[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Ordfront

Bell-surfa:
> Allaboutbell.com

>> läst - bok - recension - Allt om kärlek


Allt om kärlek: Nya visioner - Bell Hooks

(Inbunden, Ordfront, 2004, 266 s.)

Störst av allt är kärleken sägs det i Bibeln, men vad är kärlek och hur ska man definiera ordet?
Är det ett substantiv eller ett verb eller kan det vara både och?
Bell Hooks har utgått från sitt eget liv när hon skrivit boken "Allt om kärlek", men ämnet är något som berör alla. För är det inte så att vi alla söker kärlek? Men hur vet vi att vi när vi funnit den och hur hanterar man den?


Bokomslag "Allt om kärlek"Jag har en mycket skeptisk inställning till amerikanska "hjälp-dig-själv/lär-känna-dig-själv"-böcker.
Jag påbörjade "Kvinnor som jagar som vargar" men kan inte påstå att jag kom speciellt långt i den. Böcker som "Kvinnor från Venus och Män från Mars" förblir olästa i mitt liv, för att inte tala om eventuella handböcker från Doktor Phil. De lockar mig inte, jag läser hellre en roman om olycklig kärlek än en nio-stegs-självhjälpsbok i ämnet.
När jag så fick boken "Allt om kärlek" i min hand, mycket passande skriven av en amerikansk kvinna, så var inte min skepticism mindre. Jag har läst boken och lyckligtvis var den faktiskt rätt intressant.
Bell Hooks diskuterar ordet kärlek och dess betydelse och inverkan på människor idag. Hon tar upp det faktum att väldigt många lever ett kärlekslöst liv utan att vara riktigt medvetna om det. Lika många är rädda för kärleken och för att utlämna sig själv för mycket till en annan människa.
Att vara kärleksfull är något som en mor är mot sina barn, att säga att man är kärleksfull mot sin omgivning eller vill jobba på ett kärleksfyllt kontor skulle resultera i att vänner och bekanta ryggar tillbaka och undrar vad som hänt.

Vad är då definitionen på kärlek?
Bell Hooks har hittat följande rader av psykiatern M. Scott Pecks:
"viljan att använda alla sina inre resurser i avsikt att främja sin egen eller någon annans andliga utveckling. Kärlek är vad kärlek gör. Kärleken är en viljeakt – d v s både en avsikt och en handling."
Bell Hooks vill även att vi betraktar kärlek "som en kombination av tillit, engagemang, omtänksamhet, respekt, respekt, insikt och ansvar".
Hon konstaterar också genom att citera Jung att "om viljan att härska är starkast kommer kärleken att saknas".

I en familj där någon misshandlas fysiskt eller verbalt saknas kärlek, enligt Bell Hooks. Det är en alltför skrämmande tanke, anser hon också och konstaterar att de flesta behöver en föreställning om att det ändå finns någon form av kärlek som gör misshandel acceptabel eller åtminstone uthärdlig.
Hooks har själv vuxit upp i vad hon kallar dysfunktionell familj och först när hon kunde inse att det trots allt funnits ömhet och omhändertagande kunde hon acceptera att det inte hade funnits kärlek. Det är i de diskussionerna som jag känner att hon faktiskt har en poäng, en väldigt intressant poäng dessutom.
För hur kan man ärligt säga att man älskar någon om man samtidigt kränker vederbörande?

Boken "Allt om kärlek" går igenom flera dimensioner av kärlek och det behov som människor har att få känna kärlek. I de teoretiska diskussionerna använder hon sig av diverse psykologhandböcker och även "självhjälpsböcker" i sina teorier och antaganden. Det är ingen självklar aha-upplevelse som uppnås när man läser boken, snarare så ger den möjlighet till eftertanke och kanske också bidrar till att man funderar över vad som är viktigt i livet.
Den var tillräckligt intressant för att jag faktiskt skulle vandra tillbaka i texten och läsa om vissa stycken. Hooks skriver på ett lättfattligt sätt samtidigt som hon använder sig av en gedigen research.
Det är hennes funderingar, men hon har letat efter andra åsikter och idéer i sin forskning. "Allt om Kärlek" lär vara den första i en trilogi om kärlek.
En sista stilla undran är dock om en trilogi i ämnet verkligen är nödvändig?
Nåja, det återstår att se.

Som barn läste Bell Hooks följande rader ur Första korinterbrevet i Bibeln och det påverkade henne djupt:
(Jag har för mig att dessa rader också används i "Den blå filmen" av polacken Krzysztof Kieslowski)

"Om jag talar både människors och änglars språk men saknar kärlek är jag bara en ekande brons, en skrällande cymbal. Och om jag har profetisk gåva och känner alla hemligheterna och har hela kunskapen, och om jag har all tro så att jag kan flytta berg, men saknar kärlek, är jag ingenting. Och om jag delar ut allt jag äger och om jag låter bränna mig på bål, men saknar kärlek, har jag ingenting vunnit".

Innehållsförteckning:
Kärlek
Brist på kärlek
Kärlek
Brist på kärlek
Och hur det påverkar människan


Om författaren:
Bell Hooks
Bell Hooks
© Foto: Marion Ettli
Bell Hooks är samhällsdebattör, författare och feminist. Hon är professor i engelska vid City University of New York. 1981 debuterade hon med "Ain't I a Woman" och har sedan dess kommit ut med ett 20-tal böcker. "Allt om kärlek" är den första delen i Bell Hooks kärlekstriologi.

Andra böcker av författaren:
Ain't I a woman Black women and feminism 1981 Feminist theory from margin to center 1984
Talking back: thinking feminist, thinking black 1989
Yearning: race, gender, and cultural politics 1990
Breaking bread: insurgent Black intellectual life 1991
Black looks: race and representation 1992
Sisters of the yam: black women and self-recovery 1993
Teaching to transgress: education as the practice of freedom 1994
Outlaw culture: resisting representations 1994
Art on my mind: visual politics 1995
Killing rage: ending racism 1995
Bone Black: memories of girlhood 1996
Reel to real: race, sex, and class at the movies 1996
Wounds of passion: a writing life 1997
Happy to be nappy 1999
Remembered rapture: the writer at work 1999
Where We Stand: Class Matters 2000
Feminism Is for Everybody: Passionate Politics 2000
Feminist Theory: From Margin to Center 2000
Salvation: Black People and Love 2001
Young Wives' Tales: New Adventures in Love and Partnership 2001
Be Boy Buzz 2002
Homemade Love: Picture Book 2002
Teaching Community: A Pedagogy of Hope 2003
We Real Cool: Black Men and Masculinity 2003
Communion: The Female Search for Love 2003
Skin Again 2004
The Will to Change: Men, Masculinity, and Love 2004
Rock My Soul: Black People and Self-Esteem 2004

Övriga bokfakta:
"Allt om kärlek" kom ut på Ordfronts förlag i mars 2004. Originaltiteln är "All about love" och översättning till svenska är gjord av Kerstin Wallin.


Carin Thärnström : 05-05-08


 
> maila crew@bulldozer.nu