[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

 

 

>> läst - bok - recension - kokböcker hösten 2007


Kokboks-special hösten 2007

Hösten är en tid när man gärna håller sig inomhus och myser med en god middag, te & nybakt bröd eller en god dessert.
Kanske behövs lite nya recept som både passar en höstmiddag för vännerna och som lunchlåde-inspirationen på vardagarna?

Hösten är också en tid när man ofta längtar bort från gråmulenheten till varmare breddgrader med spännande smaker och andra matupplevelser. En kokbok med exotiskt kryddade rätter och annorlunda råvaror är billigare än en flygbiljett.

Det är inte helt sällan även den årstid då man siktar in sig på en nystart när det gäller att ta tag i träning och ändring av matvanor. Ett par kilo minus innan julfrossan är aldrig fel. En hjälp på traven i form av en kokbok med nyttiga recept kan vara en spark i baken.

Bulldozer bjuder på en samling av nyutkomna och äldre kokböcker som på olika sätt kan hjälpa dig i just din höstambition.

FÖR DEN SOM LÄNGTAR BORT:

Svensk husmanskost i alla ära, men nog lever smaklökarna upp betydligt mer när man bläddrar i kokböcker som lika mycket är geografiska nedslag som receptsamlingar?

JAMIES ITALIEN av Jamie Oliver
(Albert Bonniers Förlag, 320 s, 2006)

Den här killen verkar inte ta det lugnt för fem öre. Nu har han kuskat runt Italien och gjort tv-serie om det och dessutom givit ut ut en kokbok med italienskt tema. Han har onekligen energi för ett dussin persone,r men vad han framförallt verkar ha är passion, och i det här fallet passion för mat och för att få människor att äta det som är bra för kroppen.

Hans bok om italiensk mat är en sannskyldig dröm i läckra rätter som utan märkliga tillsatser utan med det där mantrat som alla pratar om men absolut inte alla följer - "bra råvaror". Italiensk mat är något jag uppskattar i allra högsta grad och inte bara i form av innehållet i den pastakastrull som står på spisen åtskilliga gånger i veckan i mitt kök.

Jamies recept är allt från ganska tillkrånglade historier till såna som lagas med väldigt lättsamma grabbnävar. Sen underlättar det ju givetvis att ständigt ha färska kryddörter och andra behändiga råvaror i sitt hem om man vill tillaga recepten i boken. Men visst är det så att vi i det kalla norden inte riktigt har samma förutsättningar och råvaror som italienarna har tillgängliga även om vi närmar oss medelhavskulturen allt mer. Vi ska bara orka fixa det efter jobbet en mörk novemberkväll…

Jamie kan i alla fall vara en inspiratör (eller kanske en överdrivet klämkäck förståsigpåare) till att åstadkomma en läcker lördaglunch eller söndagmiddag om orken slår till. Eller så slår man sig ner i soffan med en tallrik pasta och nöjer sig med att läsa och drömma om det där fantastiska huset i Toscana och hur man står och rullar egenhändigt gjord spagetti.

Recept att testa: Funghi tagliati a fettine sottili con mozarella e fusa e tim (Skivade champinjoner med smält mozzarella och timjan)

- Carin ThärnströmORIENTENS MAT OCH KULTUR av Barbara Lutterbeck & Jürgen Christ
(ICA Bokförlag 240 s, 2005)

Det här är långt mer än en kokbok.
Det är en resa i Orienten där kulturen, traditionerna, vardagslivet, matvanorna, arkitekturen, gästfriheten och mycket annat avhandlas. Vackra bilder på såväl mat och ingredienser som gatuvyer bildar tillsammans med den färgstarka layouten i varma nyanser och med böljande arabiska bokstäver som dekoration på sidorna en lockande helhet. Vi rör oss från öknen till basaren, från Tunisien till Turkiet, från meze till fyllda dadlar.
Faktatexter om länderna i Orienten och olika företeelser varvas med recept, menyer och utläggningar om råvaror, tillredningssätt, kryddningar och bordsdekorationer.

Man kan nästan känna dofterna, höra gatuljuden, känna värmen mot huden och smaka de kryddiga rätterna när man bläddrar genom sidorna. Boken är skriven med mycket kärlek och är en njutning för alla sinnen.

Det är svårt att göra boken rättvisa utan att ge möjlighet att bläddra i den. Ord som borekas, tagine, tamarind, kibbeh, yufa, zatar, tabbouleh, kataif, okra och chermoula väcker nyfikenhet både hos smaklökarna och i tanken.

Kokbokens recept spänner givetvis över en bred matkultur med många länders specialteter, men recepten är inte indelade efter land, utan efter teman som "gatumat & meze", "vardag & fest", "oliver, couscous & tagine", "söta rätter & drycker". Även registerdelen är omfattande med lästips, ordlista, två receptregister och menyförslag.

En dyrgrip på kokbokshyllan.

Recept att testa:
Kufta med Tahina (små köttbullar, ugnsstekta grönsaker och sesampasta-sås)

- Mia Gustavsson


THAI & WOK
(Albert Bonniers Förlag, 124 s, 2006)

Bonnier Impact är en ny underavdelning med fackböcker inom Albert Bonniers Förlag där man bland annat ger ut kokböcker. Först ut var ett gäng inriktade på i huvudsak utländsk mat: thai, grekiskt, italienskt, sushi & den lite mer kulturellt obundna grill-kokboken.

"Thai & wok"-boken inleds med lite tips på hur man bör skära ingredienserna (t ex morötter i stavar, färsk ingefära i tunna skivor, purjo diagonalt och lök i klyftor) och hur man wokar på rätt sätt (woka i den ordning ingredienserna dyker upp i receptet, de som är minst vatten i steks först, knuffa upp på de färdiga bitarna på wokens sidor så de andra kommer åt att stekas, lägg inte för mycket i pannan på en gång för då kokas det istället för wokas).
Sen är det pang på, runt 60 recept med thai-inriktning. Sallader, soppor, alla möjliga wokblandningar, dip & såser & currypasta, tips på tillbehör, ris med smak och sist även ett par efterrätter.

