[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Baka matbröd


Baka matbröd - ICA bokförlag


(Inbunden, ICA Bokförlag, 2005, 96 s.)

"Baka matbröd" är förmodligen den enda kokbok man behöver om man är en entusiastisk hobbybakare som vill ha gott om recept att välja på.
Ciabatta, baguetter, scones, knäckebröd, gifflar, surdegsbröd, korvbröd, grissinis eller papadums - allt och lite till finns i den här bröd-boken.

Bokomslag "Baka matbröd"Naturligvis ryms kanske inte riktigt allt i den här boken, men näst intill. Det är åtminstone en mycket ambitiös receptsamling av det som folk förmodligen oftast vill baka hemma själva i brödväg.
Den "geografiska" spridningen är också tilltalande.
Danskt surbröd, afrikanskt majsbröd, ungerska husarbröd och finska rågkakor samsas med Gotlandslimpa och Hönökaka.

Inledningen består av en liten genomgång av saker som kan vara bra att veta inför baket och lite info om olika mjölsorter.
Bra att veta kan till exempel vara att:
- brödet inte skall bearbetas för mycket efter första jäsningen (de flesta bröd skall som bekant jäsas i två omgångar) för då förstörs glutentrådarna som bildas i brödet.
- Vetemjöl special är extra protein i och passar bra när man blandar degen med gryn eller kross eftersom brödet blir luftigare då.
- En deg skall knådas ungefär 10 minuter för hand eller fem minuter i hushållsmaskin.
- Degspaden skall vara 37 grader om man använder färsk jäst och 45 om man använder torrjäst.
- Brödet är färdiggräddat om det låter "ihåligt" när man knackar det i botten.
- Surdeg var förr en bit deg som man sparade till nästa bak för istället för jäst. Idag gör man surdeg av jäst, vatten och mjöl som får stå ungefär fem dagar i rumstemperatur. Den håller sig sen i två veckor i kylskåp eller kan frysas in.

Det slås också fast att det viktigaste för att lyckas med brödbaket är att mjölet mäts rätt, att degvätskan har rätt temperatur och att det är lagom varmt i ugnen. Små detaljer som är ack så viktiga för att brödet skall få rätt konsistens och inte komma ur ugnen platt, degigt eller stenhårt.
För att lättare se vad man har gjort för fel om ens bröd misslyckas finns ett felsökningschema där de vanligaste orsakerna till att brödet blir för platt, för kompakt, för torrt eller för degigt anges.
Praktiskt. Så man lär sig till nästa gång.

Boken är indelad i sex avdelningar, varav en handlar om glutenfritt bröd.
Bra initiativ då många faktiskt är glutenintoleranta och den som vill baka och kunna bjuda alla sina gäster på samma bröd kanske inte har lust att inhandla en specialbakbok för enstaka tillfällen när såna recept behövs. Det är visserligen inte så många recept i den avdelningen, men en handfull av skiftande karaktär, allt från ostbullar med basilika till mandellimpa och formbröd med sesamfrön. De andra avdelningarna heter; ljust bröd, mellanmörkt bröd, grovt bröd och snabbakat bröd och bullar & portionsbröd.

Innehållsförteckning:
Focaccia
Chapati
Bergis
Croissanter
Julbullar
Kubb
Lingonlimpa
Tunnbröd
Vörtbröd
...och mycket mer...


Övriga bokfakta:
"Baka matbröd" gavs ut på ICA Förlaget i april 2005.


Recept ur boken

PIZZABAGELS
(10 bröd)

Ingredienser:
25 gram jäst
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 msk torkad oregano
1 tsk socker
1 tsk salt
4 dl rågsikt
3-3 ½ dl vetemjöl

3 liter vatten
2 msk socker
1 tsk salt

Gör så här:
* Smula jästen i en bunke och värm vattnet till fingervärme i en kastrull. Häll lite av vattnet över jästen tills den löst sig.
* Tillsätt resten av vattnet, olivolja, tomatpuré, oregano, socker, salt, rågsikt och nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen).
* Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter.
* Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda smdig. Dela i tio delar och rulla varje till en fingertjock längd som formas till kransar.
* Låt jäsa under duk i cirka 30 minuter.
* Koka upp vatten med socker och salt i en stor gryta. Lägg i fyra av kransarna åt gången och låt dem koka i cirka 2 minuter. Ta upp dem med hålslev och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Koka alla kransarna.
* Grädda mitt i ugnen i 200 grader i cirka 20 minuter.
* Låt kallna på galler
* Klyv bröden och fyll dem med valfritt pålägg.Mia Gustavsson : 05-06-12


 
> maila crew@bulldozer.nu