[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Boken om barnet


Boken om barnet - Vibeke Manniche


(Inbunden, ICA Bokförlag, 2003, 352 s.)

Det finns en uppsjö av information för blivande föräldrar.
Bortsett från webbplatser på Internet, föräldrakurser, magasin och goda råd från omgivningen finns där också de traditionella instruktionsböckerna.
Som varande i nionde månaden med barn nummer ett har jag hunnit med att plöja det mesta på marknaden. En av böckerna som kommit i min väg är den nyutgivna "Boken om barnet", som täcker tiden från själva befruktningen till det att barnet är 6 år.


Bokomslag "Boken om barnet"Som faktabok betraktad är den mycket funktionell.
I korta avsnitt behandlas det mesta man kan behöva veta om till exempel smärtlindring vid förlossning, problem som kan uppstå vid amning och hur man sköter en liten bebis. Allt det praktiska finns där.
Känslobiten lyser dock med sin frånvaro.
Boken rivstartar med att föreslå att man som ogift blivande förälder rusar till prästen. Av praktiska skäl givetvis.
Man får också veta hur det går till när ägget befruktas av spermien, men ingenting om hur man kan reagera på beskedet att man ska få barn.
Lite uppmuntrande tillrop till alla osäkra blivande föräldrar tycker jag borde vara obligatoriskt i början av en sådan här bok.

När man lite senare kan allt om åderbråck, hemorojder och ischias under graviditeten vill man kanske veta om det är normalt att vara hyperkänslig, gråtmild, arg och degig i hjärnan. Som jag upplever det är det minst lika mycket som pågår i psyket och med hormonerna som i magen.
Och att berätta om det är den här boken dålig på.
Men som problemorienterad faktabok är den alltså helt okej.

Längst bak finns också en liten uppslagsbok med de vanligaste barnsjukdomarna och symptomen.
Och om man är sugen på att höra hur det gått för andra föräldrar, hur de har gjort och mått, då är det bästa helt klart Internet, tidningen "Gravid" och att prata med kompisar.

Innehållsförteckning:
Mycket fakta
Cirka 200 foton och teckningar
Brist på känslomässigt stöd
Uppslagsdel med hälsolexikon


Om författaren:
Vibeke Manniche är en en dansk barn- och ungdomsläkare som skrivit flera böcker om barns hälsa och även arbetar som journalist för flera dags-, vecko- och månads-tidningar i hemlandet. På svenska har av henne tidigare utkommit boken "Babymassage – en handbok" (Wahlström & Widstrand)

Övriga bokfakta:
"Boken om barnet" gavs ut på ICA-förlaget i april 2003.
Översättningen till svenska är gjord av Synnöve Olsson.

 

 


Helena Sahlsten : 03-05-08


 
> maila crew@bulldozer.nu