Det är mycket innehåll i den här lilla boken. Enkelt och snyggt presenterat och med snygga bilder till varje recept. Ett extra plus för att det till varje recept anges kalorier samt protein-, fett- och kolhydrat-innehåll i rätten. Och ett plus till för det roliga och intessanta minilexikonet i slutet där man får veta mer om allt från kefirlimeblad till citrongräs, och även vad man kan använda som ersättning om det kniper.

Bara att jag bläddrar fram och tillbaks och blir sugen på att laga nästan allt är ett gott betyg.

Recept att testa:
Kalkon med mandlar, serverat med citronris

- Mia Gustavsson

GREKISKT
(Albert Bonniers Förlag, 124 s, 2006)

Mja, jag vet då inte om det här kan kallas en grekisk kokbok, eller ens en medelhavskokbok. Visst finns det moussaka, grekiska köttbullar, souvlaki, grekisk sallad och tzatziki, men också fransk pastej, minestrone, tortilla och paella. Inget fel med den ganska spretiga recept-samlingen, men varför döpa boken till "Grekiskt". Gravt missvisande.

Först kommer ett gäng ganska välkända och inte så spännande recept på grekiska klassiker, sen lite maplacé text om ouzo och grekiskt vin och efter det har man slängt in italiensk fläskkarré, fransk ärtsoppa och spanska bönor tillsammans med lite andra recept från Frankrike, Italien och Spanien.
Så när man ser att boken är en sammanslagning av två danska kokböcker som översatts till svenska blir man inte förvånad. Men fortfarande förbryllad. Why? Vem tänkte (inte) till här?

Bakläxa. Gör om och gör rätt! Stryk den sista delen och satsa på helgrekiskt. Då kommer inte heller sprit- och vinkapitlet att verka som en konstig utvikning.

Nog måste det finnas mer grekisk mat att fylla ut boken med? Då kanske man till och med får med några fler rätter som den svenska charterturisten inte testat på sin greklandssemester.

Recept att testa:
Timjanbröd med feta

- Mia Gustavsson

SUSHI & MISO av Fiona Smith
(Albert Bonniers Förlag, 64 s, 2006)

Sushi har sedan nittiotalet förvandlats till något nästan folkligt. Till och med i små mellansvenska samhällen kan man nu förtiden hitta åtminstonde ett ställe som serverar sushi. Därför kanske det inte är så överraskande att sushikokböcker har blivit storindustri.

Sushi & Miso är, för att vara en sushikokbok, lite annorlunda. Dels är den nästan helt koncentrerad på maki-sushi, det vill säga rullar, och dels har den som namnet antyder en sektion med bra misosoppsrecept. Trots att misosoppa hör ihop med sushi som makaroner med stekt falukorv så är det något de flesta sushikokböcker slarvar med. Så är icke fallet här, vilket Fiona Smith ska ha stort tack för.

Dessutom är boken full av ganske ickeortodoxa receptförslag, som sushi med tempura-friterade räkor eller norimaki med misomarinerad sparris. En annorlunda sushikokbok som inte tror på att komplicera det allt för mycket.

Recept att testa:
Röd misosoppa med fläskkött och nudlar

- Harald Åberg

SUSHI & SASHIMI av Dag Hermelin, Bruno Ehrs & Pelle Swanberg
(ICA bokförlag, 59 s, 2007)

I viss kontrast till Sushi&Miso står Dag Hermelin, Bruno Ehrs och Pelle Swanbergs Sushi & Sashimi. Även om boken saluför sig med undertiteln "lättlagat hemma" känns det som om det krångliga får vara med och utgöra definitionen för vad som kan göras eller inte. Boken är indelad i lättlagat och avancerat och sushiris hamnar av någon anledning under avancerat, med rekommendationen att man istället köper ris från sin lokala sushiresturang. Så svårt är det inte, säger min egna erfarenhet, att göra sushiris.

Om man bortser från det så håller boken hög klass, med bra råd om hur man skär fisken och hur man kan servera sushiingredienser som japanska tacos för en enkel och festlig bjudning. Jag tror man skall strunta i vad författarna antyder om svårighetsgraden, den som köpt en sushikokbok har förmodligen både tålamodet och önskan att göra det rätt ändå, och då kan Sushi & Sashimi vara en utmärkt inspirationskälla till hemmasushi

Recept att testa:
Sallad med sashimifisk

- Harald Åberg

ITALIENSKT
(Albert Bonniers Förlag, 124 s, 2006)

"Italienskt" är en behändig liten kokbok från Bonnier impact. När jag fick den i min hand så tänkte jag att den kändes aningen överflödig. Behövs det verkligen en sån kokbok till? Kan det finnas något nytt i den?
Jag svarar ja på båda frågorna efter att ha läst mig igenom kokboken. Det är ett smidigt format på boken, med tydliga recept och läckra bilder. Till varje recept så anges dessutom kalorier, protein, fett och kolhydratmängd.

Denna bok om italiensk mat är från början två danska kokböcker som slagits ihop till en, vilket kanske förklarar varför vissa recept finns i dubbel upplaga om än nödtorftigt modifierade.

Recept att testa:
Oxköttsragu

- Carin Thärnström


FÖR DEN SOM VILL ÄTA GRÖNT & HÄLSOSAMT:

Att få mer energi är nåt som många längtar efter. Att kosten påverkar hur vi mår är självklart, men kanske saknas kunskapen om exakt hur och vad som påverkar kroppen av det vi stoppar i oss. Kokböcker med hälsotema eller som är inriktad på vegatarisk mat kan ofta ge vägledning och inspirerande recept.

MAT SOM FÖRYNGRAR av Inga-Britta Sundqvist
(ICA Bokförlag, 160 s, 2005)

Inga-Britt Sundqvist är något av en föregångare när det gäller vegetarisk mat och har givit ut många kokböcker i ämnet. Bland annat står hon bakom standardverket "Vegetariska kokboken" som för nåt år sen kom i en ny och uppdaterad upplaga.

Men den här kokboken har en lite annan inriktning, även om alla recept är vegetariska även här. Den handlar om hur vi ska äta och leva för att må bra och kanske framför allt hur kroppens åldrande påverkas av vad vi äter.
Boken börjar med en teoridel som tar upp dessa saker på ett intressant och lättfattligt sätt. Mycket är självklart, men Inga-Britt motiverar och inspirerar med sitt sätt att berätta till större omsorg om den egna kroppen och dess välbefinnande.

