[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Alfabeta

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

 

>> läst - bok - recension - 2 böcker om småkryp


Två böcker om småkryp

Att titta på kryp, och även att samla på dem, är en lockande sysselsättning för många barn. Jag kan dock inte påminna mig om att det var något som lockade mig i unga år och den lusten har inte heller på något sätt ökat med åren. Som förståndig vuxen kan jag förstå att småkryp måste finnas, så att t ex fåglar får i sig lite proteiner, men jag håller mig gärna på avstånd.

Mats och Mia hittar småkryp - Björn Eidissen/Olgunn Ransedokken

(Inbunden, Alfabeta, 2006, 45 s.)

Bokomslag "Mats och Mia hittar småkryp"Vi får följa med på Mats och Mias jakt på småkryp. Det bär av ut i skogen där vi spanar in fjärilar, nyckelpigor, getingar och också mer krypliknande figurer som stenkrypare och gråsuggor.

Det är en pedagogisk bilderbok där man följer två lintottars upptäcksfärd i naturen. De många stora och fina färgbilderna gör att man kan spana i de olika krypen tydligt. En kul bok att ha med sig ut i naturen när man själv försöker hitta de små djuren som beskrivs. Några är säkert lättare att finna än andra!

I varje kapitel beskrivs ett djur i både text och bild. Det är enkla texter varvade med små faktarutor med information samt några berättande rader om Mats och Mias upplevelser.


Kryp i skåp och skafferi - Helen Rundgren/Tord Nygren

(Inbunden, Alfabeta, 2006, 22 s.)

Bokomslag "Kryp i skåp och skafferi"Som en vuxen med viss aversion mot kryp så får man rysningar när man läser och tittar i boken "Kryp i skåp och skafferi".
Det är sannerligen inga djur man har lust att hitta i sitt hem, även om en del av dem är svåra att undvika, som t ex fruktflugor och silverfiskar. Turligt nog är de flesta hem i Sverige i alla fall förskonade från kackerlackor!

Även denna bok är pedagogisk utformad med mycket tydliga teckningar på de små och otäcka djuren. Texterna är även de lättfattliga, utan alltför svåra ord, om än att textsjoken är större än i Mats och Mia-boken.

Det som möjligtvis kan vara extra fascinerande är människorna på de tecknade bilderna i denna bok. Det är "mamma och barn"-konstellationer med både pojkar och flickor, förutom i kapitlet om kackerlackan, då är det en manlig kock. Jag noterade det när jag retade mig på att mamman står på en stol i kapitlet om spindlar. Där håller en pojke upp en spindel i en glasburk framför den rädda kvinnan. När jag då började leta aktivt efter teckningar på vuxna män i boken hittade jag alltså en...en kock.

Båda böckerna är spännande läsning för alla barn som gillar små kryp, och även om jag tycker att "Kryp i skåp och skafferi"-boken är finare med sin vackra teckningar så är det boken om Mats och Mia som känns roligast eftersom den utspelar sig i en utomhusmiljö där det sannolikt är lättare att hitta de olika djuren som beskrivs.

Innehållsförteckning:
Krälande småkryp
Flygande småkryp
Hoppande småkryp


Om författarna:
Björn Eidissen jobbar som redaktör på det norska förlaget Cappelen och har en examen i biologi vid universitet i Oslo, precis som medförfattaren Olgunn Ransedokken. De har tillsammans skrivit de två barnfaktaböckerna om Mats och Mia. Ransedokken har också skrivit läroböcker i biologi.

Helen Rundgren är biolog och zoolog och arbetar som författare och med program om djur och natur på SVT:s UR-redaktion.
Tord Nygren är en välkänd svensk barnboksillustratör och har illustrerat ett stort antal barnböcker- och sagoböcker, samt även gjort egna bilderböcker, bland annat om pojken Sune. Han har bland annat fått Elsa Beskow-plaketten och R&S tecknarstipendium .

Andra böcker av författarna:
Eidissen/Ransedokken:
Mads og Mia ser på blomster (2006)

Rundgren:
Oj, den rör sig (1994)
Det klättrar, krälar och kryper (1997)
Lilla Natur-skolan (1998)
jag sover också på dagen (1999)
Sitt en stund på stubben (2000)
Sitt en stund på bryggan (2002)
Sitt en stund på ängen (2002)
Sitt en stund vid havet (2002)
Tyra tyrannosaurus rex och de andra (2003)
Mitt liv som Tyra Tyrannosaurus Rex (2004)
Skelettboken (2005)

Nygren:
Sune med cykel och skrivbok 1991
Sune och stackars Skadan 1991
Saxen och skeppet 1991
Lilla hjul-boken 1992
Stora hjul-boken 1992
Sune letar och letar 1993
Sune tar semester 1993
Sune måste sova 1995
Hjulboken, en samlingsvolym 1995
Sune vaknar tidigt 1997
+ har medverkat i ett oändligt antal andra böcker som illustratör

Övriga bokfakta:
"Mats och Mia hittar småkryp" gavs ut på Alfabeta i april 2006. Bokens originaltitel är "Mads og Mia uppdager småkryp" och översättningen till svenska är gjord av Fredrik Sjöberg.

"Kryp i skåp och skafferi" kom ut på Alfabeta i april 2006.

 

 

Carin Thärnström: 06-11-05


 
> maila crew@bulldozer.nu