[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Tre historiska äventyrsberättelser


Tre historiska äventyr för unga

Tre böcker med historisk inriktning, men med lite olika karaktär, kommer från Gudrun Wessnert, Rose Lagercrantz och Ebbe Westergren & Tord Nygren.
De två förstnämnda skriver om medeltiden och den sista boken handlar om järnåldern. Wessnerts bok är den bildfattigaste av dem medan de andra två flödar av vackra teckningar.


Enhörningens gåta - Gudrun Wessnert

(Inbunden, BonnierCarlsen, 2004, 164 s.)

Bokomslag "Enhörningens gåta"I "Enhörningens gåta - en riddarberättelse" berättar Gudrun Wessnert om de två tvillingpojkarna William Eriksson Enhörning och Ulltott.
När de föds dör deras mor och det verkar inte som om den ene pojken ska överleva så fadern bryr sig inte om att nämna att han fått tvillingar. När han några månader senare reser med sina små söner till sin mor blir de brutalt överfallna och fadern dör.
Lille William räddas av en tjänare, men denne har skadats så svårt att han inte lyckas göra sig förstådd för att berätta om tvillingbrodern som rövarna stulit. William växer upp hos sin farmor och faster med familj och hans tvillingbror hamnar som passopp hos rövarna.

Nio år gammal är det dags för William att bli page och hans faster och farbror vill inget hellre än att bli av med honom så de ser till att han hamnar hos den grymme riddaren Zabel von Helpten. I sin nya tjänst hos riddaren träffar William på en pojke som lever i skogen och är på pricken lik honom. De byter plats och samtidigt sätter de historien i rullning och det grymma överfallet nio år tidigare får sin upplösning och förklaring.

"Enhörningens gåta" är en behändig kapitelbok som på ett lättfattligt språk gör en spännande berättelse av Sveriges medeltid. Det är en äventyrsbok i "Skattkammaröns" fotspår och den är både skrämmande och roande.
Jag läste också Wessnerts förra bok "Sketna Gertrud och Kung Magnus kalas" och denna berättelse håller lika hög klass och jag ser fram emot nästa bok av Wessnert.

Innehållsförteckning:
Modiga gossar
Otäcka rövare
Klok kaja
Svärd
Fylleslag


Sigridsagor - Rose Lagercrantz

(Inbunden, BonnierCarlsen, 2004, 117 s.)

Bokomslag "Sigridsagor""Sigridsagor" är åtta berättelser om flickor som alla hette Sigrid i förnamn, som alla kunde ha levat under medeltiden, i olika perioder.
Det som de har gemensamt, förutom namnet, är att i varje flickas berättelse finns en skatt av skilda slag nämnd och alla åtta skatterna/fynden finns bevarade på Historiska muséet i Stockholm.
De är också stillsamma och rara flickor, inga vilda bråkstakar härjar runt och busar bland sidorna.
Att läsa om Fru Sigrid som blir bortgift vid tretton års ålder eller om Sigrid lilltärna vars skyddsling Björn skall fara till släktingar och bli väpnare vid sju års ålder kan kanske låta lite märkligt i dagens unga generation.
Även om många barn i världen tvingas växa upp väldigt snabbt är det inte så vanligt i Sverige. Jag kan inte riktigt se min sjuårige systerson på väg utan familjen till Norge för att uppfostras i krigskonsten.
Det är en allvetande, lärande röst som finns mellan pärmarna på boken och ibland blir det nästan för präktigt pedagogiskt i förklaringarna, men det smälter bort när man ser de vackra bilderna som Rebecka Lagercrantz har målat. De förstärker atmosfären av sagobok med ett lyckat resultat. I slutet finns bilder på de historiska föremål som figurerat i samband med varje Sigridberättelse och visst kan det vara en lysande idé att läsa boken för sina barn och sedan ta dem med till muséet och låta museiföremålen få liv av Rose Lagercrantz berättelse.

Innehållsförteckning:
Rara flickor
Överlevnad
Tuff tillvaro
Vackra bilder


Tillbaka till järnåldern - Ebbe Westergren & Tord Nygren

(Inbunden, BonnierCarlsen, 2004, 86 s.)

