[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Äkta italienskt


Äkta italienskt: enkelt och gott - Sophie Braimbridge


(Inbunden, ICAFörlaget, 2003, 255 s.)

"Äkta italienskt" är skrivet av en engelsk kvinna och man kanske tycka att det borde ha varit en italiensk författare men det är bara en parantes i sammanhanget om än lite rolig att notera. Boken är av det större formatet och aningen svårhanterlig i små kök.
Lyckligtvis gäller inte det innehållet.

Bokomslag "Äkta italienskt"Underrubriken är väldigt talande, recepten är både goda och enkla. Efter en kort introduktion om den italienska maten i allmänhet är boken uppdelad i kapitel så som "förrätter och soppor", "risotto och polenta", "kött", "grönsaker", "desserter och bakverk" m.m.
Varje kapitel innehåller först en introduktion och korta beskrivningar med bildrutor.
Det kan handla om att göra sockerkaka, putsa lammstek eller bara beskrivningar på grönsaker i allmänhet.
Inne i kapitlet finns sedan mat från olika regioner där också regionen i allmänhet beskrivs.

Boken är en mycket bra introduktion till det italienska köket och väldigt bra skriven ur pedagogisk synpunkt. Vid första anblicken kan man kanske tro att det är en så kallad coffee table book, en skrytbok vars recept är omöjliga att tillaga i ett hemmakök, men efter en snabb genombläddring kommer fördomarna på skam.

Innehållsförteckning:
Dregelframkallande bilder
Dregelframkallande recept


Om författaren:
Sophie Braimbridge
är kock och författare till flera kokböcker. Hon skriver artiklar om mat för brittiska och amerikanska tidningar och leder kurser i matlagning i Italien. Hennes specialitet är medelhavsmat.

Övriga bokfakta:
"Äkta italienskt" kom ut på ICAFörlaget i september 2003.
Översättningen till svenska är gjord av Jeanette Johansson.


Recept ur boken

CANEDERLI
Det är stora runda brödklimpar från den österrikiska gränsen i norra Italien.

(4 personer)

Ingredienser:
4 portioner
4 vitlöksklyftor
5 dl mjölk
1 liten salviakvist
10 gram torkad karljohansvamp
1 msk olivolja
150 gram rökt pancetta eller bacon, finhackad
2 morötter, finhackade
2 selleristjälkar, finhackade
1 msk rosmarin, finhackad
400 gram färska brödsmulor
50 gram parmesanost, plus extra att servera till
½ tsk nyriven muskot
1 ägg

Till servering:
1 liter kycklingbuljong
½ litet savojkålshuvud, finhackat
2 msk hackad bladpersilja och riven parmesanost

Gör så här:
* Dela två vitlöksklyftor och lägg dem i en kastrull med mjölk och salvia. Låt det koka upp och ta sedan kastrullen från plattan och låt allt stå och dra i 10 minuter. Häll drygt ½ dl kokhett vatten över karljohansvampen och låt det dra i 15 minuter.
* Hetta upp oljan i en kastrull, lägg i finhackad pancetta och lök och fräs tills fläsket är ljusbrunt och löken blivit mjuk. Finhacka de återstående vitlöksklyftorna och lägg i kastrullen tillsammans med morot, selleri och rosmarin. Salta och peppra och fräs i cirka 15 minuter eller tills allt är mjukt.
* Häll av vattnet från karljohanssvampen, men spara det, och hacka svampen fint. Lägg den i grönsaksröran och häll i blötläggningsvattnet, men häll bort bottensatsen. Låt allt sjuda tills vätskan kokat in. Ställ åt sidan.
* Lägg brödsmulorna i en bunke och sila mjölken över dem. Blanda ordentligt så att brödet blir mjukt och smaksätts av mjölken, pressa sedan ut överflödig mjölk. Blanda grönsaker, bröd, parmesan, muskot och ägg. Smaka av och låt smeten stå i kylskåpet i 15 minuter. Forma till bollar i storlek som pingisbollar.
* Koka upp saltat vatten i en stor kastrull och låt det sjuda. Lägg i bullarna i omgångar och låt dem koka tills de flyter upp till ytan. Tag upp dem med en hålslev och låt dem rinna av.
* Koka upp buljongen och lägg i kålen. Koka 5-10 minuter eller tills kålen är mjuk. Lägg i bullarna och servera med parmesanost och hackad persilja.

TAGLIATELLE MED VALNÖTSSÅS
(4 portioner)

Ingredienser:
200 gram skalade valnötter
20 gram grovhackad bladpersilja
1 vitlöksklyfta, krossad
50 gram smör, rumsvarmt
2 dl extra vergine olivolja
30 gram parmesanost, riven
1 dl vispgrädde
400 gram tagliatelle

Gör så här:
* Rosta valnötterna lätt i en torr stekpanna på medelstark värme i cirka 2 minuter eller tills de fått färg och doftar nöt. Lägg åt sidan tills de kallnat helt.
* Lägg valnötterna i en matberedare tillsammans med persilja och vitlök och kör tills allt är finhackat. Tillsätt smör och blanda samman väl.
* Medan matberedaren går tillsätter man olivoljan i en tunn stråle. Tillsätt parmesanost och grädde. Smaka av med salt.
* Koka pastan al dente i en stor kastrull med saltat vatten.
Häll av vattnet, blanda pastan med valnötssåsen och servera.

 

 


Carin Thärnström : 04-02-13


 
> maila crew@bulldozer.nu