I den praktiska delen finns en receptsamling som är indelad efter matens fäger. Det är lite udda, men bygger på yogans idé om olika energicentra i kropppen, chakran, som är kopplade till en färg och vissa organ. Genom att äta färgrik mat renar, stärker och bygger man upp just det chakrat.
Rött, Orange & Gult, Grönt, Bått & Lila heter avsnitten.
Till varje huvudingrediens finns lite fakta om häsloeffekter och näringsinnehåll och hur hög halt av de nyttiga antioxidanterna som finns i råvaran. Det finns också ett avsnitt om proteinrik mat som bönor, baljväxter, nötter och quorn. Sånt man måste vara noga med att få i sig om man äter vego.

En spännande och annorlunda bok om hälsomat, med vackra bilder och inspirerande tankar.

Recept att testa:
Ost- och spenatfyllda pastarullar (fullkornspastaplattor med fyllning av spenat, lök, chevré, parmesan, sambal oelek m.m)

- Mia Gustavsson

 

HJÄRTATS MAT av Eja Nilsson
(Forum, 128 s, 2006)

Precis som det låter så är "Hjärtats mat" en matlagningsbok med fokus på vårt fysiska välmående; vi får lära oss hur vi ska äta för att vårt hjärta ska må bra. Tack och lov slipper vi förebrående ord som ger oss dåligt samvete för att vi faktiskt tycker om att äta god mat.
Här handlar det snarast om att minska lite grand på fettet i maten och skapa en hållbar livsstil, inte ett bantningsprogram. Sympatiskt!

Kapitelupplägget är bra, först diverse information om t ex hälsa, att ta hand om sig själv, näringsvärde, en bra måltid och nyttan med olika kryddor; sedan följer receptdelen som är indelad i "smårätter, "röror och bröd", "soppor", "sallader", "fiskrätter", "kyckling och annat kött", "gröna rätter och tillbehör", "efterrätter". Lätt att hitta den mat man vill ha med andra ord. För den som inte äter kött finns det många vegetariska recept, och det är en bra blandning av mat från olika kulturer, inklusive vår egen. Roligt!

Personligen tycker jag att recepten funkar bra i mitt eget kök, det är inte en massa märkliga ingredienser som jag måste bege mig till en specialinriktad butik för att hitta, utan det mesta är sådant som jag redan har hemma i kylskåp och skafferi.

Mycket bra för slöhögar som jag, som hellre struntar i att laga en lockande måltid än beger mig iväg på exkursioner för att leta efter mystiska ingredienser. Läsaren bör dock vara medveten om att exotiska ingredienser för mig inte innefattar sådant som exempelvis färsk ingefära eller kardemummakapslar

Recept att testa:
Fläderkyckling

- Grethe Österberg


SNABBT & SUNT av ICA Provkök
(ICA Bokförlag, 96 s, 2006)

Jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag tycker att det här är en riktig toppkokbok eller en ganska onödig & snävt nischad kokbok. Jag gissar att jag får återkomma i den frågan efter att ha haft kokboken i hyllan ett tag.

Hela kokboken bygger på tre vanliga råvaror: lax, köttfärs och kyckling. Eftersom det är de tre vanligaste basingredienserna i min frys så är den i praktiken som gjord för mig. Samtidigt finns det ingen som helst röd tråd i kokboken utom att allt ska vara hyfsat snabblagat och sunt.

Alla recept finns i två portionsanvisningar, 1-2 portioner och 4 portioner. Det är ganska fiffigt i en vardagskokbok. En eloge för det upplägget. Det hintar också om att det här är tänkt som en kokbok som kan vara underlag både till lunchmatlådor och middag både för familjer och enpersonhushåll.

Däremot undrar jag varför man inte anger kalori- eller fettmängd per portion när man nu marknadsför boken under rubriken "sund". Man vill ju gärna veta hur nyttigt/onyttigt det är!
Visserligen är lax och kyckling hyfsat magert och färsen kan man ju välja en nötfärs med mindre fett, men man vill kanske ändå få en hint om kcal-nivå. En liten miss i sammanhanget kan jag tycka.

Bra är att det till många rätter finns tillbehör som olika röror, sallader och liknande, plus förslag på vad som passar till i form av bröd, ris, potatis osv. Det gör att man kan anpassa måltiden till eget tycke och smak eller ambitionsnivå.

Recepten är av blandad karaktär och väldigt varierade.

Recept att testa:
Grillad baconkyckling med ananassalsa

- Mia GustavssonSOCKERFRIA KOKBOKEN av Pia Nordström & Bitten Jonsson
(Forum, 144 s, 2006)

Den här kokboken riktar sig främst till de som är sk sockeröverkänsliga eller vill skippa sockret i maten för hälsans skull. Bitten Jonssson är en guru på området och menar att sockret i maten förgiftar oss och för vissa överkänsliga personer leder det till samma beroendeproblematik som andra missbruk, t ex av alkohol och droger.
Man kan tycka och tro vad man vill om den saken, men helt klart får genomsnittssvensken i sig otroligt mycket mer raffinerat socker i maten än vad som är nyttigt.

Det kan kännas väl drastiskt att utesluta allt socker ur sin kost, och svårt, för när man läser boken inser man att vi får i oss sockret överallt och att sockret inte bara är där vi ser det.

Förutom receptdelen finns också en introduktion och test för att utröna om man är sockeröverkänslig, näringslära, hur man ska komponera sina måltider, tips på saker man alltid kan ha med för att undvika att tvingas köpa "fel sorts" mat när hungern slår till, råd kring vad man ska ge sina barn för mat, lista på olika sorters sockerarter, genomgång av hur olika trenddieter (GI, stenålderskost, Atkins osv) funkar i förhållande till socker osv.

Receptdelen består av avsnitten: frukost, huvudrätt, tillbehör och efterrätter.

En faktaspäckad bok som knappast kommer att gå till historien för sina spännande recept, men som säkert kan tjäna som både väckarklocka och guide för den som behöver skippa socker i maten.

