[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Inred med böcker


Inred med böcker - Alan Powers


(Inbunden, Lind & co, 2004, 144 s.)

Jag tycker nog att den engelska titeln är mer passande än den svenska för böcker är inte en inredningsdetalj, det är något man lever med.
"Ett hem utan böcker är inget hem" är någon devis som jag hört sägas, men även om jag inte har någon upphovsman/kvinna till citatet kan jag till fullo instämma.
Bland det första jag gör är att spana in bokhyllan hos nya bekantskaper för det ger ett litet hum om dem som människor och det kan dessutom ge upphov till nya litterära upptäckter.

Bokomslag "Inred med böcker"Min egen bokhylla, lagerhyllan Ivar från IKEA i fem sektioner, är av praktisk karaktär snarare än av estetisk. Den har inte bara funktionen som bokhylla, utan också som rumsavdelare och gör det möjligt att få in dagsljus även bakom hyllorna eftersom baksidorna inte är täckta.
Ytterligare en fördel med att använda Ivar som avdelare är att man kan ställa böckerna i dubbla rader utan att dölja rader och fortfarande kunna läsa titlarna på bokryggarnas baksida. Nackdelen med öppna hyllor är dock det damm som samlas på böckerna och vid storrengöringar gör det mig till vilt nysande i flera dagar.

"Inred med böcker" börjar med en introduktion om boktryckandets historia och bokens utveckling, för att sen beta av rum för rum i ett hem och hur man kan använda böckerna som inredningsdetalj i dessa. Det finns underbara bilder på bibliotek, bokhyllor och vackra hem blandat med mer praktiska och informativa avsnitt.
Ett kapitel behandlar frågor som hur man bäst bevarar och hanterar böcker, samt ger exempel på olika typer av bokhyllor. Det inkluderar även konstruktionsråd om man vill bygga sina egna hyllor från grunden.
Det känns inte direkt självklart att installera en bokhylla på toaletten (tänk vilka köer det skulle kunna bli i vissa familjer), men det ser onekligen vackert ut på bild.
Bokhyllor skapade under olika tidsperioder visas också upp och man får lite designhistoria på köpet. Nackdelen med denna bok är att det är få svenska hem som har de arkitektoniska förutsättningar som behövs för att åstadkomma ett bibliotek av de digniteter som de som visas i boken. Men visst, den kreative får ta det som en utmaning, att skapa en passande inramning för sina böcker. Hur som helst så är det en vacker bok som passar på de flesta vardagsrumsbord och förhoppningsvis också blir bläddrad i.

Alan Powers bok är nästan som pornografi för bokslukare, man tittar på bilderna och dreglar lätt. Boken har kanske aningen begränsad publik men målgruppen kommer att uppskatta den till fullo.

Innehållsförteckning:
Böcker
Böcker
Böcker
Bokhyllor
Bild från Carl Milles bibliotek


Om författaren:
Alan Powers är bibliotekarie vid Prince of Wales's institute of Architecture och skriver och föreläser om arkitektur och konstindustri.

Andra böcker av författaren:
Front Cover 2001
Apartment: Stylish Solutions for Apartment Living, 2001
Nature in Design 2002
Birdtalk 2002
Children's Book Covers 2003


Övriga bokfakta:
"Inred med böcker" kom ut på Lind & co i augusti 2004. Originaltitel är "Living with books" och översättningen till svenska är gjord av Samuel Paulsson.

 


Carin Thärnström: 04-09-08


 
> maila crew@bulldozer.nu