[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Forum

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

 

>> läst - bok - recension - Brick Lane


Brick Lane - Monica Ali


(Inbunden, Forum, 2003, 413 s.)

"Brick Lane" är lika sammansatt som de kulturer Monica Ali beskriver. Det är en berättelse som myllrar av människor och öden samtidigt som det är en utvecklingsroman där man under tjugofem års tid får följa Nazneen och hennes flytt den bengaliska landsbygden till storstaden London och in i det arrangerade giftemålet med den dubbelt så gamle Chanu. Nanzeen kommer till London som artonåring, men hennes värld vidgas inte nämnvärt jämfört med tillvaron i hemlandet.
Snarare så minskas hennes frihet de första åren då hon förutsätts hålla sig inom hemmets väggar, inte ens inköpen får hon göra på egen hand utan det sköter maken om. Hemmet är en liten lägenheten i ett hyreskomplex där bengali är vanligare än engelska.

Bokomslag "Brick Lane"Nazneens tankar kretsar i första hand kring maken och hemmet och så småningom om de två döttrarna. Det som ibland tar överhanden i hennes liv är oron för systern som rymde från hembyn med sin älskade och sedan blivit övergiven av honom och får försöka ta sig fram i det muslimska samhället som en fallen kvinna. Breven från systern är en källa både till glädje och oro. Genom åren så vidgas synfältet hos Nazneen och hon börjar lära sig att man kan ta sitt öde i sina egna händer och skapa sina egna möjligheter och inte bara lita till ödet.

Monica Ali har skrivit en roman som doftar av koriander, kardemumma och senapsfrön och om en kvinna som fostras i en kultur, men möter och plockar godbitarna ur den andra kulturen.
Det handlar inte om att förkasta den egna kulturen och anamma den nya, utan om att bevara och utveckla. Det gestaltas ganska tydligt när Nazneen möter en man som drar med henne in i det moderna upproret mot engelsmän, gatukravaller. Den islamska fundamentalismen blir ett utlopp för den smärta man känner när man betraktas som en andra klassens medborgare. Nazneen gör dock sina egna val och väljer bort mannen och hans åsikter genom att konstatera att de aldrig sett varandra på riktigt utan bara sett den bild som de skapat av varandra i respektive hjärna.

Den största betydelsen i Nanzeens liv har utan tvekan den streetsmarta bengaliska kvinnan Razia. De lär känna varandra när Nazneen är nyinvandrad och även om Razia inte är den idealiska väninnan enligt maken så finns hon kvar som en förebild och vän.

"Brick Lane" bjuder på kontraster som blir extra tydliga genom att det är en outvecklad landsbygd i ett s k U-land som möter en storstad i ett s k I-land.
Det blir också en extra dimension om man betänker ländernas historia.
På sjuttonhundratalet var Bangladesh ett urbaniserat land, mycket mer välutvecklat än Storbritannien vid samma tid. Detta tills engelsmännen kom dit med övermäktig vapenmakt och tvingade bengalerna tillbaka till det agrara samhället.

"Brick Lane" bjuder inte på några enkla lösningar eller en happy ending.
Det är en bok som handlar om att mogna som människa och att utifrån sina erfarenheter skapa sig det liv som är möjligt.
I slutet finns en kort diskussion om barnen, de som föds av invandrade föräldrar och som växer upp med fötterna i varsin kultur. Alla föräldrar vill sina barns bästa - men vad är deras bästa? Det som föräldrarna har eller det barnen kommer att få? "Men det är ju just vårt problem, att vi försöker bygga upp ett liv åt våra barn. De vill skapa sig en egen tillvaro."

Innehållsförteckning:
Främmande kulturer
Kulturkrockar
Kvinnogemenskap
Maktkamp
Kärlek


Monica Ali
Monica Ali
© Foto: Robin Matthews

Om författaren:
Monica Ali är född 1967 i Bangladesh och kom till Storbritannien som treåring. Hon har en engelsk mor och en bangladeshisk far. Efter studier i filosofi, ekonomi och politik i Oxford arbetade hon som marknadsförare. Monica Ali bor i London tillsammans med sin sambo och två barn.

Andra böcker av författaren:
"Brick Lane" är Monica Alis debutroman.

Övriga bokfakta:
"Brick Lane" kom ut på Forums förlag i november 2003. Bokens svenska översättning är gjord av Ann Björkhem.

 


Carin Thärnström: 04-06-21


 
> maila crew@bulldozer.nu