Recept att testa:
Örtbiffar (köttfärsbiffar med vitlök, persilja och timjan)

- Mia Gustavsson

FÖRÄNDRA DITT LIV av Hellénius/Palmdahl/Gradvall
(ICA Bokförlag, 96 s, 2003)

Det här är egentligen mer en livsstilsbok än en kokbok, för den vill uppmana människor i alla åldrar till att röra sig och äta rejält, gott och nyttigt. Frågan som ställs i boken är inte "hur vill du leva?" utan "vill du leva?". Den västerländska livsstilen med stillasittande jobb och överflöd av mat leder till välfärdssjukdomar som förtkortar våra liv.

Trots allt är detta ingen pekpinnebok, utan en stilla uppmaning till att förbättra sin livskvalitet, oavsett var i livet man är och vilken form man är i. Små förändringar kan ge stora vinster. Vanedjuret människan riskerar att misslyckas om allt ska förändras från en dag till en annan. Det nya livet kanske inte behöver vara mer än det gamla med några få små modifikationer.

Efter en inledning kring livsstilsförändringar genom motion och mat följer en receptdel med ett 40-tal recept av varierande karaktär. Bilderna är vackra och maten ser inbjudande ut. Samtidigt kan jag känna att bokens två delar inte riktigt hänger ihop och att recepten är lite arty.

Det kanske inte behöver vara kruskakli för hela slanten, men när ena delen av boken handlar om att leva sitt vanliga liv och inte krångla till det och den andra, nästan helt okommenterade receptdelen, föreslår "Grillad marulk med örtolja och krispig fänkålssallad" och "Hallon- och citron-millefuille" med en bild på nåt som ser ut att vara väldigt konstruerat och taget direkt från restaurangköket, blir det en märklig dissonans.

Visserligen finns det enklare och mer vardagliga recept också, men på det hela taget hänger delarna inte ihop. Även om recepten presenteras som "precis lagom nyttiga" känns konceptet inte trovärdigt.
För vilka är egentligen målgruppen för boken? Den som är stressad nog att inte hinna motionera eller den som är i rikszonen för hjärtinfarkt (män över 45?) ser jag inte stå i köket och laga "sötpotatissoppa och vårrulle med tartar av pilgrimsmussla" eller sukta efter "rödbetsravioli med körvelbuljong".

En snygg bok med en bra grundtanke som tyvärr verkar ha siktat lite fel.

Recept att testa:
Morotssoppa med timjan

- Mia Gustavsson


GRÖN I KÖKET av Mattias Montin
(ICA Bokförlag, 128 s, 2006)

"Grön i köket" är en kokbok för nyblivna vegetarianer och deras föräldrar. Om du är grön i köket i dubbel bemärkelse, både genom att ha skippat köttet i din kost och inte tidigare gjort något mer avancerat än fixat varma mackor och ställt in i disken i diskmaskinen så kanske du behöver lite vägledning.

Man kan lösa situationen med en vegetarian i familjen på lite olika sätt.
När min kompis storebror för nästan 25 år sedan deklarerade att han uteslöt kött ur sin kosthållning sade hans mamma till honom: ok, då fixar du din mat själv hädanefter för jag lagar inte två middagsrätter per dag.
Han fixade detta redan som tonåring och är fortfarande vegetarian idag.
Min jobbarkompis har en artonårig dotter som är vegetarian och där är det mer av ett samspel vid dagens middag. Ibland äter hela familjen vegetariskt, ibland så lägger de andra till kött och det händer att dottern får fixa sin middag själv.

Utvecklingen kring vegetarisk mat har gått framåt och numera behöver man inte ha med sig ett läkarintyg till skolmatsalen (jag hoppas i alla fall att det är kravet är borttaget numera) för att få ett vegetarisk alternativ. Men kvaliteten på vegomaten i skolorna varierar rätt kraftigt, så det gäller att hålla koll på näringsämnen så att man får i sig det man behöver.

"Grön i köket" försöker ha en cool attityd och jag vet inte om det funkar på dagens tonåringar. Jag förstår inte heller riktigt poängen med att placera ut bilder på diverse ungdomar mellan recepten, oavsett om de håller en mugg eller ett knippe grönsaker i handen.

Det är kanske petitesser att reta sig på. för det är ett mycket lovvärt initiativ med en sån här kokbok. Utan att vara grön i köket, i någon bemärkelse, så gillar jag recepten. De känns roliga och utan krångligheter. Det är också mycket tydliga instruktioner i texterna som gör det lätt att följa recepten.

I boken finns också lite fakta om näringslära och diverse tips av varierande karaktär. På det stora hela så är det en praktisk och lockande kokbok för en nybörjarvegetarian.

Recept att testa:
Potatiskaka med jordnötter och avocadofärskost

- Carin Thärnström


PAULÚNS GI-MAT av Fredrik & Karoliina Paulún
(Fitnessförlaget, 120 s, 2006)

GI-gurun Fredrik Paulún formligen sprutar ur sig kokböcker som alla bygger på samma koncept, GI-mat.
Den här ska spegla vad Fredrik och hans fru sätter på matbordet hemma på vardagarna. Förutom att snabba kolhydrater är bannlysta, är så även mjölkprodukter och gluten eftersom paret Paulún inte tål dessa saker och inte anser att de är bra för kroppen.

Jag kan tycka att det blir lite präktigt och predikande, för jag gissar att denna mathållning inte passar alla, oavsett hur hälsosamt det är.

Varje recept har en tillhörande kommentar om vad som är bra och nyttigt med just den rätten. Det är mycket antioxidanter, omega-3, fibrer, GI, enkelomättade fetter och liknande. Lite tjatigt, men samtidigt kanske det behövs lite motivation för att riktigt gå loss på receptsamlingen? För så där jättespännande känns rätterna inte.

Soppor, Fisk, Kyckling, Kött, Vegetariskt, Sallader, Frukost och Desserter heter de åtta kapitlen. Jag behöver kanske inte påpeka att dessert-avsnittet är magert, både i omfång och kalorimässigt?

Jag rekommenderar att använda det egna sunda förnuftet när man vill äta nyttigt och att inte slaviskt följa nån lära. Varva Paulúns tips med mat du själv tycker är nyttig och god, men låt dig inspireras av huvudtankarna i recepten. För att äta sunt kan ju aldrig vara fel.

