[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - My way/Paulúns fettförbränning


Två böcker om att ändra matvanor

"My way - kokbok för livsnjutare" och "Paulúns fettförbränning" är två böcker med samma målsättning, men där vägvalen skiljer sig åt.
Erik Lallerstedt är en välkänd kock med gourmetkrog i Stockholm, som 55 år gammal bestämde sig för att det var dags att justera matvanorna så att han inte en dag skulle vakna upp och möta en okänd läkares blick. Fredrik Paulún arbetar också med mat, men inte riktigt så konkret som Erik Lallerstedt. Han föreläser om näringslära, skriver böcker i ämnet och verkar som träningscoach i bland annat TV-programmet "Toppform".

My way: kokbok för livsnjutare - Erik Lallerstedt
Vägen till ett smalare liv

(Inbunden, ICA bokförlag, 2005, 93 s.)

Bokomslag "My way - kokbok för livsnjutare"Erik Lallerstedt skriver i sitt förord att han vänder sig till människor som anser att den mentala hälsan är viktigare än den materiella, och att hans ambitioner inte är att bli smal, utan mindre fet.
Han utarbetar sin egen strategi när det gäller mat, och väljer inte bort vare sig gåslever, champagne eller danska wienerbröd. Men han väljer det inte lika ofta och han kompenserar utsvävningarna med lite stramare mathållning strax efteråt och tar kanske i lite extra när han går sin dagliga morgonpromenad.
På två år gick han ner tjugo kilo och åt och drack gott under tiden. Kokboken "My way" är en bok för livsnjutare som tar tid på sig, det är ingen snabbkur men det är inte heller meningen. Allt ska få ta sin tid och man ska ha trevligt under tiden.

Paulúns fettförbränning - Fredrik Paulún

(Inbunden, Fitnessförlaget, 2005, 192 s.)

Bokomslag "Paulúns fettförbränning"Fredrik Paulúns bok är fullspäckad med fakta om det mesta som rör människokroppen och hur den hanterar maten som vi får i oss. Jag ser den mer som ett uppslagsverk, där man kan ta reda på hur förbränningen fungerar och vad som påverkar den.
Ålder, vikt, kön och så klart vad du äter, men också hur och när du gör det. Jag har svårt att tänka mig att Paulún kan ha missat något, men jag ska villigt erkänna att jag mer eller mindre hastigt har skummat vissa sidor. Hade jag varit lite mer noggrann skulle jag kunna redogöra för alla de olika sötningsmedel som finns och hur de påverkar kroppen, men jag vet i alla fall att stearinsyra och eikosapentaensyra finns i kött och dokosapentaensyra finns i fisk och att de alla är fleromättade, och är några av de upp till 200 olika fettsyrorna som finns i vår kost.

Dåligt morgonhumör beror oftast på att noradrenalin i kroppen frisätts för att höja blodsockret och kan lätt botas med att man käkar en banan det första man gör på morgonen, innan man ens klivit ur sängen.
En sådan enkel åtgärd kan säkert göra underverk i många familjer.
Vill du gå ner i vikt så är det en klar fördel om du rör på dig också, för ju bättre kondition du har desto mer kalorier sätter du sprätt på.
I slutet av boken så ger Fredrik Paulún förslag på mat och konditionsträning, men säger också att man inte ska hålla på för länge med dieter, max 10-12 veckor ska man hålla på. Risken är annars stor att man får både försämrad förbränning och näringsbrist.

Erik Lallerstedt förespråkar en livsstilsförändring med realistiska mål där motion är en självklar ingrediens. Själv motionerar han genom att promenera en timme varje morgon. Lallerstedts bok är aningen mer tilltalande när det gäller recepten, för vem lockas egentligen av ett mellanmål bestående av 2 dl minimjölk, 200 gram äpple och 170 gram äggvita (cirka fem ägg)? Grillade grönsaker med lufttorkad skinka och persiljeyogurt à la Lallerstedts känns som ett mer tilltalande alternativ.

De båda herrarna lockar nog inte riktigt samma typ av människor, jag misstänker att de som väljer Paulúns bok är av den målinriktade projekt-typen, en man i 30-årsåldern kanske, medan Lallerstedts bok nog fungerar bättre på de som passerat de 50 med breda variationer åt båda håll.

Vad de dock har gemensamt är att de har en förnuftig inställning till hur man kan förändra sin kropp och att de båda konstaterar att för att få varaktigt resultat så gäller det att hålla ut.

Innehållsförteckning:
Mat som förändrar
Vetenskap
Känsla
Sunt förnuft

Recept från My Way

ROTFRUKTSCARPACCIO MED CITRUSVINÄGRETT
(4 personer)

Ingredienser:
1 liten kålrot
½ rotselleri
1 stor morot
2 limefrukter, rivet skal och saft
1 dl olivolja
socker
salt
peppar

Gör så här:
*
Skiva kålrot, rotselleri och morot så tunt som möjligt och koka dem mjuka i saltat vatten.
* "Klä" fyra tallrikar med rotfrukterna.
* Blanda det rivna limeskalet och limesaften med olivoljan (gärna jungfruolja).
* Smaka av med en nypa socker, salt och peppar.
* Pensla limeblandningen på rotfrukterna

KRÄFTSTJÄRTAR I DRAGONYOGURT

Ingredienser:
1 dl matlagningsyogurt
2 dl kräftstjärtar
10 färska dragonblad
dijonsenap
ev. plocksallad

Gör så här:
* Blanda matlagningsyogurten med väl avrunna kräftstjärtar.
* Smaksätt med finskurna dragonblad och lite dijonsenap efter smak.

Servera rotfruktscarpaccion med dragonyogurten.
Några fina plocksalladsblad därtill är också trevligt och vackert.


Om författarna:
Fredrik Paulún föreläser om träning, näringslära och hälsa i hela Norden. Han skriver regelbundet i Expressen, har medverkat i TV-programmet "Toppform" samt har skrivit flera böcker.
Erik Lallerstedt är krögare och driver bland annat restauranten Eriks i Stockholm.

Övriga bokfakta:
"My way" kom ut på ICA Bokförlag i januari 2005.
"Paulúns fettförbränning" kom ut på Fitnessförlaget i september 2005.

 


Carin Thärnström: 06-10-06


 
> maila crew@bulldozer.nu