[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Andras plåga


Andras plåga - Val McDermid

(Inbunden, Alfabeta, 2005, 348 s.)

Englands okrönta deckardrottning har återigen åstadkommit en spännande deckare om paret (mestadels bildligt talat) Carol Jordan och Tony Hill. Det är som alltid spännande och välskrivet och McDermid-fans, både gamla och nya, kan sjunka ner i favoritfåtöljen och frossa i engelska mord.

Bokomslag "Andras plåga"I förra boken om Carol Jordan och Tony Hill råkade Carol riktigt illa ut när hon under täckmantel spanade på människosmugglare och knarkhandlare.
Med alltför lös uppbackning bakom sig så slutade det hela med att hon blev våldtagen av spaningsobjektet.
I inledningen av "Andras plåga" försöker hon fortfarande klara sig igenom sviterna efter detta. Hennes gamla chef erbjuder henne ett jobb som hon efter stor tvekan accepterar. Det är att leda en specialgrupp inom polisen och försöka lösa dels nya stora fall men också äldre, olösta.

Tony Hill ger upp försöken att undervisa på universitetet och återvänder till en kombination av kliniktjänstgöring och frilansare. Han och Carol har inte lyckats ta sig över de hinder som hennes våldtäkt skapade mellan dem, men han gör sig bästa att finnas till för henne och erbjuder henne bostad när hon ska tillträda sin nya tjänst.

Det är en grupp med gamla och nya bekanta som Carol skall leda. Hon gör sitt bästa för att skapa en gruppkänsla men där finns både frifräsare och de som är tveksamma till om Carol är lämplig som chef, med tanke på vad hon råkat ut för.

Det första fallet som Carol får i sin hand är mordet på en prostituerad, och det som krånglar till saken i det fallet är att tillvägagångssättet är exakt likadant som en liknande serie mord som begicks några år tidigare.
Mannen som begick morden blev fälld för dem och dömd som sinnessjuk. När så nästa mord sker så finns det ingen tvekan, det är verkligen samma tillvägagångssätt. Är det en så kallad copy-cat eller har fel man spärrats in? Parallellt med de mördade kvinnorna så dyker det upp ledtrådar i ett fall med några försvunna småpojkar där bilder på den ena hittats hos pedofiler.

Som vanligt har Val McDermid skrivit en mycket bra deckare och där hon lyckas gå vidare med att låta de båda karaktärerna Tony och Carol utvecklas. Det är spännande, småruggigt och med en rafflande upplösning som gör att man hickar till lite som läsare.
McDermid skapar en intrig som inte på något sätt har en självklar upplösning eller ger läsaren chans att tänka "just det, precis vad jag misstänkte".
Det är bara synd att den tog slut så fort.
Hon är en av de absolut bästa deckarförfattarna och varje ny bok av henne är som julafton. Nu är det återigen dags att börja längta...och önska.

Innehållsförteckning:
"Fucking Åmål" refererad som lesbisk klassiker (!)
Sex som återställare
Röster som beordrar mord
Snutar som porrsurfar
En psykolog med nervtrådarna på utsidan


Om författaren:
Val Mcdermid
Val McDermid
© Foto: Alfabeta

Val McDermid är född i Skottland, har pluggat i Oxford och har arbetat som journalist.
"Sjöjungfrun sjöng sin sång", den första boken om Tony Hill och Carol Jordan tilldelades Gold Dagger Award 1995.

Andra böcker av författaren (på svenska):
Om Hill/Jordan:
Sjöjungfrun sjöng sin sång 1996
Under ingrodda ärr 1998
Den sista frestelsen 2003

Övriga:
Dödligt spel 1992
Glashus 1995
Crackjakt 1995
Clean Break 1995
Blå gener 1997
Under ingrodda ärr 1998
Imitatören 2000
Dödsdomen 2001
Sjärnspådd 2002
Ett fjärran eko 2004

Övriga bokfakta:
"Andras plåga" kom ut på Alfabeta i september 2005. Originaltiteln är "The Torment of Others" och översättningen till svenska är gjord av Johan Nilsson.
Det är den fjärde boken med psykologen Tony Hill och kriminalinspektören Carol Jordan i huvudrollen.


Carin Thärnström: 05-12-08


 
> maila crew@bulldozer.nu