[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Ordfront

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

 >> läst - bok - recension - När bergen andas


När bergen andas - Yeshiwork Wondmeneh

(Inbunden, Ordfront, 2002, 226 s.)

Yeshiwork Wondmeneh kom till Sverige från Etiopien i slutet på 70-talet då många välutbildade unga människor som anslutit sig till den underjordiska oppositionen tvingades fly landet.
Även om boken inte är självbiografisk delar författaren många av sina erfarenheter och känslor med huvudpersonen i sin debutroman "När bergen andas".
Där finns längtan efter familjen, släkten och sitt hemland liksom problemen i mötet med det nya landet.

Bokomslag "När bergen andas"Boken börjar med att man möter Mimmi i ett vindpinat skånskt landskap. Hon följer de sista spåren efter den försvunna väninnan Sara, bokens huvudperson, och försöker förstå vad som fört henne dit.
Långsamt vecklas sen berättelsen ut genom en färd bakåt i tiden. Från Saras första möte med Sverige till hennes försvinnande nästan tjugo år senare. Hennes barndom och hennes mammas levnadsöde vävs in i denna färgrika och ändå vardagsrealistiska berättelse.

Sara kommer till Sverige som 19-åring för att gifta sig med sin äldre landsman Abraham som levt här sen 60-talet. Hennes motiv är till en början diffusa för läsaren, men man anar en familjetragedi och ett hot som drivit henne i flykt från det land hon älskar.
Det nya livet i det nya landet blir på många sätt plågsamt. Abraham har stora förväntningar på henne som traditionell etiopisk hustru. Någon som i huvudsak tar hand om hushållet, pysslar om sin man och föder barn.
I detta demokratiska nya land finner hon sig ändå i samma utsatta och maktlösa situation som modern Sefanit gjorde när hon som 11-åring giftes bort med en okänd pojke i hembyn och förväntades leva det liv som utstakats åt henne av andra. Främlingsskapet växer i Saras äktenskap. Hon plågas av sina minnen, av sin längtan hem och av att vara beroende av sin mans goda vilja.

Saras enda egentligt förtrogna är en annan etiopisk kvinna, Mimmi, som hon träffar under sin studietid och som försöker hjälpa henne genom svårigheterna.
Sara lyckas till sist, liksom sin mor före henne, bryta sig loss från sin man och starta ett nytt liv på egen hand.
Genom sitt jobb träffar hon journalisten Dan, som hon inleder en passionerad romans med. Dan granskar högerextremistiska rörelser för en tidning och Sara dras oundvikligen in en en värld av främlingsfientlighet, hot och våld.
Den trygghet hon så mödosamt byggt upp krossas i ett slag.

Saras historia speglar en kvinnas kamp för ett självständigt liv, att finna frihet och lycka, men är också en samhällskritisk betraktelse över hur en stor del invandrare lever i ett slags vakuum som andra klassens medborgare i det svenska samhället.
För vissa är det en delvis självvald position, men för merparten ett läge de hamnar i genom segregering, diskriminering, avståndstagande och rasism.
Saras svårighet att hitta en plats och en mening i sitt eget liv går hand i hand med strävan efter att hitta sin plats i sitt nya hemland. I bagaget har hon svåra minnen hemifrån som hon inte kan göra sig fri ifrån.

Det jag tycker mest om med boken är det poetiska språket.
Trots, eller på grund av, att svenska inte är Wondmenehs modersmål har hon lyckats hitta en alldeles egen speciell ton, en nyans i språket.
Återkommande är de naturromantiska minnesbilderna av hemlandet som ger läsaren en målande förnimmelse i ljud, dofter och vyer:
Blå Nilens slingrande fållor
Semienbergens majestätiska fallos
Tissisatfallets dån
Maskalblommornas gula hav
Doften av eucalyptusträden som tävlar med lukten av nyrostat kaffe

Boken ger också en intressant inblick i delar av den moderna etiopiska historien och levnadsvillkoren i Debre Marcos, den stad där Sara växer upp med sin ensamstående mamma, sin tvillingsyster och två bröder. Berättelsen är också en viktig inblick i den utsatthet en rotlös människa känner i rollen som främling i ett helt nytt land.
Wondmeneh lyckas förmedla en känsla av svensk kyla som inte bara hörrör från klimatet.

Den enda invändning jag har är att historien skiftar tempo och djup mycket markant i slutet av boken. Det långsamma, lite dröjande och detaljerade berättande växlar bara på några sidor i bokens sista del stil och ett dramatiskt och avgörande skede hastas febrigt förbi tills man knyter ihop trådarna i ett ganska abrupt slut. Det är lite synd på en i övrigt så välbalanserad och finstämd berättelse med små nyanser och detaljer.

På det hela taget är Yeshiwork Wondmenehs debut stark och driven och jag ser fram emot fler böcker från denna författare.

Innehållsförteckning:
Färgrik skildring av Etiopien med stänk av sagor
En stark kvinna
Ett kallt land
Vardagsrealism
Främlingsfientlighet
Ensamhet


Yeshiwork Wondmeneh
Yeshiwork Wondmeneh
© Foto: Ulla Montan

Om författaren:
Yeshiwork Wondmeneh är född i Etiopien och kom till Sverige 1978.
Detta är hennes debutroman.

Övriga bokfakta:
"När bergen andas" gavs ut på Ordfronts förlag i september 2002

 

 

 

 


Mia Gustavsson : 02-11-18


 
> maila crew@bulldozer.nu