[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Äppelkakor och annat smått och gott av äpplen


Äppelkakor och annat smått och gott av äpplen - Ann-Kristin Hallgren

(Inbunden, ICA Bokförlag, 2006, 64 s.)

Det finns mycket gott som kan åstadkommas med äpplen som huvudingrediens. Ann-Kristin Hallgren har samlat ihop sina favoritrecept i boken "Äppelkakor och annat smått och gott av äpplen".
Betoningen i boken ligger på kakor och efterrätter, med några få recept på såser och kompott som extra tillägg.
Kombinationen äpple och citron finns på ett flertal ställen i boken, så det verkar vara en av författarens egna favoriter.

Bokomslag "Äppelkakor och annat smått och gott av äpplen"Vad jag dock saknar är en enkel översikt över olika äppelsorter, och gärna information om hur de bäst används. Vissa äpplen är ju bättre till mos och vissa passar bättre till äppelpaj. Det nämns bara ytligt i inledningen till boken.
Hallgren nämner att äpplen bör vara aromrika och syrliga, men vilka sorter passar in på det?
Det är tyvärr ingen självklar kunskap idag.
Jag kunde hitta tre recept där en specifik äppelsort nämns, i de övriga verkar endast storleken spela någon roll.

Förövrigt är det en vacker liten bok där man skulle vilja äta sig igenom vartenda recept och antagligen göra det med största njutning också.

Innehållsförteckning:
Äpplen
Citron
Nötter
Mmm...


Om författaren:
Ann-Kristin Hallgren är född 1948 och har skrivit om såväl äpplen som trasmattor. Hennes böcker finns översatt till de nordiska språken och även till tyska.

Andra böcker av författaren:
Allt gott av äpplen 1994
Så fint med trasmattor 1995
Sköna kuddar 1997
Vackert att väva 1998
Alla tiders trasmattor 1999
mer fint att väva 2001

Övriga bokfakta:
"Äppelkakor och annat smått och gott av äppeln" kom ut på ICA bokförlag i april 2005.
Ann-Kristin Hallgren har skrivit alla texter och recept.
Hans Mårtensson har fotograferat.


Recept ur boken:

ÄPPELMUFFINS MED CITRON
(8 stora muffinsformar av papper eller 16 små)

Ingredienser:
Muffins:
½ dl strösocker
3 dl skalade äpplen skurna i tärningar
Rivet skal av 1 citron
1 ½ dl standardmjölk
1 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
125 gram smält, avsvalnat smör

Garnering:
Florsocker med citronsmak

Gör så här:
* Sätt ugnen på 200 grader.
* Smält ½ dl socker med äppeltärningarna i en kastrull och rör ner det rivna citronskalet.
* Vispa ihop mjölk och ägg.
* Blanda alla torra ingredienser och rör ner i äggsmeten tillsammans med smöret.
* Vänd ner äppelblandningen i smeten och fyll muffinsformarna till 2/3.
* Grädda i cirka 15 minuter. Grädda inte för länge, då blir muffinsen torra.
* Pudra över florsockret när de svalnat något.



Carin Thärnström : 05-06-12


 
> maila crew@bulldozer.nu