[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>>tema: barn & krig - läst - krigsböcker för barn & unga


Barn- och ungdomsböcker om krig

För den som inte själv levt i en tillvaro där det finns ett närvarande hot om krig och väpnade konflikter kan det kanske vara svårt att tänka sig in i hur det påverkar livet. I än högre grad för barn och unga.
I böckernas värld kan man alltid se och uppleva tillvaron ur ett främmande perspektiv. Här kommer några tips på böcker för unga som handlar om att växa upp, eller blir vuxen, i skuggan av krig och konflikter.MICHELLE MAGORIAN:
God natt Mister Tom
Boken utspelar sig i England under andra världskriget. William är ett av de många barn som evakueras från London och han hamnar i en liten by hos den barske och ensamme kantorn Tom Oakley.
Den unge pojken är undernärd, bär spår av misshandel och är otroligt rädd för sin omgivning, och det tar tid för både William och Tom att lära känna varandra.
William får också en bästa kompis i den judiske pojken Zack, som är hans motsats, både utåtriktad och trygg i sig själv.
I bakgrunden mullrar andra världskriget och dess konsekvenser med soldater saknade i strid och bombraider över London där barnens föräldrar befinner sig.JOHN MARSDEN:
Imorgon när kriget kom (sju delar)

John Marsden blev inspirerad att skriva denna serie i sju delar när han såg ungdomar som marschera för att fira anzac-dagen i Australien (anzac var namnet på de styrkor med australiska och nyzeeländska soldater som stred i andra världskriget) och han började fundera på hur dagens ungdomar skulle reagera på en krigsinvasion.Ungdomar som växt upp och lever i en trygg västerländsk miljö utan alltför störande påverkan av hot och våld.

Boken börjar med att ett gäng ungdomar ger sig ut och campar en helg.
När de återvänder har deras hemtrakt blivit invaderad av en främmande asiatisk makt och deras föräldrar blivit internerade.
De bestämmer sig för att inte bli tillfångatagna utan bildar istället en gerillagrupp som så småningom börjar utföra sabotage. Det är en berättelse som växer med böckerna och inte minst i den sista då kriget faktiskt är över och där de ockuperade får dela med sig av utrymme till ockupanter och ska försöka leva vidare sida vid sida.

ANNIKA THOR:
En ö i havet, Näckrosdammen, Havets djup, Öppet hav

Sverige erbjöd en fristad åt judiska barn, men inte deras föräldrar, under andra världskriget.

Annika Thor har, baserat på historiska fakta, skrivit en berättelse i fyra delar om systrarna Steffi och Nelli från Wien som hamnar på en karg ö i Bohuslän.
Steffi berättar om utanförskapet och den allt mer sporadiska brevväxlingen med föräldrarna sedan de hamnat i koncentrationsläger.
Men också om hur det är att växa upp i ett land där man är ett exotiskt inslag och huruvida hur mycket man ska anpassa sig och ta bort av sig själv.URI ORLEV:
Ön i fågelgatan
, Mannen från andra sidan, På flykt


Orlev är jude och levde i Warsawa när andra världskriget bröt ut.
Hans mamma dödades av nazister och fadern blev bortförd av ryssarna. Kvar fans Uri och hans bror och deras kamp för överlevnad. De hamnade båda i koncentrationslägret Bergen-Belsen.

"Ön i fågelgatan" handlar om elvaårige Alek som är alldeles ensam förutom sin lilla mus, Snövit. Varje dag blir en kamp för Alek, för att skaffa mat och för att överleva. Det är andra världskriget, Aleks pappa är försvunnen och han själv bor bland sönderbomade hus i Warszawas ghetto.
Boken har också filmats.

"Mannen från andra sidan" utspelas även den i Warszawa under andra världskriget. Det är 1942 och kriget pågår för fullt och staden har ockuperats av tyskarna. Marek är en fjortonårig pojke som liksom "de flesta" tycker illa om judar och tillsammans med några kompisar rånar de en judisk man.
Marek ångrar sig dock och för att sona sitt brott börjar han delta i den människo- och varusmuggling som pågår under jord, i stadens kloaker.

"På flykt" handlar om Shrulik, en liten pojke som växer upp i Warsawas ghetto, men till sist har förlorat hela sin familj och flyr från nazisterna på egen hand. Man möter vänliga och hjälpsamma människor, men också det motsatta. Mot alla odds klarar han alla strapatser och lyckas efter kriget komma till Israel.

ANNE FRANK:
Anne Franks dagbok

Den unga Anne Frank gömmer sig, tillsammans med sina föräldrar och en annan judisk familj, för nazisterna. De är sammanlagt åtta personer som tagit sin tillflykt till vinden i en kontorsbyggnad i centrala Amsterdam. Anne skriver om tillvaron, sina tankar och funderingar i sin dagbok. Familjerna håller sig dolda i två år innan gömställe till sist avslöjas och alla skickas till koncentrationsläger.

