[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Forum

Harlan-surfa:
> Harlancoben.com

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Berätta inte för någon


Berätta inte för någon - Harlan Coben

(Inbunden, Forum, 2003, 302 s)

"Berätta inte för någon" är den första av den amerikanske deckarförfattaren Harlan Cobens böcker som kommit ut på svenska. Bättre sent än aldrig kan man tycka då han är en känd bestseller-författare i hemlandet och belönats med diverse litteraturpriser i genren.
Desutom har han knåpat ihop en deckare som är så pass spännande att åtminstone jag hade svårt att lägga den ifrån mig och kände mig nödgad att sträckläsa den.

Bokomslag "Berätta inte för någon"När jag läste boken tänkte jag hela tiden på hur bra den skulle göra sig på vita duken. En åsikt jag tydligen delar med Columbia Pictures som nyligen köpt filmrättigheterna till "Berätta inte för någon".
Jag hoppas verkligen inte att det blir en halvdassig rulle som hamnar på B-filmshyllan av den här utmärkta boken.
Handlingen är som ett slags blanding mellan filmerna "Jagad" och "Spårlöst försvunnen".

New York-läkaren David Beck plågas av minnen från det förflutna.
Trots att det gått åtta år sedan hans fru Elizabeth kidnappades och fördes bort kan han inte släppa tankarna på händelsen eller komma över sina skuldkänslor över att inte ha kunnat rädda henne från en plågsam död.
Hennes sargade kropp hittades vid en vägkant några veckor efter försvinnandet och allt tydde på att hon blivit ett av den beryktade seriemördaren KillRoys offer.
Men så på åttaårsdagen av hennes försvinnande får David ett mystiskt mail med personliga detaljer som bara han och Elizabeth känner till, som får honom att tro att hon ännu lever. I mailet finns också uppmaningen "berätta inte för någon".
Samtidigt hittar polisen liket av två mördade män i närheten av den plats där Elizabeth fördes bort och i deras gravar bevis som pekar mot David.
Snart är han jagad som misstänkt för minst tre mord, samtidigt som han själv jagar sanningen om Elizabeths död.
Så mycket mer bör inte avslöjas om handlingen, för då går spänningen förlorad.

Jag tycker att Coben lyckats bättre än många andra thriller-författare med att skapa en kuslig stämning, nervpirrande spänning och ett mysterie som inte är allt för genomskinligt, utan klarnar i samma takt som huvudpersonen upptäcker mer och mer av sanningen.
En blandning av Koontz (utan övernaturligt mumbojumbo) och Grisham (utan advokater) när de är som bäst. Ja, eller kanske nåt helt annat…
Karaktärerna känns hyfsat trovärdiga, även om det finns lätt klichéartade drag hos vissa. Bäst gillar jag Becks väninna/svägerska Shauna, en lesbisk modell som lever ihop med hans syster Linda. En godhjärtad bitch som ställer upp för honom i alla väder.

Vad kan man mer begära? Alltså än en snäll barnläkare som har en hund och en senil farfar att ta hand om, därtill en lesbisk syster, en sinnessjuk mor, en seriemördad hustru, en förolyckad far och sen en riktigt usel dag på jobbet.
Kanske att vi får se fler av Harlan Cobens alster på svenska!

Innehållsförteckning:
Monster i skogen
Tragisk badutflykt
Ristningar i bark
Brännmärke i hud
Konspirationer
En webbkamera
Asiatisk stenhård hejduk


Om författaren:
Harlan Coben
Harlan Coben
© Jerry Bauer

Harlan Coben är född 1962 och bor i New Jersey, USA. Harlan blev den förste författare som vunnit alla de tre stora amerikanska deckarpriserna: Edgar Award, Shamus Award och Anthony Award.
I USA är han mest känd för sin deckarserie om sportagenten Myron Bolitar, vars klienter ständigt råkar i trångmål och måste ta hjälp av honom för att lösa mord och andra problem.
Hans senaste två böcker, som inte handlar om Bolitar, har nåt internationella framgångar och har publicerats på mer än 22 språk.

Andra böcker av författaren:
Böcker i serien om Myron Bolitar på engelska:
Deal Breaker 1995
Drop Shot 1996
Fade Away 1996
Back Spin 1997
One False Move 1998
The Final Detail 1999
Darkest Fear 2000

Andra böcker på engelska:
Gone for good 2003

Övriga bokfakta:
"Berätta inte för någon" gavs ut på Bokförlaget Forum i januari 2003
Översättning till svenska är gjord av Lennart Olofsson


Mia Gustavsson : 03-01-22


 
> maila crew@bulldozer.nu