpat båtar över berg, filmat på vulkaner som mullrande hotat med utbrott och flera gånger jobbat ihop med Klaus Kinski. Länge har han planerat att göra en dokumentärfilm om Loch Ness-fenomenet. "Incident at Loch Ness" är inte den filmen, men den berättar hur det kanske kunde ha gått till.
Filmen ingår i avdelningen Cinemania.

Handling:
Ett par dokumentärfilmare har avtalat med den store regissören Werner Herzog att följa honom under en tid för att göra en dokumentär.
När filmarna anländer håller Herzog precis ett avstampsparty för sitt stora Loch Ness-projekt.
Ganska snart framgår att allt inte står helt rätt till, fotografen Gabriel Baristan har fått helt andra premisser från producenten Zak Penn än vad Herzog tänkt sig och när teamet anländer till Skottland så driver produktionen allt närmare ett sammanbrott. En playboymodell dyker upp föreställandes expeditionens sonaroperatör, den kryptozoologist som anlitats är extremt excentrisk och bär på en resveska med vad som närmast ser ut som "frutti di mare", men vad han dyrt och heligt intygar är fynd från exotiska djuphavsmonster.
Dessutom så lyckas dokumentärfilmarna fånga ett par mycket suspekta möten mellan producenten och en specialeffektsmakare.

Stämningen blir allt mer tryckt, och det är frågan om Werner Herzog och Zak Penn kommer kunna hålla sams länge nog att fullfölja projektet, särskilt som det allt mer tydligt framgår att de har helt olika syn på vad slutmålet är.
Under en ödesdiger inspelningsdag ändras dock premisserna helt och hållet då något stort och hotfullt djupt nere i Loch Ness mörka vatten börjar förfölja båten.

"Incident at Loch Ness" är en oerhört rolig film.
Kanske blev den ännu roligare av det faktum att jag inte läst festivalprogrammet noga nog och de första femton-tjugo minuterna svävade i ovisshet om det var en äkta dokumentär eller inte. Werner Herzogs rykte om sig att vara väldigt excentrisk bidrog nog till att jag inte med en gång genomskådade illusionen.
Det är en oerhört smart komedi som helt klart kan räknas in bland de bästa fejkumentärer jag sett och jag rekommenderar den varmt.

Filmens styrka är dels det övertygande spelet från ett flertal personer som vanligtvis står bakom kameran, och den konsekvent hållna dokumentärfilmsformen.
Särskilt Werner Herzog själv är oerhört bra i rollen som sig själv.

Innehållsförteckning:
Regi under pistolhot
Bikinbrud
Monster
Konflikter
En riktigt slem hollywoodproducent.


Harald Åberg : 05-01-30


 
> maila crew@bulldozer.nu