[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - Göteborgs filmfestival 2004 - recension - No rest for the brave


No rest for the brave

Ur filmen "No rest for the brave"Regissör: Alain Guiraudie
Land: Frankrike/Österrike
Språk: Franskt tal, engelsk text
Längd:
1.47
År: 2003
Salong: Haga 1

Om filmen:
Ingår i filmserien "French connection"

Handling:
I festivalprogrammet beskrivs franska "No rest for the brave" som en "respektlös mix av roadmovie, western, thriller, konstfilm, äventyrsrulle, socialrealism och film noir". Själv är jag mest förvirrad under hela filmen, men när man kommit överrens med sin hjärna om att det inte är någon idé att försöka förstå så blir man ordentligt road.

I filmens inledning sitter Basile (Thomas Suire) på ett café och förklarar för en kamrat(?) att han inte kan sova. Eller det är inte det att han inte kan sova, han får helt enkelt inte. Han har nämligen drömt en speciell dröm som han är övertygad om att man drömmer den näst sista gången man sover.
Skulle han somna igen går han en säker död till mötes.

Efter den originella men i alla fall förståeliga inledningen börjar verklighet, drömmar och fantasi blandas om vartannat. Personer som försvunnit eller dött dyker upp igen, antingen som sig själva eller som en helt ny karaktär.
Vissa scener är helt uppenbart fantasisekvenser men för det mesta har man ingen aning om vad det är man egentligen ser.

Filmen är däremot faktiskt riktigt rolig bitvis.
Den är dessutom fylld av vackra bilder och ett snyggt fotografi och fantasifullheten går inte att ta miste på. "No rest for the brave" känns helt enkelt som en slags kulturell variant av Hollywoods dussin-action i den meningen att man får ut som mest av den om man kopplar bort hjärnan ett tag.

Innehållsförteckning
Eehh va?
Vänta lite nu…
Mycket spring
Röda bollar


Axel Roos : 04-02-11

 


 
> maila crew@bulldozer.nu