[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Familjealbumets hemligheter/Familjen Lament


Två böcker om familjer

Två romaner där två familjer står i centrum, om än med lite olika utgångspunkt. I "Familjealbumets hemligheter" möter vi familjen White i en nutidsberättelse som har vissa spår bak tillbaka till det vilda sextiotalet. Ungefär i samma tidsepok tar romanen om familjen Lament slut, men börjar i efterkrigstidens Sydafrika.

Familjealbumets hemligheter - Isla Dewar

(Inbunden, Albert Bonniers förlag, 2006, 392 s.)

Bokomslag "Familjealbumets hemligheter"Lily Raphael, föreläser på halvtid på universitetet, skriver läroböcker i litteratur för barn och frilansar som skribent. Hon får i uppdrag att skriva om Rita Boothe, fotograf och journalist som hade sin storhetstid på sextio- och sjuttiotalet.
När hon bläddrar i Ritas fotobok hittar hon ett foto på sin mamma, endast iklädd fjäderboa och nätstrumpor, med en tatuering på låret och en flaska Jack Daniels i handen.

Lilys mamma Mattie har aldrig dolt sin korta period som groupie för sina barn och alla andra också för den delen. Bilden på mamman får dock Lily att känna sig trist och tråkig och som om hon varit medelålders sedan åtta års ålder. Till skillnad från sin yngre syskon gjorde hon aldrig uppror, utan var alltid den ordentliga flickan.

Mattie och John, Lilys föräldrar, grälar om en bortslarvad fjärrkontroll och det ger efterdyningar som kommer att påverka hela familjestrukturen.
De oroar sig också för pengar eller snarare bristen på pengar. De har upptäckt att deras pensionsförsäkring inte kommer att ge dem den guldkant de hoppats på, utan istället har pengarna smält bort genom förvaltarens dåliga placeringar.

Rory, Lilys bror, bor i Paris med sin franska flickvän som talat om för honom att hon vill ha fyra barn. Det gör honom orolig för han vill inte att hans tillvaro skall förändras, och definitivt inte så radikalt.

Marie, lillasyster till Lily, och ensamstående trebarnsmor sedan fyra år, får reda på att hennes make vill ha vårdnaden om deras barn och oroar sig för vad familjen skall tänka när de får reda på att anledningen till separationen är att hon varit otrogen.

Lilys farfar som bor hos sin son och sonhustru dejtar på nätet och ägnar sina barnbarn och barnbarnsbarn den uppmärksamhet han aldrig gav till sina egna barn. Vilket gör hans egen vuxne son avundsjuk.

En familj där familjekonflikter, syskonrivalitet och gamla oförätter blandas med omtänksamhet och kärlek, knasiga barndomsminnen och dofter som bara finns i barndomshemmet.

Det är en rolig och välskriven bok och en underbar familjeberättelse.
Min egen familj har inga större likheter med Lilys men ändå finns där fullt av allmängiltiga känslor som de flesta känner igen sig.

Möjligtvis kan ett ensambarn, som Lilys man Art och Maries pojkvän Sebastian, ibland känna sig förvirrad över de intrikata och alltid oskrivna regler som en familj är full av.

Boken är en ljuvlig familjekrönika som spänner över ett år i en familjs liv. Konflikter bryter ut för att sen försvinna helt eller ta en annan inriktning. Så som det bara kan hända i familjer, för i ingen annan relation kan man vara så förbaskad och frustrerad och ändå så bunden av andra människor som i en familj. Det är ett eget litet universum som inte alltid fungerar så bra, som säkert är skadligt för många men också där man testar sina vingar, sina relationer inför framtida möten med andra människor.

Jag hade väldigt roligt när jag läste boken.

Familjen Lament - George Hagen

(Inbunden, Forum, 2006, 376 s.)

Bokomslag "Familjen Lamant"Familjen Lament har alltid rest, och det gör de sannerligen i den här boken. De avverkar de flesta av världens kontinenter, även om de aldrig kommer iväg till Australien.

