[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Akilles död


Akilles död - Boris Akunin
Ett fall för Fandorin

(Inbunden, Norstedts, 2004, 320 s.)

"Akilles död" är en deckare som ger oss en inblick i det ryska samhället i slutet av 1800-talet när makten är i gungning, som vid så många andra tillfällen i landets historia.
Hjälten Erast Fadorin fösöker att reda ut de olika turerna i ett drama som påbörjats långt innan han träder in på scenen.
Det är dock inte lätt att veta vem som är vän och vem som är fiende bland alla småtjuvar och storskurkar.


Bokomslag "Akilles död"Boris Akunin har en kvinnlig författarkollega som liksom han skriver deckare som utspelas i Ryssland. Alexandra Marininas romaner utspelar sig dock i det moderna Moskva, med en kvinnlig polisinspektör i huvudrollen, medan Akunin har placerat sin manlige detektiv Erast Fandorin i slutet av 1800-talet.
Det finns några gemensamma nämnare mellan dessa författares stil. Trots de dryga hundra åren som skiljer deras karaktärer åt, ser man likheter mellan huvudpersonernas analytiska inriktning men framför allt märker man det ryska kynnet och den ryska berättartekniken.

Främst i Akunins böcker är det en utmaning att manövrera sig fram mellan alla märkliga titlar och smeknamn som ryssarna har en så stor svaghet för. I slutet av på boken "Akilles död" så finns det en rangtabell över ryska ämbetsmän under 1800-talet, som är hämtad från "Den klassiska romanens Ryssland" av Lennart Kjellberg. För alla läsare av rysk litteratur, framför allt av de klassiska verken, så är Kjellbergs bok en djup källa av kunskap att ösa ur. Den gör åtskilliga beteenden och titlar begripliga för en västerlänning.

Jag har en stark förkärlek för de ryska berättarna och när jag av en slump hittade Akunins debutroman "Vinterdrottningen" så kastade jag mig över den. Eftersom en annan av mina kärlekar är deckare så passade det ännu bättre. Resultatet av kombinationen mellan det ryska berättandet och detektivroman blev i mitt tycke strålande.
I "Vinterdrottningen" stiftade jag för första gången bekantskap med Akunins huvudperson Erast Fandorin. Där är han en ung man på dryga tjugo år, som blir inblandad i ett mycket märkligt drama som sånär kostar honom livet och skadar honom djupt. I de två nästkommande böckerna ger han sig ut på en resa i världen för att försöka komma över den sorg som har drabbat honom. I bok nummer två, "Turkisk gambit", hamnar han i Turkiet, och i den tredje, "Leviathan", är han på väg till Japan för att tillträda en tjänst på den ryska ambassaden, men blir inblandad i ett fall som har förgreningar i Indien.
Fandorins öden och äventyr ter sig ibland som en lite ruggigare variant av en äventyrsberättelse för pojkar, där han själv framstår som en slags ung och principfast Sherlock Holmes.

I "Akilles död" återvänder Erast 1882 till Ryssland och Moskva efter sex år på resande fot. Han hamnar av en slump på samma hotell som general Sobolev, en gammal bekant från det rysk-turkiska kriget, men innan Erast hunnit återknyta bekantskapen hittas generalen död. Det väcker stor bestörtning bland de styrande i staden och visar sig vara en komplicerad affär som har återverkningar ända upp till tsaren. Erast erbjuder sig att hjälpa till med undersökningen eftersom han dels är bosatt på samma hotell som den numere döde generalen och dels inte har tillträtt sin nya tjänst. Till sin hjälp har han sin japanske betjänt, Masa, och det visar sig att Masa både hjälper och stjälper sin herre i sin strävan att vara till lags.

Erasts framtoning, som mest påminner om en analytisk, stammande brittisk snobb, med mycket märkliga motions- och badvanor, är fascinerande. Trots sina "excentriska" idéer är han mycket rysk och en bra introduktion in i den ryska folksjälen. I "Akilles död" fördjupas också mötet med den japanska kulturen, som inleddes i förra boken.
Jag är både lätt bländad och förförd av Akunin och Fandorin och ser med iver fram emot nästa bok.

Innehållsförteckning:
Ryskt kynne
En oväntad hjältinna
Japanska bad
Vodka
Tålmodig kärlek


Om författaren:

Boris Akunin
Boris Akunin
© Foto: Basso Cannarsa

Boris Akunin är en pseudonym för den ryske författaren Grigorij Tjchartisjvili. Han föddes i Georgien 1956, men numera är bosatt i Moskva.
Han är förutom författare även litteraturvetare, japanolog och översättare. Numera också den mest läste författaren i Ryssland, där hans böcker om Fandorin har sålts i mer än tio miljoner exemplar och den första boken, "Vinterdrottningen", blivit TV-serie.

Andra böcker av författaren:
Vinterdrottningen 2002
Turkisk gambit 2003
Leviathan 2003

Övriga bokfakta:
"Akilles död" kom ut på Norstedts förlag i september 2004. Originaltiteln är "Smert Achillesa" och översättning till svenska är gjord av Kristina Rotkirch. Boken är den fjärde i en serie med detektiven Erast Fandorin i huvudrollen.

 


Carin Thärnström : 04-11-24


 
> maila crew@bulldozer.nu