[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Äventyret naturen


Äventyret naturen - Mats och Åsa Ottosson
Från Asfaltsdjungel till Ögonkorall

(Inbunden, BonnierCarlsen, 2004, 115 s.)

"Äventyret naturen" är en alfabetsbok, men också en uppslagsbok om naturfenomen. En högläsningsbok för barn som nosat på alfabetet och börjat läsa själv och som också allteftersom kan utforska boken på egen hand. Titeln är mycket väl vald för det är ett äventyr att ta sig från a till ö i naturens värld.

Bokomslag "Äventyret naturen"Det första som slår mig är omslaget mörkgröna bakgrundsfärg som tillsammans med månen skapar ett nattlandskap med djur i svartvitt.
Ugglan i centrum av bilden som svingar sig fram redo att sätta klorna i lämpligt offer indikerar spänning och en smula rysning längs ryggraden.
Slår man sedan upp nästa sida så kommer man till ett uppslag med olika lövsorter i sprakande färger uppblandat med diverse småkryp.
Illustrationerna gör mig glad och lockad.
Min sjuårige systerson som jag läst delar av boken för var också fascinerad över bilderna. Nästan så att bilderna tar överhanden över texten, men vid en närmare läsning så ser man en mycket lyckad symbios mellan dem.

Under bokstaven A finns Asfaltsdjungel representerad.
Ett något märkligt ord i en sjuårings tankevärld, men med lite förklaringar så har ordet blivit ett någorlunda begripligt begrepp.
Att fåglar som pilgrimsfalkar ser höghus som en variant av berg och klippväggar och därmed en möjlig bostad även i en storstad gör asfaltsdjungeln till en värld att utforska.
Kanske man kan leta efter fågelbon nästa gång man går på stan med sitt barn?

Det är spännande läsning uppblandat med små faktakommentarer längs sidorna som till exempel under T som i träd. Där får man veta att det tjockaste trädet i Sverige finns i närheten av Vimmerby och är över fjorton meter runt om och att det kan bo upp till 550 olika arter av småkryp i en ek.

Ögonkorall var ett okänt begrepp för mig och det visar sig vara namnet på de koralldjur som bildar korallrev i svenska vatten.

Äventyret naturen är en bok för ett vetgirigt barn och för en vuxen med nyfikenheten i behåll. Jag kan inte påminna mig om att jag någonsin varit speciellt mycket för småkryp, ens som barn, men på bilderna i den här boken är de fullkomligt förtjusande.

Innehållsförteckning:
En massa bokstäver
En massa bilder
Uppslagsord
Beskrivning av världens längsta djur, en slemmask som kan bli 60 meter
Knasiga kommentarer
Roliga bilder


Om författaren:
Mats och Åsa Ottosson är frilansjournalister och författare.
Filippa Widlund är illustratör som har illustrerat en mängd skol- och bilderböcker. Alla har naturen som ett favoritämne.

Andra böcker av författarna:
Älg: I skog, myt och gryta 2004

Övriga bokfakta:
"Äventyret naturen" kom ut på BonnierCarlsens förlag i augusti 2004.
Illustrationerna är gjorda av Filippa Widlund.

 


Carin Thärnström : 05-05-16


 
> maila crew@bulldozer.nu