Det hela börjar i Sydafrika där Julia och Howard möts, blir förälskade och gifter sig. De får också en son, som föds på ett sjukhus i Sydrhodesia. På samma sjukhus finns en frånskild kvinna vars barn har fötts för tidigt. Hon hamnar i en förlossningsdepression och för att hjälpa henne ur den föreslår läkaren att Julia och Howard skall låta henne hjälpa till med amningen av deras son.

Efter stor tvekan går de med på det eftersom hennes egen son fortfarande ligger i respirator. Kvinnan blir dock så fäst vid paret Laments son att hon kidnappar honom och samband med det så råkar de ut för en olycka och de båda omkommer. Kvar finns Julia och Howard och kvinnans lille son och läkaren, som full av förebråelser nu gör sig bästa att övertala paret att adoptera den lille gossen. De tar hand om honom som sin egen och istället för en regelrätt adoption så trixar läkaren med pappren så att Will, som de döper pojken till, ser ut att vara deras egen.

Will växer upp med en känsla av att inte riktigt höra till och det viktigaste för honom blir familjen, att de har det bra och hela tiden är en familj.

Howard är ingenjör och hans arbete tar honom och familjen från Sydrhodesia till Saudiarabien, med en mellanlandning i England innan de slutligen hamnar i USA. Under resornas gång utökas familjen med två vilda tvillingpojkar.

Julia och Howard vill att deras barn ska växa upp i ett land där apartheid inte existerar och att de inte ska lära sig någon form av herrefolksmentalitet. Det blir dock en överraskning för dem att komma till USA, landet där alla är fria människor, och upptäcka att så inte riktigt är fallet. Will blir automatiskt klassad som rasist av sina klasskamrater, bara för att han kommer ifrån Sydafrika.

Familjen Lament är en ömsint berättelse om ett par som älskar varandra och vill varandra och sin familj väl, men som inte riktigt klarar av att mötas när maktbalansen i familjen ändras. Howard förlorar sitt jobb och får inget nytt utan det blir Julia, som efter ha varit hemmafru i alla år som tar upp familjens försörjning på sina axlar. Howard försjunker i en depression och Will försöker tappert hålla ihop familjen.

Det är en berättelse där frågan om att höra till blir en allt tydligare och viktigare aspekt för de olika familjemedlemmarna och där bristen på rötter skapar otrygghet när familjekärnan krackelerar.

De båda böckerna har familjen som fokus och hur olika familjemedlemmar har sin givna roll i ett mönster från barndomen och vad som händer när konstellationer och livsmönster ändras.
När den duktiga storasystern vill vara rebell och den rebelliska lillasystern som blivit en mönstermor är trött på att alla antar att hennes upproriska tonårstid lever kvar i den trettioåriga kvinnan.
Om att höra till, vara del av en gemenskap. De är också välskrivna berättelser med ett driv som gör att man vill veta mer om familjerna.

Innehållsförteckning:
Syskonkäbbel
Syskonavund
Syskonsamhörighet
Syskonrivalitet
Syskonkärlek


Om författarna:
Isla Dewar George Hagen
Isla Dewar
© Foto: Tom Kidd
George Hagen
© Foto: Jerry Bauer

Isla Dewar introduceras för första gången på svenska med romanen "Familjealbumets hemligheter".
Hon är född i Edinburgh och bor numera i Fife med man och två barn. Hon debuterade som författare 1995 och har skrivit ett flertal böcker, men även filmmanus.

George Hagen debuterar med romanen "Familjen Lament". Han är född 1958 och vid tolv års ålder hade han bott på tre kontinenter, idag bor han i New York med sin familj. Han är filmvetare och jobbar som filmförfattare.

Andra böcker av författarna:
Båda debuterar på svenska.

Övriga bokfakta:
"Familjealbumets hemligheter" kom ut på Albert Bonniers förlag i januari 2006. Originaltiteln är "Secrets of a Family Album" och översättningen till svenska är gjord av Jan Järnebrand.

"Familjen Lamant" kom ut på Forums förlag i xx 2006.
Originaltiteln är "The Laments" och översättningen till svenska är gjord av Katarina Jansson.


Carin Thärnström: 06-04-25


 
> maila crew@bulldozer.nu