[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - Göteborgs filmfestival 2003 - recension - Half the Rent


Half the Rent

Ur filmen "1/2 the rent"Originaltitel: Halbe Miete
Regissör:
Marc Ottiker
Land: Tyskland
Språk: Tyskt tal, engelsk text
Längd:
1.32
År: 2002

Salong:
Chalmers, mitt personliga nav i årets filmfestival. Vilket kan bli resultatet när alla visningar av filmer man vill se är utsålda på andra ställen. Får man välja mellan Kongressen och Chalmers är saken klar.

Förfilm:
Ingen förfilm

Om filmen:
Ingår i filmfestivalens serien "German stories".
Wim Wenders
är producent till den här filmen och den är också en av de första som släpps från hans nya filmbolag Road Movies Factory.

Handling:
Filmens huvudperson Peter är en professionell hacker som ägnar sig åt att sälja information som han fått tag på genom att knäcka olika säkerhetssystem.
Hans flickvän Julie inbillar sig att de är avlyssnade och övervakade i sin lägenhet, men Peter tycker att hon är paranoid och ignorerar henne.
Vilket med filmens logik/brist på logik leder till att hon tar livet av sig.
Peters reaktion är ungefär lika självklar. Efter att han ringt ambulans och hjälpsamt ställt upp dörren, sticker han iväg till Köln för att inte missa sin senast planerade affärstransaktion.

Filmens handling blir inte mindre märklig eftersom Peter från detta ögonblick börjar uppföra sig som om han är på flykt, extremt eftersökt och måste ligga lågt.
Vilket också verkar vara fallet eftersom mystiska män börjar leta efter honom.
För min del är det oklart om det beror på hans databrott eller på att han eventuellt kan vara misstänkt för mord på Julie. Det verkar inte heller som om det är detta vi i huvudsak skall intressera oss för när vi ser filmen. Vi skall bara förstå att Peter är nojig och vill hålla sig undan till varje pris.

Här börjar den mer underhållande, men total ologiska, delen av berättelsen.
Peter, som har gott om cash på fickan, kan av någon anledning inte ta in på ett hotell i väntan på att han skall träffa sin kontaktman.
Han måste istället skaffa husrum på ett krångligt, långsökt och omotiverat sätt.
Han slinker in i trappuppgångar och har sån tur att det hela tiden dyker upp situationer som gör att han kan få tag på nycklar till olika lägenheter (nån glömmer nyckeln i dörren, nån glömmer att låsa, nån gömmer nyckeln när han ser på osv).
Fast det är nästan fånigt otroligt och hans motiv är minst sagt förbryllande så blir det ändå riktigt kul. Peter "lånar" nämligen extranycklar och går mellan de olika lägenheterna när de som bor där inte är hemma. Han lämnar också olika typer av ledtrådar om sin existens.

Några av hyresgästerna avslöjar honom direkt, andra inte, och deras relationer utvecklas på olika sätt. Den första lägenhet han går in i tillhör en excentrisk författare som kommer på honom direkt. Han verkar dock inte bry sig, utan ger Peter tillåtelse att sova där eftersom han bara har den som skrivalya.
Så därför blir det än mer mystiskt att Peter måste hitta nya ställen där han kan ta en tupplur, duscha, laga kyckling och lämna ledtrådar.
Men det är ändå roligt att se.

Filmen känns inte särskilt genomarbetad, utan mer som om man pusslat ihop olika idéer utan att lyckas få ihop dem till en sammanhängande historia. Jag tycker att man kunde ha gjort Peters behov av bostad mer realistsikt, skippat det märkliga hackertemat och hans flickväns självmord. Första delen av filmen blir tyvärr mest en transportsträcka, medan sista delen är riktigt rolig.
Blandade intryck alltså!

Innehållsförteckning:
En bärbar dator
Ett USB-minne i en snodd runt halsen
En galen café-cowboy
En boxande joggare
En neurotisk singeltjej
En schackspelande skiftjobbare
En självgod casanova
En trojan


Mia Gustavsson : 03-02-02

 


 
> maila crew@bulldozer.nu