Annes pappa Otta är den ende i familjen som överlevde. Efter kriget redigerade och gav han ut Annes dagbok från tiden i gömstället. En bok som lästs av många tusentals människor de senaste fyrtio åren. Gårdshuset i Amsterdam är numera ett museum över nazismens brott under andra världskriget.

Norstedts förlag gav 1995 ut den oavkortade och ocensurerade versionen av Anne Franks dagbok, som är ungefär tre gånger så lång som den tidigare versionen. Det är första gången Anne Franks dagbok finns utgiven i sin helhet på svenska.

 

MAGDA EGGENS:
Vad mina ögon sett,
Ingen väg tillbaka, Aldrig mer krig, Emma , Om stenarna kunde tala, Du måste berätta, Vi måste fly, Blir det aldrig fred?Magda Eggens föddes i Ungern på 1920-talet som äldsta dottern i en judisk familj. Endast Magda och hennes ett och ett halvt år gamla syster Eva överlevde andra världskriget och kom till Sverige med Röda Korsets vita bussar. En lång tid talade hon inte om det hemska som hänt hennes familj, men efter sin pensionering började Magda Eggens skriva om sitt liv och då främst i litteratur för barn och ungdomar. Hon föreläser också i skolorna om förintelsen, och har gjort det i syftet att detta inte får hända igen.

Den första boken, som hon skrev i samarbete med Rose Lagercrantz, fick titeln "Vad mina ögon har sett". Den handlar om hennes egen barndom i Ungern, tiden i ghettot och de olika koncentrationsläger hon fördes till samt hur hon och lillasystern räddades till Sverige med de vita bussarna 1945.

I boken "Ingen väg tillbaka" berättar sen Magda om mötet med det nya landet och hur hon bestämmer sig för att stanna i Sverige, medan systern återvänder till hemlandet.

1995 gav Magda Eggens ut sin tredje bok, "Aldrig mer krig, Emma". Den handlar om hur hennes tre kusiner överlever tiden i Budapests ghetto vintern 1944-45 och är en brinnande fredsappell.

Två år senare kom "Om stenarna kunde tala", som handlar om Magdas trygga barndomshem i Kisvárda på den ungerska landsbygden. Hon minns hur kriget i Europa och Hitlers judehets nådde allt närmare deras vardagsliv och inskränkte deras rättigheter. Och till sist ledde till att de skickades till koncentrationsläger. Men hon ser också hatet som fortfarande finns idag och nynazistiska strömningar.

"Du måste berätta" handlar om Ivan som inte har någon mormor eller morfar. En dag berättar hans mamma om andra världskriget och nazisterna som utplånade hela hennes familj. Ivan får sen en plast-mormor i form av en äldre ensam invandrarkvinna. Det här är en bok för de lite yngre barnen, som tar fasta på att man måste berätta om det hemska som hänt för att det aldrig skall hända igen.

2000 kom "Vi måste fly!". Denna berättelse utspelas efter andra världskriget, och här är det pojken Peter och hans familj som flyr från den kommunistiska regimen i mitten på 50-talet. De hamnar i Sverige och vi får följa Peters första tid i det nya landet där han inte kan språket och allt är främmande. Hemlängtan är stor och anpassningen till den nya tillvaron är inte alltid så lätt.

"Blir det aldrig fred?" är fortsättningen på "Aldrig mer krig, Emma". Trådar från de tidigare böckerna knyts ihop och vi får följa den överlevande Emma efter kriget. Allt blir till en början bättre, men när kommunisterna tar makten får de fly igen.

AUDREY FLEGG:
Katies krig

Katies O'Briens pappa kommer tillbaka till Irland efter att ha deltagit i första världskriget. Han har råkat ut för granatchock och hans fasta övertygelse är att krig är av ondo. Istället vill han leva ett fredligt liv och driva en gruva.

Katies bror och mamma delar dock inte faderns övertygelse, utan är engagerade i kampen om ett fritt Irland under inbördeskriget mot engelsmännen. Katie själv tvekar över var hon har sin lojalitet. Hon väljer dock fredens och faderns väg.

 

MONICA ZAK:
Barrikaden - en bok om barn och krig

Monika Zak är journalist och har arbetat i Nicaragua och boken handlar om de krig och konflikter som utkämpats i landet.
Boken följer bland annat en ung pojke som strider i barrikaden och hur han och andra barnsoldater vill befria sitt land från diktatur, bygga skolor och låta alla få en utbildning. Det är en lättläst bok för barn, men för den skull ingen solskenshistoria. Barn dödas och kvinnor går runt med foton och letar efter sina försvunna barn utan att veta om de dött eller fortfarande lever.

 

WILHELM AGRELL:
Dödsbudet
, De trettio samurajerna
Wilhelm Agrell känd freds- och konfliktforskare, debuterade som ungdomsförfattare med boken "Dödsbudet"
Den bygger på en verklig händelse, bombdådet på en buss i London 1999, då en ung irländsk attentatsman dödas. Agrell berättar i fiktionsform varför Anthony blir attentatsman, hur han värvas av IRA för att sedan genomgår en tuff utbildning för att lära sig att tänka "rätt".
En trovärdig bok som dock ställer krav på läsarens förkunskaper om det politiska läget på Irland.

