[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Änglar och demoner


Änglar och demoner - Dan Brown

(Inbunden, Albert Bonniers förlag, 2005, 558 s.)

Dan Brown blev världskänd med thrillern "Da Vinci-koden".
En spännande thriller skriven som om den baserade sig på verkliga fakta, med symbolvetaren Robert Langdon i huvudrollen.
Med ens blev alla som ens bläddrat lite förstrött i boken experter på tidig kristen dogma och den hemliga hedendomen i Leonardo Da Vincis målningar.
Men redan innan Robert Langdon rände runt i Paris och lägrade unga merovingiska kvinnor så hade han äventyrat i det ockultas gränsland. Något som refereras till i "Da Vinci-koden".
"Änglar och Demoner" är det första äventyret med Robert Langdon och skrev egentligen före "Da Vinci-koden", men har inte blivit översatt till svenska förrän nu.


Omslagsbild "Änglar och demoner"Det är lätt att gilla Dan Browns böcker, de är spännande och tätt skrivna och fantasin ligger alltid lagom nära verkligheten. Men om man skrapar lite på ytan, eller bara har lite förkunskap, så märker man att det egentligen är fråga om fritt fabulerande.

Handlingen kretsar, aktuellt nog i dessa dagar, kring valet av en ny påve, då den gamle påven dött. Det rör också en del om det mystiska hemliga sällskap som kallas för Illuminati och den gamla muslimska lönnmördarsekten al-da'wa al-jadïda, eller Assassinerna som de kallas i dagligt tal, och en hel del gammal god teknomystik.

Robert Langdon kallas in till atomforskningslaboratoriet CERN då en av deras forskare hittats mördad med Illuminatis märke inbränt i bröstkorgen. CERN visar sig vara ett magiskt kungadöme av rymdåldersteknik och mäktiga ekonomiska tentakler som sträcker sig över hela världen.
Visserligen är CERN ett rätt häftigt ställe så där, men redan här känns det som om Brown är ute och cyklar. Tanken att CERN skulle äga ett X-33-plan är till exempel rätt så främmande då det bara finns en prototyp i hela världen och den är byggd av Lockheed Martin i sammarbete med NASA.

Nåja, jakten på mördaren kommer snart att leda till Vatikanstaten, då den Assassin som för Illuminatis räkning mördat forskaren också stulit en behållare med anti-materia och placerat den som en bomb någonstans i påvedömet.
Robert Langdon och den mördade vetenskapsmannens dotter, Vittoria Vetra, åker raketflygplan till Rom och börjar jakten på ett hemligt sällskap som enligt Brown funnits sedan femtonhundratalet och inkluderat kända vetenskapsmän som Galileo Galilei och konstnärer som Gian Lorenzo Bernini.

Eftersom Illuminati helt plötsligt beslutat sig för att spela med öppna kort efter femhundra år av tystnad och smygande manipulation så skickas våra hjältar runt på en konsthistorisk sightseeing i Rom, inte helt olik den motsvarande rundvandringen i "Da Vinci-koden".
På varje stopp har deras motståndare arrangerat så en av de fyra kardinaler som är favoriter till påvetronen hittas mördad och brännmärkt.

"Änglar och Demoner" är en bra thriller och den har samma non-stop-faktor som "Da Vinci-koden". Den är svår att lägga ifrån sig och väldigt spännande läsning. Till en viss del tycker jag faktiskt att den är bättre än sin efterföljare, dock skulle jag vilja varna för att boken tappar en hel del på slutet.

Att Dan Brown hanterar sina källor med rätt så minimal respekt är ett problem dock. Att han inte är jätteinsatt i kärnfysik må förlåtas honom men när han tar sig så våldsamma friheter på alla plan så är det inte utan att man blir lite bekymrad över alla de som tror han skriver fiktion med ett korn av sanning. Det är i sanning inte mycket mer än ett korn kvar när Dan Brown flyttat på geografin i Rom, ändrat om i Illuminiatis existens, skrivit om det latinska språket och hittat på en helt egen anti-materia.

För att ta ett exempel: Illuminati, åtminstonde det Illuminati som Brown åsyftar i sin bok, är ett verkligt existerande sällskap i alla fall historiskt sett. De grundades dock inte på femtonhundratalet av Galilei utan 1779 av bayraren Adam Weishaupt. Illuminati var visserligen fritänkare i upplysningstidens anda, men de var mer vända mot kungamakten än mot kyrkan.
Det finns en hel del intressant att läsa om Illuminati i Nordisk Familjebok eller på susning.nu och wikipedia.org, inte mycket av det, förutom det mest ytliga, stämmer dock särskilt bra med Dan Browns version.

Ett annat Illuminatirelaterat exempel: Det finns visserligen ett spel som heter "Illuminati: New World Order" som mycket riktigt ges ut av Steve Jackson Games. Dock är det ett kortspel. NWO är till och med samlarkortsversionen av kortspelet Illuminati. Det finns inte som datorspel och det spelas inte över Internet.

Assassinernas makt krossades för övrigt inte av de kristna utan av den mongolska invasionen under ledning av Hulagu Khan som 1256 intog och förstörde klanens fäste Alamut i vad som nu är Iran. Det är också tveksamt att en modern medlem av sekten skulle kalla sig för Assassin (Hashshashin) då detta var det nedsättande namn på sekten som deras motståndare gav dem.

"Änglar och Demoner" är en ganska habil thriller, men det känns som om Dan Brown när han skriver nästa bok i Robert Langdon-serien får ta och skärpa till sig. Annars blir det lätt att Robert Langdon undersöker Rotarys inblandning i Sions vises protokoll, vilket för min del är en bok jag hoppa slippa läsa.

Innehållsförteckning:
Rom och dess kyrkor
Diverse urgamla sekter
Påveval
Mirakel
Dollarsedelns hemlighet


Om författaren:
Dan Brown
Dan Brown
© Foto: Philip Scalia
Dan Brown var lärare i engelska vid amerikanska Phillips Exeter Academy fram till sin romandebut 1996. Hans genombrott kom med boken Da Vinci-koden som blev den mest sålda boken i USA 2003. Det är också den första av hans böcker som översattes till svenska.

Andra böcker av författaren:
Da Vinci-koden 2004
På engelska också:
Digital Fortress 1996
Deception Point 2001

Övriga bokfakta:
"Änglar och demoner" kom ut på Albert Bonniers förlag i januari 2005. Originaltiteln är "Angels and demons" och översättning till svenska är gjord av Ola Klingberg.


Harald Åberg : 05-04-06


 
> maila crew@bulldozer.nu