[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - recension - Amerikanska Gudar


Amerikanska Gudar - Neil Gaiman

(Inbunden, Forum, 2003, 530 s.)

Neil Gaiman har länge haft en post som husgud för mig.
Altaret har utgjorts av de tio inbundna "Sandman"-albumen och min tummade upplaga av "Good Omens".
Att Neil övergav seriemanusskrivandet var en stor sorg för mig, men hans litterära insatser kompenserar helt klart förlusten.
Den senaste romanen utgiven på svenska, "Amerikanska Gudar", var ett fall av sträckläsning.

Bokomslag "Amerikanska Gudar"Jag kvitterade ut boken på fredagen och hade läst klart allt på tisdag. Det borde gått snabbare men jag hade en massa annat att göra. Att det sedan tog mig en smärre evighet att formulera en recension får jag skylla på att inget av mina försök kändes som de gjorde boken rättvisa.

"American Gods", som den heter i original, är en roadbook som förmodligen inspirerats en smula av mötet mellan engelsmannen Neil och landet USA.
Vi får, på typiskt gaimanskt manér, reda på vad som händer med gudar när människan inte längre offrar till dem. Vi får också besöka de heliga platserna i USA. Inte de där misslyckade ställena där någon tjomme kört upp en kristen kyrka, utan de sant heliga platserna som "huset på klippan" där världens största karusell huseras eller "hjärtat av Amerika" (ett övergivet motell, en tom kyrka, en nedgången liten park och en stenhög på en plats cirka tre kilometer norr om vad som i 1900-talets början räknades ut som USA:s exakta mittpunkt).

Det handlar, som Mr Nancy - en afrikansk spindelgud på dekis - säger, inte så mycket om vad som är sant utan om vad människor vill tro. "Folk slåss bara om sådant som är inbillat."

Bokens huvudperson är Shadow, en relativt vanlig kille som just kommer ut ur fängelse och gör sig redo att åka hem till sin väntande hustru och sitt vanliga liv. Drömmen om normalitet krossas när Shadows fru bara en dag eller två innan hans frigivning abrupt dör i en bilolycka. Shadow frisläpps ut i en tillvaro som för honom har tappat all mening. På vägen hem möter han Wednesday, en märklig gammal man med ett öga av glas, som erbjuder honom ett jobb.
Motvilligt dras Shadow in i en värld där de gamla gudarna, som ingen längre minns eller offrar till, står under belägring från nya amerikanska gudar som "media", "IT-killen" och "den hemliga regeringsorganisationen".
Amerika har aldrig varit ett bra land för gudar, själva kontinenten tycks motarbeta dem och utrymmet tycks inte räcka till för både de gamla och de nya gudarna.

Shadow får under Wedensdays ledning stifta bekantskap med allsköns representanter för den gamla folktron. Leprechauns som kom med irländarna, Dvärgar som kom med nordmännen. Gamla ryska gudar som kräver blodstribut och egyptiska gudar som sin vana trogen driver en begravningsbyrå.

"American Gods" är en ganska typisk Gaiman-bok.
Man känner väl igen temat med en värld "inuti" den vanliga världen. En plats där man kan se mer än det som försigår på ytan bara man vet vad man letar efter. Myter och gudar har alltid varit viktiga i Gaimans författarskap och många av de små presentationer vi bjuds på här skulle platsa väl i "Sandman"-serien.

Helt klart är "American Gods" en av de roligaste böcker jag läst på länge.
Den är påhittig, en smula samtidskritisk och framför allt spännande hela vägen. Delvis känns det som Stephen King, när King är som bäst, men framför allt känns det som Gaiman. På ett sånt där härligt "Neverwhere/Sandman"-sätt.

Översättningen till svenska är bra.
Visst, det finns ordval som man kanske själv skulle gjort annorlunda. Men på det hela taget så är det bra översatt för sin genre. Något som alltid glädjer mig. Gaiman tillhör helt enkelt de författare i den fantastiska genren som faktiskt ägnas lite möda. Men, som min mor påpekade när hon läst boken, själva ordet "palmering" känns konstigt och främmande.
Är det något som trollkonstnärer använder om sina trick eller är det bara en klumpig direktöversättning av engelskans "palming"? Någon får fråga Joe Labero.

Innehållsförteckning:
Gudar
Myter
Rykten
En storm i annalkande


Neil Gaiman
Neil Gaiman
© Foto: Sigrid Estrada

Om Författaren:
Neil Gaiman är född 1960 i England och började sin karriär som journalist och serietecknare.
Serien "Sandman", som gavs ut i 70 nummer, blev en otrolig framgång. Han har som författare skrivit så väl noveller som romaner och barnböcker.
Neil Gaiman bor idag på en gård utanför Minneapolis i USA tillsammans med sin fru, sina tre barn och ett antal katter.

Andra böcker av författaren:
Neverwhere 1998
Stjärnstoff 2001
Goda Omen 2002
Coraline 2003


Harald Åberg : 04-01-17


 
> maila crew@bulldozer.nu