[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Forum
> ICA Bokförlagt

Kokbokscafé-surfa:
> Thecookbookcafé

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Godis/ Två systrars söta


Två böcker om godis och kakor

Två till synes helt olika böcker recenseras nedan.
Den gemensamma nämnaren är att socker och fett är de tydligaste och största ingredienserna i recepten, men också att smaksättning spelar en avgörande roll och att kvalitet är viktigare än kvantitet.

Sötsaker och kakor har sin givna plats och tradition i hushållen trots att det allt oftare dyker upp stora rubriker om sockerberoende och larmrapporter om skenande BMI hos befolkningen. Den största boven är knappast välgjorda och välsmakande kakor och kaffebröd utan den stora mängd sötsaker som framställs med konstgjorda aromer och diverse märkliga fetter och som dessutom ofta säljs till låga kampanjpriser, gärna "tag tre betala för två". En pralin gjord på hög kakaohalt räcker oftast för att tillfredsställa sötsuget medan 100 gram marabou chokladkaka är som gjord för att konsumeras i större mängder.
Att lägga tid och omsorg på att laga sina egna sötsaker är en konst helt för sig själv, om det handlar dessa två kokböcker.

Godis - Maria Öhrn
Nya och gamla favoriter för godisälskaren

(Inbunden, ICA bokförlag, 2005, 64 s.)

Maria Öhrn har tidigare givit ut boken "Kladdkakor" på ICA:s bokförlag och nu är det alltså dags att avhandla godis.
Tryffelgodis finns i de flesta kakböcker och även kokböcker och det, tillsammans med kola och knäck, är något som många har provat på att göra själva.

Jag brukar göra godis en gång om året, till jul, och då provar jag gärna lite olika varianter även om huvudingredienserna alltid brukar vara choklad och nötter. Kola däremot har jag inte vare sig gjort eller ätit sedan min syster för dryga tjugo år sedan åstadkom en märklig sötsliskig sörja som vi inte hade bättre vett än att vi åt upp den, med illamående och magknip till följd.
I Maria Öhrns bok finns dock ett recept på jordgubbskola som faktiskt verkar lite lockande på mig.

Boken har bland annat recept på chokladpraliner, geléhallon, polkagrisar och en söt liten godiskaka på mandelbakade amarettoaprikoser.
Maria Öhrn blandar blandar recept som kräver en viss ansträngning och köksvana med enklare varianter som de flesta klarar av.
Jag har sett åtskilliga recept som nog kommer att provas vid årets julbak.

Användbara redskap vid alla dessa godisrecept är en digital hushållsvåg. Även en digitaltermometer är ett bra arbetsredskap att ha till hands när man skall tillverka godis.

Recept ur boken

CHOKLADFUDGE
(Cirka 25 stycken)

Ingredienser:
100 gram mörk choklad
50 gram smör
2 msk vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
3 ½ dl (210 gr) florsocker

Gör så här:
*
Bryt chokladen i mindre bitar och smält choklad och smör försiktigt i en bunke i mikrovågsugn eller över vattenbad.
* Rör ner vispgrädde, vaniljsocker och sirap och blanda noggrant.
* Sikta florsockret och rör ner lite i taget i chokladblandningen.
* Arbeta in florsockret ordentligt och pressa sedan ut massan i en bakpappersklädd form, cirka 18x18 cm.
* Låt stelna i kylskåp och skär sedan i mindre bitar.
* Förvara svalt.

BLÅBÄRSMARMELAD
(Cirka 40 stycken)

Ingredienser:
4 dl (400 gram) blåbärspuré av färska eller frysta och tinade bär
4 ½ dl (400 gram) strösocker
1 ½ msk pektinpulver
¾ dl (100 gr) flytande glukos eller honung
1 tsk citronsyra
strösocker att vända marmeladen i

Gör så här:
* Klä en form, cirka 20x20 cm, med bakplåtspapper.
* Mixa blåbären fint och mät upp dem. Blanda bärpurén med det mesta av sockret i en vid, tjockbottnad kastrull.
* Blanda resten av sockret med pektinpulvret och vispa ner detta i kastrullen. Vispa noggrant så att inga klumpar bildas.
* Tillsätt glykosen eller honungen och koka upp.
* Rör då och då och låt koka tills sockertermometern visar 110 grader.
* Ta kastrullen från plattan och rör ner citronsyran upplöst i några droppar vatten.
* Häll upp marmeladen i formen och låt stelna i rumstemperatur över natten.
* Lossa marmeladen ur formen och skär eller klipp fyrkantiga bitar som vändes i strösocker.
* Förvara torrt och svalt.


