[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - Göteborgs filmfestival 2003 - recension - A little monk


A little monk

Originaltitel: Dong Sung
Regissör:
Kyung-Jung Joo
Land: Sydkorea
Språk: Koreanskt tal, engelsk text
Längd:
1.42
År: 2002

Salong:
Biografen Aftonstjärnan ligger onekligen lite off till. Ute på Lindholmen på Hisingen närmare bestämt. Så när det gäller festivalkänslan blir betyget lågt. Kommunikationsmässigt blir det också lite tveksamt. Särskilt om det är helg, eftersom de hyfsat snabba båtarna som på vardagarna tuffar över från Lindholmen till Rosenlund (som ligger bara ett par minuters gångavstånd från Järntorget) minst en gång i kvarten nu verkar gå max en gång i timmen.
Har man filmer tätt bokade bör man nog skippa Aftonstjärnan för att slippa magsår.
Själva salongen är ok, men inte mer än så. Det är en gammal upprustad bio/teater/föreningslokal som har en viss charm, men också känns lite ruffig.
Jag sitter hyfsat bekvämt, men bredvid mig sitter en man med långa ben och har det inte alls bekvämt eftersom det är extremt lite utrymme mellan stolsraderna.

Förfilm:
Ingen förfilm

Om filmen:
Ingår i filmserien "Korean highlights"

Handling:
Huvudpersonerna i filmen är tre munkar i ett koreanskt kloster.
Den äldre av de tre, mästaren, skall vägleda de två yngre i konsten att leva ett liv i enlighet med Buddahs lära. Det viktigaste av allt är förstås att klara av att vända sig ifrån alla sina världsliga begär och önskningar för att bli själsligt fri.
20-årige Jeong-Shim (Min-gyo Kim) har delvis andra frågor och problem än 9-årige Do Nyeom (Tae-Jin Kim), men båda hyser en tydlig längtan till mer världsliga saker än bönestunder och meditation.

Do Nyeom vill gärna leka med de andra barnen i byn, vilket förstås inte ingår i hans munk-träning, men han söker sig ändå till dem i smyg för att få umgås med jämnåriga. Hans roll blir inte riktigt vad han hoppats och den enda som inte använder honom som slagpåse eller mobboffer är en flicka. Hon blir hans vän och inviger honom delvis i världsligheter - smaken av kyckling till exempel.
Hans allra största dröm är att mamman skall komma och hämta honom från klostret och att han skall få bo i en riktig familj. Denna hjärtskärande längtan får ytterligare näring när en rik kvinna som förlorat sin son kommer till klostret för att be. I smyg hoppas Do Nyeom att hon skall adoptera honom.

Jeong-Shims världsliga längtan rör sig också kring en kvinna, men han saknar inte moderskärlek utan den fysiska kärleken.
Både den lille pojken och den unge mannen försöker så gott det går att finna lyckan i det andliga, men ett besök i världen utanför får åtminstone en av dem att på allvar omvärdera sin tillvaro.

Filmen är både rolig och sorglig. Dessutom otroligt vackert filmad.
Bilderna av det lilla templet och den koreanska naturen genom årstidernas växling är mycket estetiskt tilltalande. Filmen är också lätt att ta till sig utan att bjuda på enkla svar eller självklara lösningar.
En lågmäld, men samtidigt mycket gripande berättelse.

Innehållsförteckning:
En speldosa
Ett oväntat dopp
Kaninjakt
Skåror i bark
Omskärelse-tjat
Längtan
Karma


Mia Gustavsson : 03-01-26

 


 
> maila crew@bulldozer.nu