"De trettio samurajerna" handlar om ett antal unga svenska killar som åker till Bosnien som FN-soldater för att sätta upp en spaningspluton i Sarajevo.
Berättelsen utgår från verkligheten och har en dokumentär känsla, om än att just denna historia är fiktion. Läsaren får följa tre gruppchefer; Micke, Patrik och Anders. Tre unga killar med helt olika inställning till kriget och sin uppgift.
Mycket handlar om den ganska trista soldatvardagen, tankar kring den egna dödligheten och hierarkin inom gruppen.
När plutonen får i uppdrag att eskortera en busskonvoj med flyktingar genom serbkontrollerat område ställs allt på sin spets. En av gruppcheferna gör uppror mot plutonchefen och de ganska oerfarna soldaterna hamnar avskurna från resten av FN-bataljonen ute i krigsherrarnas område.

J G BALLARD:
Solens rike

Den unge engelske pojken Jim bor med sina föräldrar i Shanghai tiden före andra världskriget. Han är en bortskämd snorunge i en rik familj och kriget pågår långt borta i Europa.
Men när japanerna invaderar Shanghai efter Pearl Harbor skiljs han från sina föräldrar och får klara sig på egen hand. Han slår följe med en lyckoriddare och småskurk och lär sig att klara sig utan tjänstefolk. De båda hamnar så småningom i det japanskt fånglägret Lunghua, och får uppleva svält och förnedringar i en miljö där ett människoliv inte är mycket värt.
Boken bygger på författaren J G Ballards egna upplevelser i 1940-talets Shanghai.

LEYLA ASSAF TENGROTH:
Jag är martyr

Leyla Assaf Tengroth såg ett tv-program där en ung självmordsbombares videoinspelning visades. Det fick henne att börja undra hur en ung människa kan välja döden framför livet. Hon gjorde efterforskningar och började sen skriva boken "Jag är martyr" tillsammans med Bo Bjelvenstam.

Leyla Assaf Tengroth har själv upplevt kriget i Libanon och hur vänskapen mellan vänner tagit slut på grund av kriget och olika religiös bakgrund, men även det motsatta.

I boken så lever den unga flickan Nadia ett stillsamt liv i en familj som tar avstånd mot nationalsocialisterna. Hon träffar dock en kille som hon känt tidigare som är engagerad i den nationalistiska kampen, vilket gör att även Nadia går med i partiet. Hon lever ett dubbelliv tills hon till slut väljer att göra en självmordsattack där sju israeler dödas.

En bok som med tanke på Israel-Palestinakonflikten fortfarande är högaktuell.

HENNING MANKELL:
Eldens hemlighet, Eldens gåta, Eldens vrede


Mankell berättar i första boken "Eldens hemlighet" om 12-åriga Sofia som bor i en liten by i Mozambique. Systern Maria dör och Sofia själv mister sina ben i en minolycka. Hon får lära sig gå med sina nya plastben, men vet att hon aldrig mer kan springa...

I andra boken "Eldens gåta" blir familjen drabbad av ännu en stor sorg, när Sofias syster Rosa blir sjuk i aids.

I den tredje boken om Sofia, "Eldens vrede", får vi möta henne som ung kvinna och nybliven mamma. Dottern är döpt efter systern som dog i minolyckan där Sofia förlorade sina ben. När hennes dotter får malaria och allt som erbjuds till bot är aspirin börjar Sofia att fundera över de orättvisor som finns i hennes land.

Böckerna som Sofia bygger på en verklig persons liv.

HERMANN VINKE:
Sophie Scholls korta liv
Sophie Scholl var bara 21 år gammal när hon den 22 februari 1943 avrättades av Gestapo för att ha tillhört den anti-nazistiska motståndsrörelsen Vita Rosen. Både hon och hennes bror Hans var till en början för nazismen och med i Hitler-Jugend, men kom allt mer till politisk insikt genom sin antinazistiske fars åsikter. Hans och Sophie Scholl greps när de delade ut flygblad med antinazistisk propaganda i München.

I boken berättar föräldrar, vänner och andra som kände Sophie Scholl om hennes politiska övertygelse och varför hon var beredd att offra livet för den.


MARIT PAULSEN:
Liten Ida
"Liten Ida" handlar om Ida som växer upp i Norge under andra världskriget. Landet är ockuperat av Tyskland och Ida är resultatet av en kärleksförbindelse mellan en norsk kvinna och en tysk SS-officer. Mamman jobbar också för tyskarna.

Som dotter till en "tyskhora" och "förrädare" får Ida klä skott för hat och förakt. När freden kommer tror Ida att hennes liv äntligen skall bli lättare, men ingen glömmer Idas bakgrund.

Ida kommer sen till ett fosterhem där hon växer upp.
Paulsens bok är självbiografisk.

 

 


 


Bulldozer : 06-04-26


 
> maila crew@bulldozer.nu