Två systrars söta - Lisa och Monica Eisenman
170 frestelser från The Cookbook Café

(Inbunden, Forum, 2005, 175 s.)

Bara att bläddra i denna kokbok fylld med recept på kakor och pajer kan få sockernivån att skena iväg mot monumentala höjder.
Det är sött och läckert och man vill bara sätta sig ner och äta sig igenom sortimentet, även om man inser att efter bara några bitar så skulle man verkligen få en överdos av socker i kroppen.
Men ett dagligt besök på The Cookbook Café och där sakta äta sig igenom sortimentet låter som ett betydligt behagligare alternativ. Det är nästan så att man skulle vilja vara stockholmare för ett tag. Lyckligtvis kan ju resten av Sveriges befolkning, som inte kan besöka systrarna Eisenmans stockholmscafé, nu baka sina egna kakor med recepten i deras kokbok "Två systrars söta".

Jag vet att min syster skulle bli fullkomligt lyrisk över denna bok och att jag kommer att få kämpa för att behålla den i mitt hem. Min passion för kakor med citronsmak gör att jag längtar efter att prova både citron- och hallonrutor och citronpajen, för att inte tala om de läckra chokladkakorna. Jag är lite lockad av Angel food cake också, men eftersom kakan innehåller tio äggvitor och jag inte kan komma på något sätt att sätta sprätt på tio äggulor så tvivlar jag på att just den kakan kommer att bakas av mig.
Dock finns det fullt av andra recept i boken som lockar.

POLENTA-, CITRON- OCH MANDELKAKA
(Cirka 40 stycken)

Ingredienser:
2 ½ dl skållad och skalad mandel
225 gram rumsvarmt smör
2 ½ dl strösocker
3 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 ½ dl polentagryn
1 tsk rivet citronskal
2 msk färskpressad citron

Gör så här:
*
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform.
* Hacka mandeln i matberedare till en fin massa.
* Rör smör och socker poröst.
* Vispa i äggen, ett i taget.
* Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt.
* Rör ihop med äggblandningen tillsammans med polenta, citronskal och citronsaft.
* Blanda till en slät smet. Häll smeten i formen.
* Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter.
* Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett galler och låt kallna under formen.

Servera med:
En klick vispgrädde eller vaniljkesella.

MUSKOVADOSNITTAR MED KAFFEKROSS
(Cirka 15 stycken)

Ingredienser:
200 gram rumsvarmt smör eller margarin
2 ½ dl mörkt muscovadosocker
1 ägg
2 msk mörk sirap
5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 dl kaffebönor till garnering

Gör så här:
*
Sätt ugnen på 175 grader.
* Rör smör och muscovadosocker poröst.
* Tillsätt ägg och sirap. Blanda de torra ingredienserna.
* Rör samman med äggblandningen till en smidig deg.
* Rulla ut degen på ett mjölat bakbord i längder.
* Lägg längderna på en bakplåt, smord eller med bakplåtspapper.
* Hacka kaffebönorna fint i mixer eller matberedare och strö över längderna. * Grädda i ugnen i cirka 20 minuter.
* Skär längderna på diagonala, cirka 2 cm breda bitar medan de fortfarande är varma.
* Lägg över snittarna på ett galler och låt svalna.



Lisa och Monica Eisenman
Lisa och Monica Eisenman
Foto: Helén Pe

Om författarna:
Maria Öhrn arbetar som konditor på Grand Hôtel i Stockholm och har tidigare givit ut boken "Kladdkakor".

Lisa Eisenman och Monica Eisenman, är två amerikansk-svenska systrar som tillsammans driver The Cookbook Café i Stockholm. Där säljer de kokböcker och serverar mat, fikabröd och annat ur kokböckerna de säljer.
Lisa jobbade tidigare som formgivare och Monica som marknadschef.

Övriga bokfakta:
"Godis" kom ut på ICA Bokförlag i augusti 2005.
"Två systrars söta" kom ut på Forum i oktober 2005.

 

 


Carin Thärnström: 05-12-19


 
> maila crew@bulldozer.nu