[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Mat för blå dagar


Mat för blå dagar - Malin Söderström & Tomas Tengby
Lättlagat för sommar och gemenskap

(Inbunden, ICAförlaget, 2003, 68 s.)

Svenska folkets besatthet över kokböcker verkar aldrig sina, eller är det förlagens besatthet över kokböcker?
En av de senaste i raden är en sommarkokbok av Malin Söderström och Tomas Tengby.


Bokomslag "Mat för blå dagar"Vad poängen med att plocka in Tomas Tengby är förstår jag inte riktigt.
Är det för att hans namn är mer välkänt och därmed mer säljande än Malin Söderströms?
Eller är tanken att det inte längre handlar om kokböcker utan om livsstilsböcker? Här får vi inte bara diverse recept till livs utan också de mest elementära reglerna om sjömansvett (babord till höger och styrbord till vänster) samt en lektion i molntydning och allemansrätten.

Boken doftar Bohuslän lång väg och texter om kapsejsningar och texter om strandhugg vid naturhamnar och att kyla drickor i rep efter båten ger onekligen inspiration till saltvattensnejder.

Recepten är en salig blandning av mat, mackor, såser, efterrätter och givetvis grilltips. Det är en kokbok för hemmakocken som gillar att snitsa till det lite extra men utan ambitioner på stjärnkocksnivå med timslånga fondkok och dylikt.
Malin Söderström skapar både lockande och lättfattliga recept som känns som den perfekta sommarmaten.
Utan alltför mycket ansträngning fixar man lätt till både picknick och middagar och jag tvivlar inte på att man får höra kommentarer som "Kan jag få receptet?".
Bara för det så ska Bulldozer dela med sig av några (se nedan).

Innehållsförteckning:
Vackra bilder
Lockande recept
Sommarminnen
Allmänna råd


Om författarna:
Malin Söderström, känd bland annat som TV-kock i 4:ans Nyhetsmorgon, har bidragit med recepten.
Tomas Tengby,
känd bland annat som reporter och bihang till Tina Nordström i SVT-programmet "Mat", har skrivit kåserierna.

Övriga bokfakta:
"Mat för blå dagar" gavs ut på ICA-Förlaget i mars 2003.


Recept ur boken

KETCHUP

Ingredienser:
1 dl socker
1 burk tomater, krossade (400 gr)
1 tsk malen ingefära
1 msk mango chutney

Gör så här:
* Smält sockret till karamell i en kastrull. För endast runt sockret i kastrullen med en träslev, rör inte så mycket.
* Slå i tomaterna och lägg i ingefära och chutney.
* Låt puttra i 15 minuter – det stänker, så var försiktig.
* Mixa med en stavmixer eller passera genom finmaskig sil och kyl ned.
* Servera ketchupen kall till grillade korvar, kött eller fågel.

AVOKADOAIOLI MED KRÄFTSTJÄRTAR

(4 mackor)

Ingredienser:
2 avokado
1 dl aioli
250 gram skalade kräftstjärtar eller räkor, väl avrunna
1 röd paprika
1 msk gräslök, skuren
salt och pepar
några salladsblad

Gör så här:
* Dela avokadorna och gröp ur innehållet. Blanda med aiolin i en skål.
* Vänd ner kräftstjärtarna. Tärna paprikan fint och vänd ned med gräslöken i avokaoröran.
* Fördela röran i fyra nygräddade bröd.
* Bottna eller toppa med par salladsblad.

HUMMERKOK

(1 hummer per person om den äts som huvudrätt eller ½ hummer per person som förrätt)

Ingredienser:
2 humrar
6 liter vatten
2 ½ dl salt
2 tsk hel kummin
2 sockerbitar

Gör så här:
* Koka upp vattnet i en rymlig gryta med salt, kummin och socker. Se till att humrarna är levande. Lägg ned dem med huvudet före i livligt kokande vatten. Låt koka i 1 minut per 100 gram. (En hummer som väger t ex 670 gram kokas i 7 minuter från det att vattnet kokat upp igen)
* Ta upp humrarna med en hålslev och kyl ned dem i isvatten. Ta upp dem ur vattnet när de svalnat så att de inte vattnar ur sig.
* Om hummern inte ska ätas samma dag kan de förvaras en dag i det nedkylda kokspadet utspätt med vatten så den inte blir för salt. Stoppa inte ned fingrarna i spadet, eftersom humrarna är känsliga för bakterier.
* Servera humrarna kylda med majonnäs och rostat bröd till.

JORDGUBBSSAFT MED RABARBER

Ingredienser:
1½ kg jordgubbar
½ kg rabarber
4 dl vatten
4-5 dl socker per liter avrunnen saft, beroende på fruktens sötma

Gör så här:
* Skölj jordgubbar och rabarber. Snoppa jordgubbarna och skär rabarbern i mindre bitar.
* Lägg jordgubbar och rabarber i en gryta och slå på vattnet. Stöt sönder frukten, gärna med en potatisstöt.
* Lägg på ett lock och låt det sakta koka upp och puttra 10 minuter.
* Sila av bärmassan i en silduk. Mät upp mängden saft som runnit igenom och tillsätt sockret.
* Koka upp och skumma väl.
* Slå upp saften på väl rengjorda flaskor och korka igen. Om natriumbensoat tillsätts håller saften längre.

 

 


Carin Thärnström: 03-04-01


 
> maila crew@bulldozer.nu