[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Caramelo


Caramelo - Sandra Cisneros

(Inbunden, Norstedts, 2005, 459 s.)

"Caramelo" är som en jättestor påse med blandade karameller och man blir så överväldigad när man får den att man föräter sig omgående. Sandra Cisneros har återvänt till sin barndom och skrivit en fiktiv släktkrönika om Förfärliga Farmor, Farbror Fetfejs och ett myller av andra människor. Det är en skröna om 1900-talets Mexiko och USA.
För mexikaner som övergett sitt hemland för den stora vita grannen USA blir Mexiko den ouppnåeliga dagdrömmen som aldrig blir så fantastisk i verklighetens återbesök.


Bokomslag "caramelo"Mor- och sonrelationen är ett återkommande tema i boken och att få en mexikansk kvinna till svärmor verkar inte vara det lättaste, även om man själv är från Mexiko. Är man det inte så blir det nästan en omöjlig ekvation. Det får Förfärliga Farmors tre svärdöttrar reda på rätt omgående.
Om sen barnen hellre pratar engelska än spanska så är det givetvis hustruns/moderns fel och om sonen inte har den rätta rondören så är det sonhustrun som svälter Förfärliga farmors underbare son till döds. En hustru kan komma och gå en men en mor är alltid en mor.

Celaya, döpt efter ett berömt slag i Mexiko som blev Pancho Villas (berömd motståndsman i Mexikos historia) Waterloo, är det sjunde barnet men första dottern till Inocencio och Zoila. Om hon inte är bokens huvudperson fullt ut så är hon åtminstone dess personliga berättare.

Det är en rörig berättelse med många människor iblandade, spanska rader lite här och var och förklarande fotnoter efter de flesta kapitel. Det är nutidshistoria ur en personlig synvinkel och med det latinamerikanska synsättet ovanpå så blir det en rätt så överväldigande upplevelse.
Det är fascinerande att läsa om den otroliga närhet som finns i familjen, både på gott och ont, och de otroliga krav som det för med sig på de enskilda familjemedlemmarna. När den lilla flickan börjar skolan är det första gången hon är ensam utan sin familj några längre stunder och det blir en uppslitande upplevelse innan hon vänjer sig vid att vara ensam bland en massa främlingar.

Det är en upplevelse att läsa boken, även om den inte talar till mig såsom till exempel "Middlesex" av Jeffrey Eugenides gjorde. Också det är en generationsroman om invandrare i Amerika, men här blir det helt enkelt lite för mycket av det goda. Det blir också svårt att ta till sig de enskilda människoödena i denna kakfoni som bokens persongalleri bildar. Det blir trots goda ansatser från Sandra Cisneros inte den personliga bok som hon med all säkerhet har strävat efter. Kanske för att jag som läsare trots berättarens allvetande röst upplever Celaya som alltför anonym.

Innehållsförteckning:
Hängivna mödrar
Påfrestande svärmödrar
Jobbiga bröder
Gnälliga kusiner
Okända släktingar


Om författaren:
Sandra Cisneros
Sandra Cisneros
© Foto: Ruben Guzman
Sandra Cisneros är född i Chicago 1954, men hennes föräldrar kommer ursprungligen från Mexico. Hon har fått flera priser och utmärkelser för sitt författarskap, bland annat American Book Award. Hennes första roman "The House on Mango Street" blev en internationell bästsäljare.

Andra böcker av författaren:
House On Mango Street 1983
My Wicked Wicked Ways 1987
Woman Hollering Creek 1991
Loose Woman 1994
Days and Nights of Love and War 2000
Vintage Cisneros 2004
Family Pictures 2005

Övriga bokfakta:
"Caramelo" kom ut på Norstedts i april 2005. Boken har samma titel i original och översättningen till svenska är gjord av Yvonne Blank.

 


Carin Thärnström: 05-12-19


 
> maila crew@bulldozer.nu