[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Festival-surfa:
> Festivalens hemsida

>> sett - Göteborgs filmfestival 2005 - recension - The Private life
 


The Private Life

Ur filmen "The private life"
© Göteborgs filmfestival

Originaltitel: La vie privée
Regissör:
Zina Modiano
Land: Frankrike/Portugal
Språk: Franska, engelsk text
Längd: 1.15
År: 2006

Om filmen:
Filmen ingår i sektionen "First cut" och har ingen förfilm, endast en "reklamfilm" om Folkteaterns verksamhet.

Handling:
Filmen bygger på en novell av Henry James, "The Private Life" och handlar om den unge fransmannen Sofianes och hans mors besök i det förflutna.
De är på väg till Vie privée, en stor och avskild villa i de södra delarna av Frankrike där Sofiane tillbringade sin barndom och där hans mor var hushållerska. Nu åker de tillbaka som gäster till den mycket exentriske mannen Mellifond och hans nervöst lagda hustru och blir en del av ett mycket brokigt sällskap. I huset finns Mellifons nevö och en ung kvinna som liftat och blivit upplockad, en märklig författare och troligen hans dubbelgångare, sen kommer även den man som Sofianes mor ska gifta sig med.
Moderns planer är en nyhet för Sofiane liksom det faktum att hon inför sin blivande make låtsas att Sofiane är hennes bror och inte hennes son.

Under några dagar så umgås dessa omaka människor i ett förfallet hus med tillhörande gigantisk trädgård. Umgänget kantas av märkliga försvinnanden, uppgörelser uppblandat med ung kärlek och förvirrade uttalanden.
Det är så många känslor som har sin förklaring i händelser i det förflutna, men som bara antyds och aldrig riktigt uttalas. Det hjälper inte direkt åskådarens förståelse.

Det är en aningen märklig förväxlingskomedi som förvirrar publiken (eller i alla fall mig). Nu är jag inte överdrivet förtjust i vare sig Henry James texter eller de filmatiseringar som hittills gjorts av hans böcker och det är mycket möjligt att det påverkar mitt allmänna omdöme.

Det var trevligt att höra franska talas, men för övrigt så känns det här som en festivalfilm som kommer att försvinna i mängden av intryck.
Den är vare sig superdålig eller en fantastisk filmupplevelse. Dock kan jag ändå tycka att regissören Zina Modiano lyckats med sin debutfilm och kan nog tänka mig att se hennes framtida alster också (under förutsättning att det inte blir mer Henry James).

Innehållsförteckning:
Resa till det förflutna
Upprörd trädgårsmästare
Charader
Bröllopsplaner


Carin Thärnström: 07-01-30


 
> maila crew@bulldozer.nu