[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Monikas buffémat


Monikas buffémat - Monika Ahlberg


(Inbunden, ICA Bokförlag, 2002, 91 s.)

Kokboksidéerna verkar aldrig sina, utan nya böcker dyker hela tiden upp med mer eller mindre lockande approach.
Monika Ahlbergs nya kokbok om buffémat hör onekligen till de mer lockande. Hennes kokbok om kakorna och bullarna på "Rosendals Trädgårdscafé" finns i åtskilliga svenska hem, inklusive mitt eget och jag har provat ett flertal recept ur den boken.

Omslag "Monikas buffémat"I denna bok handlar det om buffémat, bekväm-mat när man inte riktigt vet hur många som kommer eller inte kan bestämma sig vad man ska bjuda sina gäster på.
Monika Ahlberg har följt årstiderna och vi startar med ett påskbord och avslutar med vinterbufféen. Givetvis är det inget som hindrar att man väljer ut några rätter, kanske från olika men närliggande årstid för att skapa en meny.
Det är inga svåra recept som visas fram i boken och lax och kyckling är återkommande "huvudrätter" dock med varierad smaksättning.
"Monikas buffémat" är en bok som du kan välja hur du vill följa, slaviskt eller plocka ut favoriterna.
Det är ingen nödvändig bok i praktisk synpunkt men varför inte en trevlig presentbok så här i jultider!
Själv har jag redan hittat åtskilliga recept som lockar till experiment i köket.
En nackdel är dock att även om det står att varje buffé är beräknad till 8-10 personer så saknar jag någon form av anvisning för hur många personer en rätt räcker till.

Innehållsförteckning:
Italienska smaker
Italienska kryddor
Italienska rätter
Recept på lutfisk


Om författaren:

Monica Ahlberg är dansaren som blev bagare och caféföreståndare. Tillsammans med Lars Krantz, trädgårdsmästare på Rosendals trädgårdar, lockade hon folk från hela Sverige till Rosendal.
Hon har tidigare bland annat givit ut boken "Rosendals Trädgårdscafé" samt en kokbok för barn.

Andra böcker av författaren:
Rosendals Trädgårdscafé 1994
Adas kokbok 1996
Bröd och marmelad 2000

Övriga bokfakta:
"Monikas buffémat" gavs ut på ICA-Förlaget i april 2002



Recept ur boken

Nu i mörka vintertider behöver vi lite extra energi så varför inte satsa på en frukostbuffé till helgen!

Här kommer ett urval från Monika Ahlbergs frukostbuffé:

KIWI OCH BANANSMOTHIE

Ingredienser:
4 kiwifrukter
2 bananer
4 dl yoghurt med vaniljsmak
2 dl is
Dekoration:
Några blad färsk mynta

Gör så här:
* Skala kiwi och banan.
* Kör alla ingredienser i en mixer.
* Servera genast ur kanna eller små glas.

POTKÄS

Det fungar perfekt att använda ostkanter och de små "kälkbackar" som har en tendens att bli rester av osten.

Ingredienser:
250 gram ost
50-75 gram ädelost
2-3 msk smör
2 msk whisky
1½ tsk basilika, fänkål eller kummin, torkad
gourmetsalt

Gör så här:
* Riv osten och rör ädelosten mjuk.
* Blanda ostarna med smöret, rör kraftigt.
* Tillsätt whisky och någon krydda (min favorit är basilika) och smaka av med gourmetsalt.
* Packa massan i en liten kruka eller skål. Låt stå någon dag innan den serveras rumsvarm.

RÅGKAKOR

Ingredienser:
2 msk smör
6 dl vatten
50 gram jäst
2 msk honung, flytande
1 msk anis och fänkål, finstött
8 dl rågmjöl, grovt
8-9 dl vetemjöl

Gör så här:
* Sätt ugnen på 225 grader.
* Smält smöret och blanda det med vattnet. Värm till fingervarmt, 37 grader. Lös jästen i degvätskan.
* Tillsätt honung och kryddor. Blanda ner rågmjölet och till sist vetemjölet, lite i taget. Knåda väl.
* Låt jäsa under duk i 40 minuter.
* Arbeta degen och dela den i 4 delar. Tryck ut varje del till en rund kaka, inte för tunn. Gör ett hål i mitten med hjälp av en äggkopp. Lägg kakorna på smord plåt och nagga dem med en gaffel.
* Låt jäsa i 20 minuter.
* Grädda kakorna i ugnen i 15-20 minuter.

MÜSLI

Ingredienser:
6 dl havregryn
4 dl rågflingor
2 dl solrosfrökärnor
2 dl sesamfrö
2 dl linfrö
1-2 dl russin
3 dl strödadlar, solmogna
1-2 dl bananskivor, torkade

Gör så här:
* Rosta havregryn, rågflingor, solrosfrökärnor och sesamfrön i omgångar i en stekpanna eller i ugn på 175 grader i 10-15 minuter. Rör om då och då.
* Blanda allt! Klart! Ät med vaniljyoghurt och färska bär.
* Förvara i lufttät burk.

 

 


Carin Thärnström : 02-12-09


 
> maila crew@bulldozer.nu