Recept att testa:
Jessicas asiatiska quinoasallad (quinoagryn, mango, avokado, kräftstjärtar och svarta bönor bl a)

 

- Mia Gustavsson


FÖR DEN SOM ÄTER EFTER SÄSONG:

Viss sorts mat är förknippad med en viss tid på året.
Sallader, picknickmat, buffé och saftkalas hör sommaren till. Och grillen åker förstås fram på sommarkvällarna.
Grytor och soppor med rotsaker blir det gärna på hösten.
Sill & nubbe till midsommar. Och påsk. Och jul.
För all del.
Men även om man så klart kan äta vad man vill när man vill under året kan det vara kul att skaffa en kokbok vars recept passar in på årstidens klimat, råvaror, högtider & aktiviteter.


Sommar:

GRILLA

(Albert Bonniers Förlag, 124 s, 2006)

"Grilla" är en behändig liten kokbok från Bonnier impact. Den ingår i en serie med andra titlar med inriktning på bland annat thai, grekiskt, sushi och italiensk mat.

Denna bok är från början två danska kokböcker som slagits ihop till en.

Recept att testa:
Chilirelleños med räkor

- Carin Thärnström

PAJER & GODA SALLADER TILL av ICA Provkök
(ICA Bokförlag, 96 s, 2006)

Den här kokboken har samma upplägg som "Snabbt & sunt" (som recenserats en bit ovan). Men här handlar det om pajer matchade med en sallad till varje recept.
Kokboken inleds med förslag på olika teman för pajbuffé och vilka recept man kan använda för ex en cocktailbjudning eller en sommarbuffé.

I slutet på boken finns 9 pajdegsrecept (varav ett glutenfritt) så vid alla pajrecept i boken står bara vilken av pajdegarna som rekommenderas till just den pajen, och vill man kan man ju alltid byta den mot en annan deg. Bra tänkt! Utrymmesbesparande och fiffigt!

Indelningen av pajerna är: gröna pajer (en stor del är helt vego, men har gärna kött, skaldjur eller liknande i den tillhörande salladen. Lite "tvärtom" mot vad man är van vid, men även det praktiskt om nån är vego), pajer med ost, pajer med kött & fågel, pajer med fisk & skaldjur och dessertpajer.

Pajälskarens våta dröm och perfekt för den som ofta bjuder på buffé eller ska ordna en stor baluns av nåt slag.

Recept att testa:
Paj med skav och lingonsallad
Knäckig sesampaj med jordgubbs- och citronsallad

- Mia Gustavsson

Höst:

VARMA & KALLA SOPPOR
(Bonnier Impact, 128 s, 2006)

Soppa har människor ätit i alla tider och alla kulturer. Den här kokboken handlar endast om denna rätt, i olika former. Nyckeln till en god soppa sägs i denna boken vara en bra fond eller buljong. Koka din egen och frys in i mindre förpackningar, tipsar kokbokens författare, och ger fyra grundrecept på buljonger i bokens början.

Varje soppa kan bli en festmåltid bara den serveras med rätt tillbehör och garnering är kokbokens tes. Därför finns till nästan alla recept olika små tips på lämpliga tillbehör. De flesta recepten är beräknade för 4-6 personer och det anges även hur lång tid soppan tar att laga.

Boken är indelad i fem avdelningar: snabba & lätta soppor, sommarsoppor, klassiska soppor, vintervärmare och heta & kryddiga soppor.

Jag tycker att sopporna har stor bredd både vad gäller ingredienser och smaksättningar. Bland 85 recept har man en god chans att hitta ett knippe nya soppfavoriter oavsett smakpreferenser och rådande säsong.

Det enda tråkiga är att det inte finns bilder på alla soppor, och att det är ganska små och fantasilösa bilder på hälften av de bildsatta sidorna. Mycket av tjusningen med kokböcker är få ett "smakprov" med ögonen, och det förfelas när bildmaterialet är lite klent.

Man kunde kanske också ha hoppats på ett kort avsnitt med efterrättssoppor att runda av boken med.

Recept att testa:
Rostad tomat- och chilisoppa med olivcrème

- Mia Gustavsson

Året runt:

KRYDDAN I MATEN av Sylvia Danielsson
(ICA Bokförlag, 132 s, 2005)

Sylvia Danielsson kommer här med en uppföljare till den fantastiska och underbara "Frukt, bär och grönt", men den här gången handlar det om kryddväxter.
Det är samma upplägg med att varje krydda presenteras med bild och fakta och sen följer en receptdel med spännande, ovanliga och överraskande recept med de olika kryddorna som ingredienser.

Eftersom kryddorna inte har samma naturliga indelning i grupper och familjer som frukt & bär hade har Sylvia valt att dela in dem i teman kring årstidernas växling och kring deras användning.

"Vår i Provence" doftar timjanpizza, salviapotatis och lavendelskorpor. "Sommar & sol" är gräslök och dill till sill och potatis och iste med mynta.
När det är dags för "Strandpicknick" blir det persilja i libabrödsröran och citronmeliss i strandkakan. "Grillkvällen" betyder lammfärsrullar med rosmarin och halloumiost med oregano på grillen.
"Sensommaren" är italiensk med pastarätter med kapris, oliver och basilika.
På höstkanten är det peppar, pepparrot och enbär till mustiga grytor av vilt och fisk. Till vintern och julen doftar det pomeransskal, kryddnejlikor, kanel, kardemumma, saffran & anis i köket. I allt från julgodiset till nyårsmiddagen.
De mer exotiska kryddorna får samsas i avsnittet om "Asiatiskt" där citrongräs, ingefära, chili, spiskummin och koriander hamnar i falafel, dahl och wok. Och alla kryddväxter som traditionellt ansetts ha läkande kraft hamnar i det korta avsnittet om "Medicinalväxter" som bara har fakta och inga recept. Rölleka, kamomill och malört hittar man här.

En blädderbok med massor av fakta, fantastiska bilder och ovanliga recept.
En bok att ge i present till nån man tycker om. Eller att behålla sjäv...

Recept att testa:
Falafel med chili och citrongrässmör

- Mia Gustavsson

GUCKA - Världens röra av Henrik Francke mfl
(B.Wahlströms, 92 s., 2006)

"Guck" är ett ord som länge använts i min vokabulär utan att jag nånsin sett det i en ordbok. För mig är det en röra, en gryta, en blandning av nåt slag. Att "gucka" skulle i så fall för mig vara ett verb som betyder att röra ihop något. Men här presenteras ordet "gucka" som ett substantiv och som en synonym för röra i bemärkelsen ett slags mosad eller mixad tillbehörssubstans.
Hummus, guacamole, aioli, tzaziki, dipp, färskost, salsa, raita, baba ganoush, mojjo, tapenade, chutney, aromsmör, mos och smaksatta oljor kan alla räknas in i denna kategori.

