[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Forum

Morrissey-surfa:
> Dimorrissey.com

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Vägen till Barra Creek


Vägen till Barra Creek - Di Morrissey

(Inbunden, Forum, 2005, 414 s.)

Di Morrisseys roman utspelar sig i början av 1960-talet, mestadels på landsbygden i Australien och då är det inte bara ute på vischan som vi pratar om utan i obygden där närmaste vägen till omvärlden är via postplanet som kommer en gång i veckan eller via kortvågsradio där bristen på privata konversationer är uppenbara.

Bokomslag "Vägen till Barra Creek"Sally Mitchell är en ung kvinna på tjugo år, uppvuxen som dotter till en välbärgad fårfarmare på Nya Zealand. Hon är en kombination av väluppfostrad dotter och en sökande rebell.
När hon träffar den dryga tio år äldre Sean på en jaktritt, och så småningom inleder ett förhållande med honom, är det inget som hennes familj uppskattar, snarare tvärtom. Sean är inte bara äldre, han är av "fattigt" irländskt ursprung och därmed inte lämplig vare sig som kavaljer, eller gud förbjude, äkta man åt familjen Mitchells dotter.
De ser raskt till att skeppa över dottern till Australien för vidare färd mot "hemlandet" England. Sally gör dock inte riktigt som mamma och pappa vill utan skippar England för att ge sig ut som guvernant i den australiska obygden.

Hon hamnar hos John och Lorna Monroe och blir guvernant till deras tre pojkar i åldrarna 7 till 11. Inte så lätt eller uppskattat, av pojkarna. Familjen Monroe har en farm för biffdjur och det är hårda och slitsamma villkor för alla. Sally är den femte guvernanten på knappt 1 ½ år och hon inser snart att det är gott om underliggande konflikter hos familjen Monroe.
Sallys vistelse i Barra Creek avslutas mycket brådstörtat och hon lämnar den australiska obygden med en olöst konflikt, vars upplösning kommer att dröja fyrtio år framåt i tiden.

Det är en lättläst äventyrsberättelse för kvinnor.
Den käcka huvudrollsinnehaverskan bangar inte för att ge sig ut på boskapsjakt eller tävla i hästkapplöpning med männen på farmen, men ägnar sig samtidigt åt att undervisa.
Personporträtten är av blandad kvalitet, bäst tycker jag att Morrissey lyckas med Lorna Monroe, en frustrerad storstadskvinna som försöker stå ut i ödemarken och skapar sina egna, mycket bestämda rutiner för att överleva. Lornas upplevelser och missnöje med sitt eget liv får så småningom ödesdigra konsekvenser för Sally.

Trots berättelsens stora konflikt så är det inget som fastnar i minnet, utan en sådan bok som man läser som förströelse och som man lägger ifrån sig utan någon större saknad.
Det som möjligtvis påverkar läsaren är beskrivingarna av hur aboriginierna behandlas, men det var tråkigt nog en trolig verklighet för fyrtio år sedan. Det hjälper knappast till att ge ett positivt intryck av de vita nybyggarna.

Innehållsförteckning:
Oförvägen hästflicka
Tillräckligt många hinder för att ge huvudperson och läsare en match


Om författaren:
Di Morrissey
Di Morrissey
© Foto: dimorrissey.com

Di Morrissey har arbetat som journalist inom tidningsvärlden, tv och radio. Hon har skrivit en lång rad romaner och betraktas som en av Australiens mest framgångsrika romanförfattare.
Hon är bosatt i Byron Bay i New South Wales

Andra böcker av författaren:
Heart of the dreaming 1991
The last rose of sommer 1992
Follow the morningstar 1993
The last mile home 1994
Tears of the moon 1995
When the singing stops 1996
The songmaster 1997
Scatter the stars 1998
Blaze 2000
Buster and the Queen Bee 2000
The bay 2001
Kimberley Sun 2002
The reef 2004

Övriga bokfakta:
"Vägen till Barra Creek" kom ut på Forum i september 2005. Originaltiteln är "Barra Creek" och översättningen till svenska är gjord av Kristina Jansson.


Carin Thärnström: 06-03-01


 
> maila crew@bulldozer.nu