[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - 5 böcker: Kokböcker


5 böcker: Kokböcker

Om man ska bjuda på middag hemma hos sig, kanske imponera på dejten eller bjuda mormor på söndagmiddag och känner sig aningen förvirrad och stressad inför ett sådant åtagande kan man:

1. ringa mamma
2. köpa hem take away
3. bläddra i en kokbok för att få lite idéer


Det fullkomligt svämmar över av kokböcker i bokhandeln, har kocken varit på tv i mindre än fem minuter så måste vederbörande ge ut en kokbok också.
Det är generellt sett ingen bra idé att köpa "101 franska middagar" eller "Woka med TV-kocken" som nybörjarbok.
De kan du köpa sen, när du är redo för lite större utmaningar.
Här har jag valt ut några lämpliga grundkokböcker som täcker in det mesta man behöver veta om matlagning.

5 kokböcker

DEN KLASSISKA KLASSIKERN:
Klassikern är "Rutiga kokboken" som ges ut av ICA Bokförlag och nyligen har kommit i ny upplaga (2001)
Det är en rejäl matlagnings-bibel som tar upp i princip allt, nu mera är den uppdaterade med thaimat och liknande.
(Ett likvärdigt alternativ är kooperationens variant "Vår Kokbok", också den i ny uppdaterad utgåva 2001)
(ICA Bokförlag & Prisma)

DEN MODERNA KLASSIKERN:
En av mina absoluta favoriter är "Annas mat", finns nu mera under namnet
"Nya Annas mat", av Anna Bergenström.
Den är inte fullt så basinriktad och detaljrik som de två tidigare böckerna men en behaglig introduktion till matlagning och bakning med bra recept och vettiga kommentarer.
(Albert Bonniers förlag)

DEN HÄLSOSAMMA:
Lotten Thörnqvist har gett ut tre små tunna kokböcker som heter "Bra mat för fattig gourmet", "Festmat för fattig gourmet" och "Må-bra-mat för fattig gourmet". Där tipsar hon om billig mat som samtidigt är hälsosam.
Teckningar och kommentarer om livet i största allmänhet gör att man gärna läser dem en gång extra.
(Semics förlag)

VEGETARIANEN:
Är du vegetarian eller funderar på att bli det?
Investera i den grönrutiga "Vegetariska Kokboken" av Inga-Britta Sundqvist (ny uppdaterad upplaga 2001) Det ger dig en bra grund att stå på och förutom recept också tips så att du får i dig den näring du behöver.
(ICA Bokförlag)

DEN REBELLISKA:
"Systrarna Voltaires mat" var storsäljande kokbok för några år sen och är en härligt lagom respektlös receptsamling där det pratas nävar och nypor likväl som deciliter och matskedar.
(Byggförlaget)

 

 

Carin Thärnström : 02-05-03


 
> maila crew@bulldozer.nu