[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Mördande hetta/Bäddat för mord


Två deckare

Nora Roberts kommer ut med två titlar i år, fast under två olika namn.
Sitt riktiga och under pseudonymen JD Robb.
Båda böckerna handlar om tuffa, handlingskraftiga och snygga tjejer som jobbar inom mansdominerande yrken, brandutredning samt polis.

Mördande hetta - Nora Roberts

(Inbunden, Albert Bonniers förlag, 2006, 439 s.)

Bokomslag "Mördande hetta"I "Mördande hetta" möter vi Reena Hale när hon elva år gammal bevittnar branden som förstör familjens restaurang. I den efterföljande undersökningen spelar hennes vittnesmål en stor roll i jakten på pyromanen och familjen blir dessutom god vän med brandutredaren.

Pyromandådet blir för Reena avgörande när det gäller hennes framtida yrkesval, hon ska bli brandutredare. Det finns ytterligare en person som bevittnat branden den natten, en än så länge okänd individ, som också påverkas av branden men i total motsatt inriktning. Vederbörande blir besatt av elden och den makt man får av att kunna starta en brand.

Givetvis så blir Reena brandutredare och om yrkesvägen är relativt rak och framgångsrik så är det desto snårigare i det privata livet. Hon har otur med sina män, hennes förste pojkvän dör i en brand orsakad av sängrökning, trots att han inte röker.
Näste seriöse kandidat blir överfallen och mördad på väg till sin och Reenas gemensamma semester.
Hon har dock en okänd beundrare som såg henne på en collegefest en kort stund och sedan inte kunna glömma "drömflickan". De möts så småningom, även om Reena har lite svårt för den "knäppgök" som säger sig ha älskat henne i över tio år, bara genom att ha sett henne på avstånd totalt tre gånger under den tidsperioden.

Hennes stora bullriga italienska familj tar dock mannen till sitt hjärta och eftersom han är snygg, snäll och välbyggd så faller också Reena för honom.

Parallellt finns pyromanhistorien som handlar om besatthet, av eld och, visar det sig, även av Reena.

"Mördande hetta" ligger snäppet över Harlequinromaner i kvalitet.
Det är en ren underhållningsroman där hjältinnan är smart, snygg, envis och efter en lång rad svårigheter blir tillsammans med en hjälte som också är snygg och smart.
Han har en egen yrkeskarriär och respekterar givetvis hjältinnans arbete, men får henne att inse att hon behöver en trygg man att lita på.
Det är en drömvärld och inget ont om drömmar för de behövs och en och annan roman av den här typen glider ganska smidigt ner, men att överdosera ger lätt kräkreflexer misstänker jag.

Bäddat för mord - J D Robb

(Inbunden, Albert Bonniers förlag, 2006, 298 s.)

Bokomslag "Bäddat för mord"I "Bäddat för mord" så har Roberts/Robb gett sig in i framtiden, det är 2058, och en hel del förändringar har skett inom den tekniska utvecklingen. Här heter hjältinnan Eve Dallas, och är polisinspektör på Manhattan.

Hon skall i bokens början iväg på den utredning som automatiskt utförs efter att en polis dödat i tjänst. Dock får hon uppskov och dispens när mordet på en ung prostituerad upptäcks.
Hon får istället utreda det mordet och det hela kompliceras av att kvinnan är barnbarn till en senator som vill förbjuda den numera legaliserade prostitutionen och som också vill ta bort vapenförbudet som amerikanerna äntligen införde på 2020-talet.

Mordet är en grotesk och blodig historia, utfört med ett antikt vapen, en Smith & Wesson, modell 10, kaliber 38. Det första antika vapen som Dallas sett utanför ett museum. Mördaren har inte bara lämnat kvar mordvapnet utan också en lapp med ett meddelande. Polisens jobb störs av att farfar, senatorn, kräver full kontroll och insyn i utredningen.

In i leken kommer också en industrimagnat och multimiljardär, Roarke, som ätit middag med den prostituerade kvinnan bara några kvällar tidigare och som blir fascinerad av den unga polisinspektören. Dallas blir även hon, ganska motvilligt, attraherad av Roarke trots att han är en av de huvudmisstänkta i början. De inleder ett förhållande som kompliceras av att Eve Dallas hela liv är att vara polis och hon värjer sig för att bli emotionellt involverad i en annan människa även om hon har sex med honom.

Båda böckerna har liknande upplägg, också denna är snäppet över Harlequinromanen. De har dock vissa markanta skillnader i scenariot när det gäller kvinnorollerna.
Reena Hale är en högt älskad familjemedlem i en stor släkt.
Eve Dallas har vuxit upp på barnhem, ett misshandlat och övergivet barn som inte klarar av att minnas åren innan åtta års ålder. De är dock starka och självständiga kvinnor som också är tuffa och slår sig fram i mansdominerade miljöer, uppbackade av förstående chefer.

I "Bäddat för mord" så har Roberts/Robb fantiserat över en nära framtid där det är självklart med bildtelefoner "à la Hedvig", där G8-krafter gör att du kan åka till Mexico från New York bara för att äta middag. Där regnskogen har blivit skövlad så att kaffe är en av många lyxartiklar, de vanliga människorna får nöja sig med bönsurrogat. Det är självklart med rymdstationer och med hushållsrobotar och polisen har elpistoler som sänder ut chocker för att bedöva och i nödfall för att döda.
Det är också framtidsperspektivet som gör denna bok betydligt mer stimulerande att läsa än "Mördande hetta", speciellt kittlar det att det är en nära framtid som beskrivs och med dagens tekniska utveckling så känns inte denna framtids teknik alltför omöjlig.

Innehållsförteckning:
Shakespearecitat
"Älskling, jag hatar dig"-tema
Ond bråd död
Sex


Om författaren:
Nora Roberts
Nora Roberts
© Foto: John Earle
Nora Roberts är amerikan, bosatt i Maryland, och har skrivit 157 böcker de senaste tjugo åren.
Hon skriver inte bara under psuedonymen J. D. Robb, utan använder sig också av Sarah Hardesty.
Hon har sedan början av 1990-talet översatts till svenska, totalt 25 titlar.

Andra böcker av författaren (urval på svenska):
Född i synd 1999
Falsk skönhet 2001
Vid avgrundens rand 2001
Vänskap till döds 2001
Systrarna i Clare 2002
Dödlig årgång 2002
Solens diamanter 2002
Det ödesdigra arvet 2003
Pärlor från månen 2003
Vännerna från Templeton House 2003
Havets safirer 2004
Skuggor från det förflutna 2004
Nyckeln till ljuset 2005
Framgångens pris/Dolda rikedomar 2005
Flammande skyar 2005

Övriga bokfakta:
"Mördande hetta" och "Bäddat för mord" kom ut på Albert Bonniers förlag i februari respektive januari 2006.
Originaltitlarna är "Blue smoke" och "Naked in Death". Översättningarna till svenska är gjorda av Margareta Järnebrand och Peter Samuelsson.

 


Carin Thärnström: 06-07-10


 
> maila crew@bulldozer.nu