[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Hårda Bullar


Hårda Bullar - Sparkle Hayter

(Pocket, Ordfronts förlag, 1999, 321 s.)

En kvinnlig journalist i Bridget Jones-stil med både misslyckat yrkes- och kärleksliv, som dessutom hamnar mitt i en mordutredning som huvudmisstänkt.
Inte direkt en deckare av den gamla skolan.
Däremot oerhört underhållande.

Bokomslag "Hårda bullar"Robin Hudson
är en rödhårig och oerhört tuff TV-reporter på den amerikanska nyhetskanalen ANN i New York.
Trots sina vassa repliker och sin beskärda del av beundrarbrev från främmande män som vill att hon piskar dem och sen klistrar ihop deras ögonlock med superlim, är hon inte riktigt på topp.

Hon har efter att ha rapat i en direktsänding från Vita Huset och ställt oetiska frågor till en överlevande efter en flygkrasch satts i karantän på en redaktion där man gör reportage av slaget "Ditt barn och Satan".
Hon hatar sin chef som däremot är så förtjust i henne att han vill att hon skall spela hans fru när de wallraffar en spermabank.
På kanalen försöker hon varje dag kryssa förbi obemärkt för att undvika den mördande tråkige sportreportern, sin slemmige chef och i stort sett alla andra anställda som hon på ett eller annat sätt finner imbecilla.

På hemmaplan försöker hon undvika sin rabiata 80-åriga granne som anklagar henne för att bedriva bordell och ha transvestitfester i lägenheten varje natt.
Som om dessa motgångar inte är nog har hennes man och kollega dessutom lämnat henne för en yngre och mer framgångsrik förmåga på kanalen, men envisas ändå med att de skall försöka vara vänner.
Något som Robin finner direkt motbjudande.

Dessa saker tycks dock ändå som petitesser då den mystiske man som försökt att utpressa henne hittas död på ett hotellrum och det visar sig att hon var den sista som sågs i hans sällskap. Efter diverese förhör hos polisen och att hon sjunkit om möjligt ännu mer i status på sin arbetsplats beslutar hon sig för att utnyttja sitt förflutna som kriminalreporter för att hitta den mördare som satt henne i klistret.

Lika gärna som hon jagar mördare eller sätter tänderna i en blodig biff placerar hon förgiftade krukväxter på sin stöldbegärliga hemelektronik för att ge eventuella tjuvar klåda.
Det händer också att hon flirtar med karlar utklädda till colaburkar.

Det här är med andra ord ingen direkt vanlig deckare.
Robin är ingen hjätinna, utan snarare en synnerligen misslyckad individ med ett hem som ser ut som en soptipp, ett liv som är minst sagt rörigt, grava problem att hålla käften och elakt bittra tankar om alla i sin omgivning.
Om man förväntar sig ett djuplodande och psykologiskt kvinnoporträtt och en seriös deckargåta är det ingen idé att vika ut pärmarna på denna bok.
Den är istället en hejdlös drift med medievärlden, samvetslösa journalister, ytliga människor, kvinnobilder och deckargenren.
Ett slags deckarnas Bridget Jones med betydligt mer skinn på näsan och betydligt mindre intresse för sitt utseende och ouppnåeliga karlar.
Behöver jag säga att den på sina ställen är skrämmande rolig?

Innehållsförteckning:
Rödhårig misslyckad journalistbitch
Misslyckade kärleksaffärer
Egensinnigt husdjur, modell katt
Konstigt mord
Förgiftade krukväxterSparkle Hayter
Sparkle Hayter
© Foto: Michael Crotto

Om författaren:
Sparkle Hayter, ett namn som faktiskt inte är en pseudonym, är en drygt 40-årig kanadensisk författarinna med ett förflutet som stå-uppare och CNN-reporter.

Andra böcker av författaren:
Detta är den första i en serie deckare med Robin Hudson i huvudrollen och en av två som hittills finns utgiven på svenska.
På svenska:
Snälla flickor 2001
På engelska:
Revenge of the Cootie Girls 1997
The last manly man 1998
The Chelsea Girl Murders 2000

Övriga fakta:
"Hårda bullar" kom ut på Ordfronts förlag i mars 2000
Översättning till svenska av Claes Carlsson


Mia Gustavsson : 01-05-18

 


 
> maila crew@bulldozer.nu