[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Att leva baklänges


Att leva baklänges - Heidi Julavits


(Inbunden, Albert Bonniers förlag, 2005, 351 s.)

Alice och Edith i "Att leva baklänges" är systrar, med ett års åldersskillnad. De är väldigt olika som personer och har ett komplicerat förhållande till varandra.
När Edith skall gifta sig flyger hon och Alice tillsammans till bröllopet, som ska ske i en liten stad i Marocko. Men på vägen dit så kapas planet av en blind man och hans kumpaner och systerskapets konflikter kulminerar under denna händelse.


Bokomslag "Att leva baklänges"Heidi Julavits har skrivit en märklig, oroande och faktiskt en gnutta påfrestande roman, om framför allt två systrars förhållande till varandra. Alice är den snälla flickan, som får sina upplevelser genom sin syster. Själv är hon för räddhågsen för att våga ta plats, samtidigt som hon ändå utmanar sin omgivning med sina åsikter och sin brist på platstagande. Inkonsekvent, men samtidig i linje med hennes karaktär.
Edith är i mångt och mycket Alice motsats, sinnlig och provokativ och anspelar i hög grad på sin kropp eller antyder erbjudanden om den när hon vill ha något av en man. De båda systrarna har ett hat/kärleksförhållande till varandra och de utmanar och förolämpar varandra om vartannat, samtidigt som de båda är medvetna om att de bara har varandra.

När planet kapas så utses Alice till att vara mellanledet mellan kapare och förhandlare och som en duktig flicka går hon med på förslaget. Hennes kontakt med förhandlaren, Pitcairn, ger henne en unik position och en maktställning mot systern vilket resulterar i att Edith lierar sig med kaparen Bruno. Det är en märklig kapning de har råkat ut för, det visar sig att kaparen Bruno och förhandlaren Pitcairn är bröder och att de båda jobbat för Internationella institutet för bekämpning av terrorism men valt helt olika sätt att bekämpa terrorism och terrorister. Upplösningen av kapardramat blir också den en udda variant, men jag ska inte gå händelserna i förväg.

Det är Alice som berättar historien för oss och hon är ungefär lika förvirrad och undrande som läsaren över de märkliga omständigheter som hon och systern hamnar i.
Det är en bok som utmanar ens tankevärld, lite på samma sätt som Alice och Ediths far gjorde när han läste godnattsagor för dem. Han gav dem alltid en berättelse med ett etiskt dilemma inbakat i berättelsen.

Exempelvis att det är två människor med olika karaktärer där den ena personen måste offras för att den andra skall överleva, vem väljer man? Valet står också mellan två ojämlika personer, t ex ung människa mot en en kirurg med världsrykte. En liknande känsla skapas i boken, även om Julavits inte riktigt ställer samma hårda krav på läsaren.

Det är en krävande roman och som syster, med ett inte fullt så komplexfyllt förhållande till min, så är det ändå många känslor som känns igen i Alice och Ediths förhållande till varandra.
En hög igenkänningsfaktor har hur man tolkar sina barndomsminnen. Hur samma händelse får helt olika betydelse i de olika systrarnas minnesbank. Min syster och jag har själva haft den upplevelsen och blivit förvånade över hur annorlunda den andra har tolkat exakt samma händelse.

Innehållsförteckning:
Skamkänslor
Skuldkänslor
Stockholmssyndromet
Övergivenhet
Sex som medlidande


Om författaren:
Heidi Julavits
Heidi Julavits
© Foto: Heather Conley

Heidi Julavits är född 1968, har en examen i litteratur vid Columbia University och arbetar som redaktör för tidskriften "The Believer" och skribent i tidningar som "McSweeny's" och "Time Magazine". Hon bor i New York och Maine. Debutromanen "Det glömda palatset" kom 2001 och är såld till flera länder.

Andra böcker av författaren:
Det glömda palatset 2001

Övriga bokfakta:
"Att leva baklänges" kom ut på Albert Bonniers förlag i augusti 2005. Boken heter i original "The Effect of Living Backwards" och översättningen till svenska är gjord av Ulla Danielsson.

 


Carin Thärnström: 06-01-22


 
> maila crew@bulldozer.nu