[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Babylons gator


Babylons gator - Carina Burman

(Inbunden, Albert Bonnniers förlag, 2004, 375 s.)

Platsen är London, det är 1851, året för den stora världsutställningen. Euthanasia Bondeson har tagit med sig sin sällskapsdam Agnes dit på en resa och räknar med att få åtnjuta storstadens anonymitet.
Euthanasia är en välkänd och uppskattad författare i Sverige som räknar med att träffa både sin engelska översättare och sin förläggare under Londonbesöket.

Bokomslag "Babylons gator"Vad hon inte räknat med, men får uppleva, är att hennes sällskapsdam försvinner och att hon i sin jakt på Agnes träffar på både skrupelfria skurkar och ondsinta mördare. Hon kan inte heller låta bli att lägga sig i polisens spaningsarbete.

Boken är nog så otäck trots att den skildrar en svunnen tid. Onda människor och de flesta omoraliska beteenden har funnits i alla tider.

Äventyren som Euthanasia råkar ut för försätter henne både i klistret och i dråpliga situationer, men Burman har skapat en hjältinna med skinn på näsan och med en outsinlig förmåga att ta sig fram även där motståndet är som störst. För en van resenär av kvinnligt kön gäller det att ha bekvämt ingångna kängor och smutsavstötande tyg längs ned på kjolfållen. Ett ombyte manskläder i kofferten underlättar också, så man kan ta sig fram utan att vara besvärad av sitt kön. Euthanasia kan verka såväl påfrestande och enveten som ganska så självupptagen. Hon har en, från överklassen, självklar inställning att hon har rätt att lägga sig i både polisens arbete och andra folks angelägenheter, men hon är aldrig tråkig. Dessutom är hon befriad från de flesta fördomar som man skulle kunna förvänta sig av en herrskapsdam och hon rör sig mer eller mindre obesvärat i de flesta samhällsskikt. Vid ett besök i ett mollyhouse, en bostad för transexuella män i Londons sämre kvarter, konstaterar hon att hon är den enda kvinnan i sällskapet och en av de få som är iklädd manskläder. Efter ett besök i de förnämare delarna av London, Belgravia, där hon lyssnat till en gift kvinnas åsikter om make och äktenskap så gör hon ett skutt upp i luften i glädjen att vara en ogift och självständig kvinna.

Det en lättsamt rolig bok där bokstäverna glider fram i ett raskt tempo och ibland utför några kullerbyttor, till läsarens nöje.
Burman har skrivit mycket lyckad pastisch över engelskt 1800-talsliv där vi får möta Dickens och andra av dåtidens kulturpersonligheter. Men också gatflickor i Londons mer förslummade områden och en beläst polisinspektör från Wales som hör till Euthanasias litterära beundrare.
Det är en detektivroman med mängder av historiska referenser som förgyller en god historia. Den är lärorik, utan tydliga pekpinnar.
Det är nästan så man önskar sig en krinolin att svepa omkring i, med ett par byxor som ombyte i kappsäcken...

Innehållsförteckning:
Ridikyl
Chagrin
Sutenör
Echaufferad
Prevelet
Döbattanger


Om författaren:

Carina Burman
Carina Burman
© Foto: Cato Lein

Carina Burman är författare och litteraturforskare och debuterade 1993 med boken "Min salig bror Jean Hendrich" som handlar om skalden Johan Henric Kellgren. Förutom de fem romanerna hon skrivit har hon också givit ut en biografi över Fredrika Bremer. Hennes böcker är översatta till tyska, polska och ryska.

Andra böcker av författaren:
Min salig bror Jean Hendrich 1993
Den tionde sånggudinnan 1996
Cromwells huvud 1998
Islandet 2001
Bremer 2001

Övriga bokfakta:
"Babylons gator" kom ut på Albert Bonniers förlag i augusti 2004.

 


Carin Thärnström : 04-09-29


 
> maila crew@bulldozer.nu