Det är en jättebra idé att göra en sån här kokbok som innehåller det mesta i guck-väg. Här finns verkligen allt från "vanlig hederlig tsatsiki" till kantarellchutney och kaptensröra. Ofta finns det en klassisk gucka med nån snitsig ny smak (aioli med saffran, guacamole med vanilj, hummus med pinjenöttr eller linser osv) varvat med lite mer ovanliga recept.

Även om det inte finns några årstidsbundna recept känns vissa guckor som lämpliga drinktilltugg på somriga partyn och andra passar mer till varma soppor och kryddstarka middagar på höstkanten.

En bonus är avsnittet med "dippredskap" där recept på dillknäcke bland annat samsas med rotfruktschips och passionsfruktbaguette.

Nästa gång det är förfest, buffé eller drinkmingel på G ska jag se till att det finns minst en gucka ur denna kokbok på bordet!

Rolig kokboksidé i tiden.

Recept att testa:
Kronärtskockscrème med chèvre

- Mia Gustavsson

VARDAGSMAT av ICA Bokförlag
(ICA Bokförlag, 96 s, 2000)

Den här kokboken har det enkla upplägget att tipsa om billig och varierad lunch- och middagsmat som passar bra till vardags. När man känner sig fantasilös och inte vet vad man ska laga till middag eller har svårt att hitta inspiration till veckans fem lunchlådor verkar det här som en guldgruva.

Avdelningarna är indelade efter huvudingrediens, t ex Korv, Kassler, Räkor & Musslor, Couscous, Ris & Polenta. Men det finns också avsnitt som Pizza, Halvfabrikat och Banan & Citrus (som förstås är recept av efterrättskaraktär).
Tanken är att man skall kunna laga maträtterna med tanke på vilka råvaror som passar för säsongen eller vilken typ av mat som passar för årstiden.

Det finns i princip alla sorters rätter representerade; från isterband till äggnudlar med chiliräkor. Soppor, grytor, sallader, wraps och pastarätter. Såväl vego som kött, fågel och fisk. Och kanske mittemellan?
Sammanlagt 120 olika recept ryms i denna kokbok, så det vore väl märkligt om den inte skulle kunna ge lite nya idéer till den vars fantasi tryter.

Alla recept finns för 2 portioner och 4 portioner, och som en bonus finns fem veckomenyer med olika teman.
De flesta recept verkar hyfsat enkla och innehåller inte allt för ovanliga ingredienser. Det är kanske ingen nybörjarkokbok, men passar säkert till de flesta som föredrar hemlagat framför färdigmat.

Recept att testa:
Olivbullar med timjansky

- Mia Gustavsson


FÖR DEN SOM ÄR SUGEN PÅ NÅT SÖTT:

Efterrätter, pajer, tårtor, bakelser, kakor & godis är kanske inte alltid så nyttigt, men till fest eller en tråkig vardag som behöver piggas upp kan man då och då få unna sig nåt riktigt kalorispäckat. Dessutom behöver självklart inte dessert omedelbart innebära fett och socker.


KLADDKAKOR av Maria Öhrn
(ICA Bokförlag, 64 s, 2003)

Det här är den första i en rad av smarriga efterrättsböcker av konditorn Maria Öhrn. Här ger hon sig i kast med att presentera en av efterätternas klassiker - kladdkakan. Nu är det förstås långt mer än just den klassiska varianten som ryms i denna kokbok, bland annat finns det en variant man kan snabblaga i micron när sötsuget blir akut.

Men kladdkakor är i Maria Öhrns tappning egentligen alla kladdiga kakor som innehåller choklad. Och några utan. Morotskakan och Kolakakan med arrak är de enda två recepten i kokboken som varken innehåller choklad eller kakao. Jag undrar lite varför hon ändå tog med de två när det övriga temat ändå är så uttalat. Men kladd och smarr har de alla gemensamt, så vem kan klaga?

Jag gillar också Marias småpratiga korta kommentarer till varje recept. Hur kakan smakar, vad den passar bra till eller vad den har för ursprung t ex. Det ger en mysig och hemtrevlig känsla kring recepten, som en kompis som tipsar om nåt smarrigt ur sin egen receptsamling som hon vill att man ska smaka på.

Det räcker att bläddra i denna kokbok för att få en sockerchock, och förstås ett sug efter att få sätta tänderna i konfektkakan, smaka på chokladkolakakan, snika till sig några blåbärsbrownies, få sig en bit limechokladkaka, njuta av mjölkchokladkakan med krisp eller baka en egen chokladbollskaka.

Jag är precis lika sugen på de andra 26 godsakerna, men jag kan ju inte räkna upp alla...

Recept att testa:
Varm chokladpudding med knäckigt täcke

- Mia Gustavsson

SMULPAJER av Elisabeth Johansson
(Albert Bonniers Förlag, 128 s, 2006)

SMULPAJER av Maria Öhrn
(ICA Bokförlag, 64 s, 2006)

Smulpaj är för mig synonymt med sommar och rabarber eller äpplen. Maria Öhrn och Elisabeth Johansson har båda på var sitt håll utvecklat smulpajsidén och i deras respektive böcker strösslas det som aldrig förr.

Maria Öhrns bok är betydligt mindre i omfång och innehåll än Elisabeth Johanssons som delar upp smulpajerna i olika kapitel som choklad, nötter, kryddor etc. På grund av det större utbudet i Johanssons bok blir också smulkombinationerna aningen vildare. Det är dock svårt att självklart favorisera någon av böckerna för det är lockande recept på de flesta av sidorna.

Maria Öhrns rababerbsmulpaj är den godaste rabarberpaj som jag någonsin ätit, hennes citrongrottor lyckades jag inte riktigt med trots två försök, medan chokladcheesecakepajen var väldigt lättgjord och mycket smaskig.

