[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Första bakboken


Första bakboken - Johanna Westman


(Inbunden, Tidens, 2003, 91 s.)

"Första bakboken" ger associationer till Icaförlagets "Rutiga kokboken" med sitt storrutiga omslag föreställande vad jag antar är det förkläde som författarinnan Johanna Westman har på sig.
Körandes en grön marsipanbil med syltkakor till hjul introducerar Johanna den kemiska och kreativa värld som bakning är.
Praktiska råd och smaskiga recept blandas med vykortshälsningar alltifrån "Bullgarien" till "Tårtbotten".

Bokomslag "Första bakboken"Johanna har tidigare gjort en kokbok riktad till barn och bakboken är en ganska naturlig efterföljare. Jag har bara vaga minnen av att ha bläddrat i kokboken men om jag minns korrekt så var den mer könsneutral än denna bakbok som är väldigt "tjejig och gullig".
Den känns aningen för riktad mot målgruppen tjejer trots att småkillar oftast är minst lika roade av att kladda ner ett kök med kakao, smör och strössel. Förutom den invändningen så blev jag väldigt förtjust i boken (är ju av det kvinnliga könet!) och recepten är en blandning av klassiker och nytillskott.

Faktum är att den lika gärna passar som "flytta-hemifrån-present" som till en tjej i nedre skolåldern och till noviser i alla åldrar. Förutom redogörelse för vilka ingredienser som ingår så talar också recepten om vilka redskap som behövs. Recepten är av blandad svårighetsgrad och man ska nog inte släppa barnen helt fria med boken. Framförallt gäller det godiskapitlet där kola och liknande kommer upp i väldigt höga temperaturer. Boken är inte heller alltid så tydlig och pedagogisk i beskrivningarna. Det finns ibland små hopp från "rör ihop smeten" till "ta upp den färdiga kakan". Inga problem för en van bagare/vuxen men kanske inte självklart i "Första bakboken".
Johanna Westman sparar varken på smör eller grädde i sina recept men å andra sidan så är väl kakor knappast att betrakta som basföda (?!?) utan som en extra guldkant på tillvaron.
Lättfil till vardags och smörkaka till fest!

Innehållsförteckning:
Smör
Grädde
Socker
Vetemjöl
Bakpulver
Strössel


Om författaren:

Johanna Westman
Johanna Westman
© Tidens

Johanna Westman är född 1969 och bor i Stockholm. Hon har bland annat synts i TV som programledare för ungdomsprogram och barnprogram.
1997 gav hon ut sin första bok, en barnbok om björnen Byron.

Andra böcker av författaren:
Resor med Byron 1998
Jesus och jag, Byrons berättelser 2000
Första kokboken 2001

Övriga bokfakta:
"Första bakboken" kom ut på Tidens förlag i september 2003.


Recept ur boken

MANDELDRÖMMAR
(ca: 40 stycken)

Ingredienser:
500 gram mandelmassa
1 äggvita
½ tsk hjorthornssalt
3 matskedar florsocker
(röd karamellfärg)

Du behöver:
Bunke, måttsats, två små skålar, plåt med bakplåtspapper, tesil, stekspade, rivjärn

Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Ställ rivjärnet på ett bakplåtspapper och riv mandelmassan på den sida där hålen är som störst. Lägg ner mandelmassan i bunken. Blanda i hjorthornssalt.
3. Knäck ägget och dela vitan från gulan. Lägg gulan och vitan i varsin skål. Vispa vitan med en gaffel så att den blir skummig. Häll vitan i bunken med mandelmassa och blanda ihop till en jämn smet.
4. Droppa lite karamellfärg och blanda till en skär deg. Rulla degen till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda kakorna i ugnen i cirka 15 minuter.
6. Ta ut plåten och pudra genast mandeldrömmarna med florsocker. Använd en tesil. Lossa kakorna med en stekspade.


CHOKLADSCONES
(ca: 6 stycken)

Ingredienser:
7 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk florsocker
3 ½ dl grädde
½ dl hackade hasselnötter
1 liten tub med smarties
eller 100 gram hackad blockchoklad

Du behöver:
Bunke, måttsats, decilitermått, kniv, skärbräda, bakbord, plåt med bakplåtspapper

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka nötterna i små bitar.
2. Häll mjöl, florsocker och bakpulver i en bunke, rör om ordentligt och gör en liten krater eller grop i mitten. Häll i grädden, nötterna och chokladlinserna. Blanda ner grädden med ena handen genom att fösa ner mjölet i grädden och blanda. Rör om med handen tills du har en deg som håller ihop.
3. Ta upp en rejäl grabbnäve deg och forma till en jämn bulle. Lägg bullen på plåten och platta till den lite tills den är ungefär 2 ½ centimeter hög. Gör ungefär sex bullar eller till degen är slut helt enkelt.
4. Grädda bullarna mitt i ugnen i 25 minuter. Låt svalna lite innan du äter upp dem.

 

 


Carin Thärnström : 04-01-29


 
> maila crew@bulldozer.nu