[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Festival-surfa:
> Festivalens hemsida

>> sett - Göteborgs filmfestival 2005 - recension - Strings

Strings

Ur filmen "Strings"
Det är inte lätt att uttrycka känslor när ditt ansikte är snidat i trä, men Hal gör ett bra jobb.
© Göteborgs filmfestival

Regissör: Anders Rønow Klarlund
Land: Danmark
Språk: Svenska
Längd: 1.31
År: 2004
Salong:
Draken, festivalens flaggskepp. Stor duk, bekväma stolar och gott om platser gör Draken till en favorit. Dock finns en tendens till att köra ljudet en smula högt och det låter ofta rätt vasst. Inte en lokal jag skulle vilja se någon av Gollums scener ur Sagan om ringen-trilogin i.

Om filmen:
Strings är en marionett-film. Inte en kategori som är allt för vanlig direkt. Själva berättelsen är tämligen ISO-certifierad och bjuder inte på några större överraskningar, men det visuella genomförandet är minst sagt storslaget.
Filmen är en samproduktion mellan ett flertal länder och ingår i Nordisk Tävling.

Handling:
När härskaren av Hebalon en regnig natt tar sitt eget liv för att överlämna makten till sin son, Hal Tara, finns den onde brodern i kulisserna och smider sina egna planer. Avskedsbrevet förstörs och självmordet förvandlas hastigt och lustigt till ett politiskt mord.
Den unge härskaren manipuleras att åka ut för att hämnas sin fars död och döda de rivaliserande Zeriternas ledare.

På vägen växer den unge Hal som marionett och finner både sig själv, sanningen och kärleken. Hemmavid smider farbrodern och dennes förtrogne onda planer och i Zeriternas läger finns en obekväm sanning som väntar på att upptäckas.

Själva handlingen i "Strings" är inget nytt, vill man vara elak kan man hävda att den gränsar till banal. Men precis som med de flesta bra sagor så är det inte så mycket innehållet som hur den berättas som är avgörande.
"Strings" är både vacker och facinerande. Dockorna är detaljerade och rör sig oerhört snyggt. Scenerierna är fantasirika och sättet hur man i berättelsen utnyttjar de trådar som styr marionetterna är väldigt bra. Efter hand slutar man att tänka på att det är dockor som sitter fast i trådar och lever sig in i berättelsen.

Detaljer som hur nya barn snidas på hyvelbänken och sedan får sina strängar fästa under födseln, eller hur slavar och krigsfångar används som reservdelsbankar när en sträng kapats fungerar utmärkt i berättelsen.
De olika karaktärernas design är också utsökt, från den guldlackade prins Hal, till de nästan helt förrutnade oraklen "de ensträngade".
Marionetterna är snidade i trä, och det är en naturlig del av deras värld. Stängarna som ger dem liv likaså.
Hebalons ogenomträngliga stadsport är bara en enkel tvärbalk som höjs så högt att ingen kan klättra över den. Därmed skapas en osynlig barriär som ingen kan ta sig igenom.
Vissa av filmens landskap är häpnadsväckande mäktiga, som det frusna slagfältet vid "De tusen dödade krigarnas sjö" där sönderfrusna trådar från tusentals marionettar sträcker sig upp mot de mörka molnen.

"Strings" är helt klart en film som är värd att ses, och definitivt en film man bör passa på att se på bio. Den svenska distributionen av filmen är för närvarande en smula oklar, men då den faktiskt har dubbats till svenska så vore det mycket märkligt om den inte kom till svenska biografer.
Sen må man tycka vad man vill om svensk dubbning, personligen hade jag hellre sett filmen med den engelska originaldialogen men de svenska rösterna är förhållandevis bra.

Rekomenderas åt alla som vill ha en annorlunda filmupplevelse.

Innehållsförteckning:
Barn som föds ur hyvelspån
Slavar används som reservdelar
Märkliga dockor
Fantasi


Harald Åberg : 05-01-30


 
> maila crew@bulldozer.nu