[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Alfabeta

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Brummstein


Brummstein - Peter Adolphsen

(Inbunden, Alfabeta, 2005, 71 s.)

"Brummstein" är en mycket märklig liten kort bok, bara 71 sidor, skriven av den danske författaren Peter Adolphsen.
Det handlar om jordens utveckling och en alldeles speciell sten som har ett brummande ljud. Det handlar också om hur en nyfiken människas upptäckter påverkar andra, i flera generationer framåt.


Bokomslag "Brummstein"En liten avhuggen stenflisa från en grotta i Schweiz vandrar runt till olika individer i centraleuropa, som värderar den olika högt. Men alla påverkas de av den.

De första sidorna i boken kan få de flesta icke-geologer att tappa sugen. Det som eventuellt kan hålla modet uppe hos läsaren är att man vet att även om det skulle fortsätta i den tradigt uppräknande stilen om jordskorpans utveckling boken igenom, så tar det i alla fall slut redan efter 71 sidor.
Lyckligtvis så behärskar sig Adolphsen, och låter oss sen möta ett antal olika människoöden. I korta sekvenser, nästan ögonblicksbilder, bildas tablåer inför författarens allvetande lins. Det är en spännande berättelse som efterlämnar en påminnelse om människans ofullkomlighet.

Hans Julius Widmer-Osterwalder är innehavare av en glasmästarbutik i Zürich. Hans fascination inför droppstensgrottorna i de schweiziska alperna gör att han så småningom blir bankrutt. Han fantiserar om att göra dem till en turistattraktion och bygger ett hotell i närheten, men alltför höga priser och svårigheter att ta sig fram till grottorna gör att de aldrig blir en populär semesterort.
En person som dock tar sig fram till hotellet och grottorna är Josef Siedler. Han har läst baron Edward Bulwer-Lyttons roman "The Coming Race" och är fast besluten att hitta ingången till underjorden och till det folk som enligt boken lever där. Han hittar dock inte den okända människorasen, men däremot en sten som avger ett brummande läte. Från denna sten hugger han av en flisa. Denna flisa far sedan som en katalysator genom det kommande århundradet och påverkar människorna som får den i sin hand på de mest skilda sätt.

Innehållsförteckning:
Jordens ålder i nedskalning
Jordskvalv och dess effekter
Krig och dess effekter
En liten stenflisa


Om författaren:
Den danske författaren Peter Adolphsen, född 1972, har tidigare givit ut två novellsamlingar. Nu presenteras han för första gången på svenska med boken "Brummstein", som har blivit hans stora internationella genombrott.

Andra böcker av författaren:
Små historier 1996
Små historier 2 2000

Övriga bokfakta:
"Brummstein" kom ut på Alfabeta i mars 2005. Originaltiteln är "Brummstein" och översättningen till svenska är gjord Ninni Holmqvist.


Carin Thärnström: 05-12-08


 
> maila crew@bulldozer.nu