[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Min första kokbok


Min första kokbok - Maria Öhrn


(Inbunden, ICA bokförlag, 2005, 44 s.)

"Min första kokbok" är en bok för föräldrar att sätta i händerna på sina barn. Efter det finns det förhoppningsvis några fler i familjen som kan tänka sig att fixa middagen.

Bokomslag "Min första kokbok"Boken startar med "moralkakor och förmaningar" och tar upp både att äta rätt och att äta på rätt sätt.
Som att godis är gott, men ska ätas bara ibland och att man ska "smaka lite av allt och inte säga att maten är äcklig".
Ibland kan det nog vara en fördel att det är någon annan än föräldrarna som påpekar sånt, för visst lyssnade man lite extra när någon annan vuxen sade ifrån.

Sen kommer en salig blandning av recept som borde tilltala de flesta unga gommar. Det mesta kommer ur svenskens vardagskök, även om cous-cous och sushi är nykomlingar bland rätterna.

Boken är till för "lågstadieklassare", som inte bara har lärt sig läsa utan också att förstå innehållet i en text. Det är långa textsjok att ta sig igenom och som det gäller att sätta in i ett sammanhang.
Jag skrev visserligen att det var en bok för föräldrar att sätta i händerna på sina barn, men det skadar inte att de finns med och går igenom och förklarar upplägget den första gången. I alla fall i de recept som kräver insatser i flera omgångar och där vissa delar behöver förklaras och förtydligas, som t ex i receptet på jordgubbskräm där man rimligtvis undrar när jordgubbarna ska läggas i kastrullen.

Bilderna illustrerar recepten på ett mycket bra sätt och förstärker texten så att man både text- och bildmässigt kan följa tillvägagångssättet i recepten. Jag bläddrade i boken med mina systersöner, åtta och sex år gamla, och det var fler recept som föll dem i smaken. Hittills har vi dock bara provat ett recept, bananpannkaka. Sexåringen gillade rätten, men den uppskattades inte alls av åttaåringen.

I "Min första kokbok" kan barnen bland annat prova på att göra sushi, eller varför inte bara en vanlig jordgubbskräm, som blir så otroligt mycket godare än den köpta.

Boken är en allmänt hållen introduktion till hur maten tillagas och med lite praktisk övning så kan det säkert bli fler kockar i hushållet.

Innehållsförteckning:
Ny svensk husmanskost, t ex:
Pizza
Burritos
Cous cous
Sushi


Om författarna:
Maria Öhrn
är bagare och konditor och har skrivivit flera bak- & dessertböcker. Hon håller också kurser om godis, choklad och bakning,

Andra böcker av författaren:
Kladdkakor 2003
Guide till Stockholms sommarkaféer 2005
Godis 2005
Tårtor 2006
Smulpajer 2006
Min första bakbok 2006

Övriga bokfakta:
"Min första kokbok" kom ut på ICA Bokförlag i augusti 2006.


Recept ur boken

JORDGUBBSKRÄM

Ingredienser:
5 dl (275 gram) jordgubbar, färska eller frysta och tinade
1 dl röd saft, t ex jordgubbssaft, blandsaft eller rabarbersaft
4 dl vatten
½ dl strösocker
2 msk potatismjöl + 2 msk vatten

Gör så här:
*
Skölj jordgubbarna och ta bort det gröna. Hacka dem ganska smått.
* Blanda saft, vatten och socker i en kastrull. Koka upp, låt det koka några minuter och vispa då och då.
* Rör ihop potatismjölet med vattnet och vispa ner det i den kokande krämen. Vispa ordentligt till skärmen tjocknar och börjar bubbla igen. Dra kastrullen från värmen och låt krämen svalna lite.

Servera med: mjölk och kanske små mandelbiskvier.Carin Thärnström: 06-10-06


 
> maila crew@bulldozer.nu