[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Minotaur

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Blodröd våg


Blodröd våg - Rennie Airth

(Inbunden, Minotaur, 2005, 382 s.)

Rennie Airths bok utspelar sig i mellankrigstidens England, i ett land som ännu inte återhämtat sig efter första världskriget och där de vaksamma kan höra mullret av nya krigshot över Europa.
Vi får möte hjälten från Airths förra bok, "Mörkrets flod", John Madden. Trots att han lämnat poliskåren kan han inte helt släppa taget om det mordfall han blir inblandad i.
Hans insatser påverkar också resultatet av den landsomfattande polisjakt som blir resultatet när en ung flicka hittas våldtagen och mördad.

Bokomslag "Blodröd våg"Det har varit tio lugna år för John Madden, före detta kriminalkommissarie vid Scotland Yard, numera bonde. Hans sista fall som polis höll på att kosta honom livet, men det var också tack vare det som han mötte sin fru Helen.
Året är nu 1932 och de lever ett stillsamt liv på landet med sina två barn men av en slump hamnar de i en av grannbyarna just som de håller på att leta efter en av byflickorna som har försvunnit. Till hans hustru stora förtret och förtvivlan dras John Madden in i letandet och det är också han som hittar den lilla flickan skändad och mördad.

På John Maddens inrådan kopplar den lokala polisen in Scotland Yard och det visar sig att detta inte är det enda fallet med en våldtagen och mördad flicka i trakten.
Tack vare en begåvad poliskonstapel kan man snart spänna ett nät runt den förmodade mördaren och våldtäktsmannen. Det visar sig också att det inte bara är i England som unga flickor har mördats på samma sätt.
Vid en kontroll genom det nyinrättade Interpol hittar man åtskilliga liknande fall i ett område runt Berlin. Efter en viss tvekan anmäler Scotland Yard mordfallen till den nyinrättade organisationen Interpol för att söka efter liknande fall i Europa.
Interpol har startas av den österrikiska polisen och engelsmännen känner som i många andra fall ett viss tveksamhet till verksamhet som de inte är inblandade i. Chefen för Scotland Yard vill inte gärna blanda in "utlänningar" men han övertalas av sina underlydande. Kontakten med Interpol visar att flera liknande fall har upptäckts i ett område runt Berlin och engelsmännen tar kontakt med sina kollegor i Berlin som skickar över en tysk inspektör till London.
Vad han har att berätta gör hans engelska kollegor förstämda och det blir en kapplöpning med tiden eftersom det snart är val i Tyskland och den tyske polisen befarar att stora förändringar kommer att ske i landet.
Polisen får också kämpa mot den brittiska underrättelsetjänsten då de upptäcker att de militära kollegorna använt sig av mördarens tjänster och snarare förstärkt än hållit tillbaka hans impulser att agera.

Rennie Airth bygger skickligt upp spänningen i en berättelse som utspelas i ett England mellan två världskrig. Landet har någorlunda återhämtat sig efter det första kriget och än så länge är det andra bara mullranden vid horisonten som bara de skarpaste öronen kan höra.
Vi får också möta de män som inte klarat av att återhämta sig efter kriget utan för en nomadiserande tillvaro som luffare.
Airths kriminalberättelse tar upp det faktum att människor i armén och underrättelsetjänst ibland tillåts att agera utanför lagens gränser med samhällets tillåtelser och det konsekvenser det medför när de åter ska leva som "vanliga människor" igen.
"Blodröd våg" är en klassisk deckare där spaningsarbetet och konsten att läsa de ledtrådar som mördaren trots allt lämnar efter sig blir det avgörande för brottets lösning.

Innehållsförteckning:
Luffare
Politik
Övermänniskosyn
Envishet
Rädsla
Hopp


Om författaren:
Rennie Airth
Rennie Airth
© Foto: Minotaur

Rennie Airth föddes i Sydafrika, men lever sedan flera år tillbaka i Italien. Innan han blev författare på heltid arbetade han som utrikeskorrespondent åt Reuters. Hans första bok om John Madden, "Mörkrets flod", belönades bland annat med det franska deckarpriset Le Grand Prix de Littérature Policière.

Andra böcker av författaren:
Mörkets flod 2001

Övriga bokfakta:
"Blodröd våg" kom ut på Minotaur i mars 2005. Originaltiteln är "The Blood-Dimmed Tide" och översättningen till svenska är gjord av Nils Larsson.
Detta är andra delen i en planerad trilogi om kriminalkommissarien John Madden.


Carin Thärnström : 05-06-13


 
> maila crew@bulldozer.nu