Bokomslag "Tillbaka till medeltiden"I boken "Tillbaka till järnåldern" väljer Ebbe Westergren att separera fakta och fiktion genom att ha små faktarutor insprängda här och var i berättelsen. Westergren berättar om tillvaron på södra Öland 400 efter Kristus genom att skapa en fiktiv familj bestående av fadern Bidvar, modern Disa och barnen Fåk, Sigrid och Turid samt lille Ravn.
Till familjen hör också farmor Ragnhild, huskvinnan Jorunn, huskarlarna Heldar och Hovar samt trälen Ask.
Det är oroliga tider i Östersjöområdet och familjen måste fly från sitt hem för bornholmarna är ute och härjar och bränner.
De räddar sig till närmaste borg och dit kommer så småningom de beryktade bornholmarna. Westergren berättar om anfallen men också om hur livet på borgen kan ha sett ut. Tillsammans med Nygrens bilder blir det en intressant och mycket välgjord berättelse om en svunnen tid.
Westergren bygger sin berättelse på de utgrävningar som gjorts vid Eketorps borg på Öland under under 60- och 70-talet. Idag är det en museimiljö där rekonstruerade byggnader och rekvisita tar besökaren tillbaka till järnåldern.

Innehållsförteckning:
Krigiska män
Överfall
Hårt arbete
Nyfiken gosse


Om författarna::
Gudrun Wessnert vann BonnierCarlsens manustävling på temat historia med sin bok "Sketna Gertrud och Kung Magnus kalas" som kom ut 2002. Till vardags arbetar hon på Stockholms medeltidsmuseum.

Rose Lagercrantz debuterade 1973 som författare och har skrivit både för barn och vuxna. 1995 fick hon Augustpriset för "Flickan som inte ville kyssas".

Ebbe Westergren arbetar med historisk pedagogik på Kalmar läns museum och är av de drivande krafterna bakom Eketorps borg på Öland.
Tord Nygren är välkänd illustratör

Andra böcker av författarna:
Gudrun Wessnert:
Stockholms blodbad 2000
Sketna Gertrud och Kung Magnus kalas 2002

Rose Lagercrantz:
Vuxenböcker:
Lov till det omöjliga 1983
Sång för en svart fe 1987
Adeline eller Resten av min ungdom 1992
Eros tårar 1998
Prosa 2001

Barnböcker i urval:
Tullesommar 1973
Hemligt i huvet på Samuel Elias 1974
Nån sorts torsdag 1975
Räddarinnan 1976
April! April! 1979
Nån sorts julafton 1982
Brevet från Frida 1984
Frida i fyran 1985
Hej då re mi, sa Frida 1987
Konsten att börja skolan 1989
Breven från Frida 1990
Jultomtens dotter 1993
Modige Metteborg - även kallad Erik 1993
Flickan som inte ville kyssas1995
Klassen som pratade för mycket 1996
Tom spelar trumpet 1997
Toms nya katt 1997
Klassens lucia 1998
Ålderstrappan 1998
Metteborg och Little Ben 1999
Resan till Tarreanien 2000
Godnatt måne 1983
Rose Blanche 1986
Trolleri vafalls?1986
Barnet i skrubben 1991
Metteborgs öden och åventyr på lågstadiet 1991
Metteborgs samlade öden och äventyr 1995
Metteborgs loppis 2000
Sagan om Rosennosen 2002
Månskensdockan 2002
Flickan som kunde lura döden 2003
Nannas Låda 2003
Nanna och doktor snäll 2004

Ebbe Westergren:
Tillbaka till medeltiden 2002

Övriga bokfakta:
"Enhörningens gåta" kom ut på BonnierCarlsen i februari 2004.
"Sigridsagor" kom ut på BonnierCarlsen i augusti 2004.
"Tillbaka till järnåldern" kom ut på BonnierCarlsen i april 2004.

 

 


Carin Thärnström: 04-10-03


 
> maila crew@bulldozer.nu