[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

NaNo-surfa:
> NaNoWriMo.org

>> läst - bok - NaNoWriMo


Nationella romanskrivarmånaden

Lördagen 1 november började 25 000 människor världen över att skriva.
Målet - en färdig roman om vid midnatt 30 november.
- Att skriva en roman är en endagsföreteelse, som i "en dag ska jag skriva en roman", säger Chris Baty, mannen bakom National Novel Writing Month.

Men för fem år sedan bestämde sig Chris för att verkligen skriva en roman. Till sin hjälp tog han 21 vänner som skulle skriva och peppa varandra. Som extra krydda skulle de bli färdiga på en månad. Sex personer klarade målet, och bestämde sig för att göra om det nästa år.
Sedan dess har NaNoWriMo, eller NaNo som händelsen kallas i folkmun, spridit sig över världen.

- Det är en tävlig, säger Sanna Barsk, en av årets svenska deltagare, men man vinner bara äran och vetskapen om att man skrivit den där romanen, så man tävlar mest för sin egen skull.
Förra året deltog 14 000 personer, av vilka 2 100 vann, genom att skriva mer än 50 000 ord. Tillsammans blir det 105 miljoner ord. Möjligtvis var kvalitén inte så värst hög men det är inte heller målet.

- NaNoWriMo handlar om magin som en deadline skapar, skriver Chris Baty. Ge någon ett mål och en målinriktad omgivning och underverk kommer ske.
Och underverken sker. Människor som förut bara drömt om att skriva pumpar ut ord i en aldrig sinande ström. Alla, från 9-åriga skolbarn till 80-åriga pensionärer, skriver så snabbt fingrarna, eller i vissa fall tangentbordet, klarar av.

- Det är sådan press att hinna med alla dessa orden, säger Sanna Barsk, man har inte tid att gå tillbaka och ändra. Det ger mig en möjlighet att skriva utan att bekymra mig om kvalité.

Det är andra året som Sanna deltar i NaNoWriMo.
Förra året vann hon, men hon har inte vågat titta på novellen sedan dess. Den är inte särskilt bra i hennes tycke.
Men det är enormt roligt att skriva. På NaNos forum kämpar människor med problem som "jag översvämmas av klyschor", "kan en vegetarian-vampyr få gratis psykiatrisk hjälp?" och det klassiska "hjälp, min handling tog slut och jag vet inte vad jag ska skriva".
På det svarar NaNos deltagare med NaNoWriMos motto: "Ingen handling - Inga problem".


Filip Wiltgren : 03-11-12


 
> maila crew@bulldozer.nu