[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Älskaren


Älskaren - Laura Wilson


(Inbunden, Ordfronts förlag, 2005, 298 s.)

Laura Wilson är uppenbarligen förtjust i det förflutna, är min tanke när jag läst hennes andra bok "Älskaren". Efter att ha läst fliktexten på boken så inser jag att det stämmer rätt bra. Det står att Wilson gillar nutidshistoria och även har skrivit historieböcker för barn.

Bokomslag "Älskaren"I "Älskaren" tar Wilson oss med till London och andra världskriget. Det är hösten 1940 och engelsmännen anar inte att det fortfarande är fem år kvar av det som kommer att kallas andra världskriget. Än så länge är det bara ett krig mellan européer och det kommer att dröja innan Churchill kallar på hjälp från andra sidan vattnet.
Dock har tillvaron för engelsmännen ruckats ganska rejält och kvinnor har börjat ta plats på arbetsmarknaden nu när männen är inkallade i armén.

Två kvinnor vars liv har ändrats, och kommer att förändras ännu mer, är Lucy och René. Det skiljer knappt tio år mellan de två kvinnorna, men de kunde lika gärna bo på skilda planeter när det gäller livssituation.

René är prostituerad, och om inte nöjd så har hon i alla fall accepterat sin tillvaro. Hon tjänar åtminstone mer pengar genom att gå på gatan jämfört med att jobba jobba på en nattklubb som halvnaken dansös.
Pengar behöver hon eftersom hennes syster och svåger, som har tagit hand om hennes son, kräver ständigt mer av den varan för att uppfostra honom.

Lucy är 21 år gammal och har levt en skyddad tillvaro i en medelklassförort. Nu när kriget kommit så har hon börjat jobba på kontor och upplever för första gången i sitt liv ett visst mått av självständighet.
Hon har en flirt med en man på kontoret och lockas av honom trots att hon vet att han är gift.

De båda kvinnorna har inte så mycket gemensamt, förutom att de faktiskt liknar varandra till utseendet och har liknande smak, för även deras kappor liknar varandra. En likhet som skall visa sig vara ödesdiger.

I Soho hittas liket av en kvinna, hon har blivit brutalt misshandlat och sedan dödad. Polisen misstänker att det är någon av hennes kunder, eftersom hon är prostituerad, och anstränger sig inte alltför hårt för att hitta någon skyldig. När ett andra kvinnolik hittas, också det en prostituerad kvinna som blivit misshandlat börjar dock polisens intresse vakna. Det gör även oron hos René och hennes medsystrar.

Lucy har hört talas om morden, men eftersom det är prostituerade som har mördats så är det långt bort i hennes världsbild. Hon har dessutom blivit kär för första gången i sitt liv, i en ung ljushårig flygare som tagit hand om henne under ett bombanfall.

Laura Wilson väver ihop de här människornas liv i ett intrikat nät där naivitet samsas med misstänksamhet och oro. Och där lögner är mer självklara än sanningen.
Hon skildrar en turbulent tid där det lättare att komma undan med brott och att få utlopp för tidigare väl dolda lustar. Det är en berättelse som tar med läsaren på en färd i det förflutna, där förluster är vardagsmat.
Wilson växlar berättarperspektiv och låter samma händelse belysas ur flera olika personers synvinklar och gör det klart för läsaren att det subjektiva och det objektiva inte är så lätt att hålla isär, eller för läsaren att bestämma vad som är vad. Det jag möjligtvis har svårt att köpa är hennes ganska så trista och tyvärr självklara upplösning.

Innehållsförteckning:
Kastrull som skydd för huvudet
Köksbord som skydd för kroppen
Sandsäckar som skyddar husen
Inget som skyddar hjärtat


Om författaren:
Laura Wilson
Laura Wilson
© Foto: Michael Rimmer

Laura Wilson är uppväxt i London och har tidigare arbetat både som lärare och förlagsredaktör. Hon har skrivit fyra kriminalromaner förutom "Älskaren" och introducerades på svenska 2003 med "Min allra bästa vän".

Andra böcker av författaren:
Min allra bästa vän 2003

Övriga bokfakta:
"Älskaren" kom ut på Ordfronts förlag i oktober 2005. Boken heter i original "The Lover" och översättningen till svenska är gjord av Cecilia Franklin.

 


Carin Thärnström: 06-03-29


 
> maila crew@bulldozer.nu