Elisabeth Johanssons vallmo- och citronsmulpaj levde upp till förväntningarna och smulpajen med vit choklad och jordgubbar var också den en höjdare. Det som förvånade mig lite var hur ofta som det antingen var en pajbotten i receptet eller så läggs hälften av strösslet i botten på formen med fruktfyllningen mellan botten och topping. I min värld har smulpaj alltid varit enbart frukt i botten och det klassiska havregrynsströsslet som topping.

De har båda med recept på tillbehör med klassiker som vaniljsås och vaniljglass, men Elisabeth Johansson tar även med lite mer udda varianter som flädersabayon och kokossås. Jag saknar portionshänvisningar i Maria Öhrns bok medan det finns tydligt utsatt i Elisabeth Johanssons.

Böckerna är perfekta för sommarköket men visst fungerar recepten året runt, man måste bara vänja sig av vid tanken att smulpaj=sommartid.

Recept att testa:
Veganvänlig rödvinbärspaj (Marias bok)
Äppelsmulpaj med inbyggd vaniljkräm (Elisabeths bok)

- Carin Thärnström

CHOKLAD - Från brownies till praliner av Sara Jayne Stanes
(Albert Bonniers Förlag, 64 s, 2006)

Går det att tröttna på choklad?
Ja, kanske, fast inte någon längre period misstänker jag.
Vad man möjligtvis kan tröttna på är den fabriksgjorda frossarchokladen. Läckra praliner som sakta smälter ner på tungan och ger en sockerkick rakt ut i blodet är något som chokladälskaren ständigt återkommer till.

Vi är kanske inte längre uppe i den fanatiska chokladboom som fanns under en period. Men det hindrar inte utgivningen av nya chokladböcker. Sara Jayne Stanes är författare till en nyutkommen sådan, som ägnar större delen av sidorna till att berätta om chokladens historia och utveckling samt beskriva chokladprovning och så vidare. Det är inte den första boken i genren och troligtvis inte den sista helelr.

Stanes är kunnig och välinformerad men jag känner inget större intresse av att bläddra igenom de olika chokladsorterna. Jag har helt enkelt läst det för många gånger förut. Boken är lite för sent ute, eller kanske för tidig för att locka nästa "generation" av chokladfans som gärna vill stila med kunskap om olika chokladbönor och hur hög procent kakaomassa det är?

De få recept som finns i boken går under "chokladöverdos"-varianten, vilket förvisso lockar en sann chokladälskare. Chokladkakan i receptet nedan räcker till sex bitar och det känns sanslöst övermäktigt med tanke på ingredienserna.

Recept att testa:
Chokladkaka

- Carin Thärnström

DESSERT, SÅ KLART! av Magnus Johansson
(ICA Bokförlag, 66 s, 2002)

Den här dessertkokboken har ett par år på nacken, men förtjänar ändå uppmärksamhet. Den riktar sig i första hand till diabetiker och andra som måste tänka på vad de stoppar i sig. Att helt avstå från dessert behöver alltså inte vara fallet även om man bör minska på socker och fett, säger både bokens kock Magnus Johansson och den medverkande dietisten.
Kokboken avslutar en kokbokstrilogi med inriktning på diabetes (de två tidigare titlarna är "Ja tack" och "Bröd, javisst").

Till varje recept anges kalorimängd, antal gram fett och socker per portion.
Avsnitten i boken är indelade efter huvudrubrikerna: choklad, frukt & bär, glass och soppor & krämer.

Det ska sägas att de flesta recepten i kokboken är något avancerade och det känns som om det inte är något man slänger ihop på en kvart, men variationen är stor och många klassika efterrätter bjuds i nya fettsnåla varianter. Säkerligen användbar inför middagsbjudningar där man vill servera nåt som är roligare än frukstallad, men ändå hålla sig från de värsta kalorichockerna.

Recept att testa:
Vinbärskokta anjoupäron med kanelyoughurt

- Mia Gustavsson

 


FÖR DEN SOM ÄR TÖRSTIG:

Att korka upp en flaska vin, beställa in en stor stark, köpa en tetra med juice eller mjölk i snabbköpet eller ta sig ett glas vatten kräver varken ansträngning eller tankemöda. Men att komponera spritsorter till en god drink eller mixa grönsaker, bär och frukter till en god smoothie eller juice kan behöva lite handledning och tips.
Två internationella trender just nu tycks vara att blanda egna cocktails och att göra egna smoothies och juicer hemma och det återspeglas även bland kokböckerna.STORA BOKEN OM DRINKAR av ICA Provkök
(ICA Bokförlag, 144 s, 2005)

ICA:s bokförlag är experter på alla typer av kokböcker och det märks. Den pedagogiska och folkbildande grundtonen finns alltid med, men det behöver ju varken vara präktigt eller tråkigt för det. "Stora boken om drinkar" är precis vad det låter som en - en bred introduktion till drinkarnas värld. Med tydliga bilder och utförliga beskrivningar går boken först igenom vilka glas, redskap och tillbehör som behövs. Sen vilka grundspritsorter och smaksättare man kan utgå ifrån, liksom hur man frostar glas, vad man dekorerar och garnerar med osv.

Sen får vi en diger samling recept på cocktails, long drinks, bålar, kaffe- och tedrinkar, alkoholfritt och cocktailtilltugg. De första avsnitten är indelade efter spritsorter så vill man göra en cocktail på vodka eller en long drink på tequila är det bara att gå direkt till underavdelningen.

Jag är impad över den här boken som så lätt och överskådligt går igenom allt man kan tänkas vilja veta om hur man blandar, mixar och serverar goda drinkar, bålar och toddies bland annat. Jag är också förtjust i tilltuggsavsnittet som inte bara föreslår chips eller oliver utan tycker att man gtt kan servera timjanbollar med getost eller kalkonsnurror med röd pesto.

Den här boken kommer jag att använda. Och inte bara för Gimlet och Cosmopolitan.

Recept att testa:
Chokobanana (vodka, bananlikör, kakaolikör, pressad citron, sockerdricka & is)

- Mia Gustavsson


SKÖNA COCKTAILS av Ben Reed
(Bonnier Impact, 64 s, 2006)

"Sköna cocktails" är som namnet och formatet antyder långt ifrån nån heltäckande drinkbok. Tvärtom är det ett ytterst översiktligt nedslag i cocktailvärlden där ett femtiotal av de vanligaste och mest kända cocktail-recepten presenteras.

