[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Forum

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Askungedrömmar


Askungedrömmar - Kirsty Gunn


(Inbunden, Forum, 2002, 312 s.)

Jag fångades av den vackra beskrivningen på bokomslaget om den "sällsamma, trollska och mystiska berättelsen om den lilla landsortsstaden Featherstone och dess mystiska invånare under ett veckoslut mitt i den heta sommaren."
Jag blev tyvärr mycket besviken när jag läste boken!
Skildringar om människor och dess varanden och låtanden kan vara mycket fängslande, men boken "Askungedrömmar" är inte fängslande, såvida man inte tycker att en 312 sidor lång gåta är det man vill lägga ner sin tid på.

Bokomslag "Askungedrömmar""Jag kunde inte släppa den ifrån mig", är inget jag skulle vilja yttra i samma mening som titeln på denna bok. Samtidigt kanske det var ett misstag att inte sträckläsa boken för om jag lade ifrån mig boken tills nästa dag så tog det cirka 10 sidor innan jag kommit in igen i den nästan obefintliga handlingen.
Dock ska tilläggas att jag inte läst Kirsty Gunns övriga alster så man kan väl hoppas att "Askungedrömmar" är en parentes i hennes skrivande.

Ja just det ja, handlingen!
En fredag kväll tycker sig den gamle, något förvirrade, Sonny Johanssen skymta skuggan av sin sedan länge försvunna systerdotter Francis i soldiset. Hon försvann från staden för länge sedan och ingen har hört av henne sedan dess.
Man får möta några av de övriga innevånarna i den lilla staden som också kände Francis.
Pubförståndarinnan Margaret som lever sitt liv på puben, hällandes upp öl kvällarna igenom, endast avbrutet av någon erotisk stund med någon handelsresande.
Ray Weldon som var Francis pojkvän och som ännu är besatt av henne, även han känner hennes osynliga närvarom precis som den gamle Sonny.
Kyrkoherden Harland och hans hustru Katie, som genom de barnlösa åren glidit allt längre ifrån varann, även pådrivet av Harlands vacklande tro på Herren. Ska han älska Gud eller sin fru?
Den tonåriga Mary Susan som inget hellre vill än att bli vuxen, få ett jobb som modell och komma från den sömniga staden. Hon har precis upptäckt sin kvinnlighet, och det har en viss Mr Ray Weldon också! Förblindad ser han i Mary Susan den unga Francis, som han ännu älskar och besatt nu tror är tillbaka i skuggorna.
Är det historien som upprepar sig?
Jag kan bara avslöja att en tragedi är att vänta!

Vi får under ett veckoslut följa deras göranden och låtanden, med deras minnen av Francis som utgångspunkt. Hennes frånvarande närvaron triggar länge undertryckta känslor hos invånarna i Featherstone.
Gissa om ni får möta Francis!
Poetiska tankegångar och gåtfulla oavslutade handlingar, det är vad denna boken handlar om i slutändan.

Innehållsförteckning:
Poesi
Sexuella fantasier
Tvivel
Kärlek
Känslor


Kirsty Gunn
Kirsty Gunn
© Foto: Jerry Bauer

Om författaren:
Kirsty Gunn är en ung författarinna från Nya Zeeland, nu bosatt i Storbritannien, som har skrivit flera böcker. Romanen "Regn" har också blivit film.
Hennes böcker finns översatta till ett flertal olika språk.

Andra böcker av författaren:
Regn 1997
Avtryck 1998
This place you return to is home 1999

Övriga bokfakta:
"Askungedrömmar" kom ut på Forum förlag i mars 2004. Bokens originaltitel är "Featherstone" och översättningen till svenska är gjord av Thomas Andersson.

 


Karin Olsson : 04-07-11


 
> maila crew@bulldozer.nu