[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Bekännelsen


Bekännelsen - Olen Steinhauer


(Inbunden, Minotaur, 2005, 411 s.)

Olen Steinhauer skriver i deckarform om Östeuropas utveckling från krigsåren och en bit framåt. Han har dock valt att, liksom författarkollegan Håkan Nesser, skapa sig ett eget land.
Istället för att beskriva Rumänien, Tjeckoslovakien eller något av de andra kommunistiskt styrda länderna skapar han ett eget land kallat Everland.
I hans andra roman "Bekännelsen" så blir Ungernrevolten 1956 en viktig och pådrivande del till utvecklingen i Everland.


Bokomslag "Bekännelsen"Ferenc Kolyeszars minnen från kriget är den bok om tiden som soldat som han skrev när han kom hem, och de ringar han bär på sina fingrar.
Förutom sin egen vigselring bär han ringarna från de tyskar han dödade som en ständig påminnelse om vad som en gång skett.
Drygt tio år efter krigsslutet arbetar han som utredare på mordkommissionen inom folkmilisen, den omdöpta poliskåren, samtidigt som han försöker börja på sin andra bok.
Hans engagemang sviktar både när det gäller att sköta sitt arbete och att skriva på en ny bok. Den mesta tiden går åt att grubbla över huruvida hans äktenskap går att rädda och om hans fru har ett förhållande med hans bästa vän och kollega.
I landet börjar en försiktig framtidstro att skönjas. Stalin är död sedan några år tillbaka och de styrande erkänner att Stalins makt och hans utrensningar varit felaktiga.
En amnesti beviljas för alla de människor som internerats under hans styre. Ett faktum som kommer att påverka Ferenc och hans kollegor och förändra livssituationen radikalt, inte bara för de frigivna fångarna utan också för de som en gång angivit dem för staten.

På varje avdelning inom milisen och andra enheter finns alltid en politisk funktionär från Ryssland. Mordkommissionen är inget undantag, men till utredarnas väl dolda förvåning får de helt plötsligt två funktionärer.
Förutom deras vanlige "rysspion" så kommer en hög rysk militär och börjar lägga sig i deras uppdrag och hur de utreder dem. Till deras stora fasa tvingar han också ut dem på stormtruppsuppdrag för att stävja studentdemonstrationer.

Att försöka utreda brott i ett land som visar en ytlig förändring, men i grund och botten är samma totalitära stat är inte det lättaste.
Ger man sig i kast med att utreda övergrepp av ryssar så lever man farligt och antagligen inte så länge till.

Steinhauer
har skrivit en stilsäker och begåvad deckare, som också är en berättelse om människorna i en stat där man inte får ha några individuella tankar, där kollektivet är det enda som räknas. Mordhistorierna blir en tydlig kontrast till den kollektiva idéen, eftersom utredarna, om de vill lösa morden, måste tänka självständigt.
Det är en dyster bok, för det är ingen hoppfull framtid som målas upp i den. Den dagliga tillvaron som skildras går i mångt och mycket ut på att bara överleva. För det behöver man vara både stark och förslagen.

Innehållsförteckning:
Missnöje
Uppgivenhet
Oro
Tveksamhet
Tillrättalägganden


Om författaren:
Olen Steinhauer
Olen Steinhauer
© Fot: Krista Steinhauer
Olen Steinhauer är uppväxt i USA, men har under många år varit bosatt i Europa. Debutromanen "Suckarnas bro" nominerades till Ellis Peters Award för bästa historiska kriminalroman.

Andra böcker av författaren:
Suckarnas bro 2004

Övriga bokfakta:
"Bekännelsen" kom ut på Minotaur i maj 2005. Originaltiteln är "Confession" och översättningen till svenska är gjord av Ulf Gyllenhak.

 


Carin Thärnström: 05-09-20


 
> maila crew@bulldozer.nu