Det som är bokens fördel är att den är lättöverskådlig, snygg (läckra bilder &s snygg layout) och dessutom bjuder på en kort historik kring drinkens namn, uppkomst eller hur den brukar serveras och varieras.

Det som är bokens nackdel är just att den är så översiktlig och knappast vänder sig varken till den som är nybörjare (för knappa instruktioner om metoder och redskap) och knappast till den vane bartendern som säkerligen hellre vill ha en mer omfattande receptbok.

Men som en snygg presentbok till den som är intresserad av ämnet, men långt ifrån fullärd, och som uppskattar anekdoter kring drinkarna, är den säkerligen användbar!

Recept att testa:
Journalist (söt & torr gin, vermouth, triple sec, citronjuice & Angostura bitter)

- Mia Gustavsson

SKAKAT - 170 spännande cocktails av Katri Hilden
(Albert Bonniers Förlag, 352 s, 2006)

Den amerikanska originaltiteln är "Shaken: 170 very sexy cocktails", men i svensk upplaga är det tydligen mer sedesamt spännande än sexigt.

De lätt krystade och småtöntiga presentationerna av varje drink känns också de amerikanska, liksom inledningen till varje avsnitt som döpts till saker som chict, flärd, gentlemannaklubben och oskuldsfullt (= alkoholfritt). Hela boken andas nåt slags amerikansk glamour-såpa som känns malplacé i svensk kontext. Layouten gränsar mellan tacky och fräck.

Boken är fylld av snygga bilder och cocktails av alla de slag, klassiker och mindre kända varianter. Det obligatoriska inledande avsnittet om redskap, glas och tillbehör känns väldigt översiktligt och piktskyldigt. Men den lilla ordlistan (man får bland annat veta att "vodka" är ryska för "kärt litet vatten") och registret i slutet där man kan söka drinkrecept både via namn och spritsort är desto mer användarvänligt.


Recept att testa:
Chocotini (en drink med smält choklad, vodka, is och crème de cacao)

- Mia Gustavsson

PRESSAT - 170 juicer och smoothies av Francesca Newby
(Albert Bonniers Förlag, 351 s, 2006)

Efter en inledning som lovsjunger juicens positiva effekter och allt nyttigt färskpressat rymmer får man en kort introduktion till vilka redskap som behövs för att man ska kunna göra sina egna juicer och smoothies. En råsaftcentrifug, en mixer och en citruspress är alla juicefixares nödvändigheter får man lära sig.

Kapitlen är sen indelade efter ingredienser, så det är avsnitt med inriktning på bland annat bär, frukt, grönsaker, tropiskt och mjölkbaserade drinkar. För laktosintoleranta och andra finns även ett alternativt avsnitt om smoothies och milkshakes baserade på sojamjölk, mandelmjölk, kokoksmjölk och liknande. Bra tänkt, så att även allergiker och veganer kan få testa mjölkdrinkar.

"Pressat" är precis som systerboken "Skakat" snygg med fina foton, men layoutmässigt balanserande mellan coolt och pråligt. Registret i slutet av boken är indelat efter ingrediens, från alfalfagroddar till torkade äpplen, och jag tror säkert recepten kan inspirera till många goda juicer och smoothies för den som är sugen på att testa. Det är bara att välja en ingrediens eller två och leta upp en matchande drink.

Recept att testa:
Åh, min älskling (clementiner, ingefära, kanel, farinsocker och kryddnejlikor)

- Mia Gustavsson

JUICER & SMOOTHIES - 206 hälsosamma energidrinkar
(Bonnier Impact, 128 s, 2006)

Trots att boken är både hälften så tjock och mindre än ovanstånde titel i samma ämne så rymmer denna fler recept. Annars är upplägget rätt likt det i "Pressat". Men denna bok är betydligt mer sparsmakad i sin layout.

Register finns både på ingredienser och på receptnamn. Kan vara praktiskt. Kapitlen är också här indelade efter huvudkategorier som grönsaker, citrus och tropiskt men rymmer även "klassiska smoothies", "frukost i ett glas", "skål för din hälsa" och "energidrinkar".

Visst finns det många fantasifulla drinknamn och ingredienskominationer som lockar till nyfikenhet, men också andra som får en att skeptiskt rynka på näsan. En "Chill Pill" med fänkål, citron och kamomillte gör mig nästan lika osugen som en "Kale and hearty" med grönkål, vetegräs och spirulina. I min mun vattnas det mer när det blir tal om ingredienser som papaya, hallon, lime, björnbär och ananas. Men smaken är som baken och här finns det säkert nåt för alla smaklökar, och med alla löksmaker...

Recept att testa:
Hula Kula (ananas, kokosmjölk och sojamjölk)

- Mia Gustavsson

 

CALVADOS - Världens främsta äppelbrandy av Henrik Mattsson
(ICA Förlaget, 96 s, 2005)

Det är alltid lurigt med spritböcker. Kanske först och främst för att sprit är en tillvand smak. En del älskar whisky, medan andra tycker det smakar härsket getpiss. Vissa tycker sig kunna känna nyanskillnaderna i olika sorters vodka medan andra bara blir fulla och varma i hals och mage. Själv har jag aldrig kunnar vänja mig vid calvados.

Calvados är en av de stora anrika spritsorterna. Eftersom den tillverkas i frankrike så är den omgiven av mystik och drakoniska regler för vad som får kallas Calvados och inte. För den oinvigde smakar det ungefär som konjak utrört med flygbränsle, men i ärlighetens namn kan samma sak sägas om konjak, whisky, grappa och absinthe också.

Den här sortens böcker är som bäst för den som vill lära sig något om en ny sorts finsprit som polarna inte håller på med. Allt för att få vara den förste som snöar in på nya trenden. Eller för de som hakar på och snabbt vill komma ikapp. Jag ska inte sticka under stol med att jag själv blir nyfiken på Calvados när jag läser boken, även om inget av mina möten med den normandiska äppelbrandyn har varit direkt lyckat. Om inte annat så har calvadosen mer användningsområden i matlagning än whiskyn.

Recept att testa:
Musslor i cider och grädde

 

- Harald Åberg


 


Bulldozer: 07-09-02


 
> maila crew@bulldozer.nu