[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Alfabeta

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Mrs Chippys sista expedition 1914-1915


Mrs Chippys sista expedition 1914-1915 - Caroline Alexander

(Inbunden, Alfabeta, 2004, 176 s.)

"Mrs Chippys sista expedition" är något så udda som en dagbok av en skeppskatt, som berättar om en upptäcktresa med fartyget Endurance till Antarktis. Sir Ernest Shackleton har beskrivit resan i sin bok "South", men här får vi historien ur en katts synvinkel istället.

Bokomslag "Mrs Chippys sista expedition"Endurance avseglade den 1 augusti 1914 från London och tog sig via Buenos Aires mot Sydgeorgien.
Syftet med resan var att segla tvärs över den antarktiska kontinenten, från Vahselbukten över barriärisen till Rosshavet 240 mil längre bort.
Tre år tidigare hade Amundsen vunnit kapplöpningen till Sydpolen och resan över den antarktiska kontinenten var den sista stora bedriften för upptäcksresanden.
Resan med Endurance var Shackletons tredje Antarktisexpedition.
Den 19 januari 1915 på position latitud S 76 34; longitud W 31 30 fastnar Endurance i isen och blir inkapslad "som en mandel i en pralin". Åttio sjömil från målet är skeppet ohjälpligt fast i isen och fram till juli månad så lever besättningen isolerade ombord på båten, men sedan börjar isen strama åt sitt grepp och krossar så småningom det stora fartyget som ett äggskal. Expeditionen överger skeppet och fortsätter sin överlevnad på isen och först efter över tio månader blir de räddade och hela besättningen klarar livhanken.

Mrs Chippys dagboksanteckningar ger en vardaglig bild av en ganska så obehaglig situation. Strandsatta i isen utan att vara säkra på hur de ska komma därifrån framlever expedition och manskap sin vardag med den inrutade tillvaron som är till sjöss. Det intressanta med boken är dock inte dagboksanteckningarna utan de mycket utförliga fotnoter som tillfogas på var och varannan sida där man får förklaringar till diverse av Mrs Chippys åsikter och göromål.
Faktum är om inte de raderna funnits så hade boken varit totalt meningslös.
Jag är visserligen en kattälskare men den här bokens så kallade dagboksanteckningar är i mitt tycke ointressanta för både kattälskare och de som gillar äventyrsberättelser från polar- och antarktiska områden. Vill man läsa om expeditionen med Endurance måste Shackletons egen bok vara ett mycket vettigare val.

Innehållsförteckning:
Is
En hankatt med kvinnonamn
Is
Skeptisk inställning till hundar
Is
Rutiner
Is


Om författaren:
Caroline Alexander är journalist och författare och skriver för tidningar som The New Yorker, Granta, Condé Nast Traveler, Smithsonian, Outside och National Geographic.

Andra böcker av författaren:
One Dry Season: In the Footsteps of Mary Kingsley 1990
The Way to Xanadu 1993
Battle's End: A Seminal Football Team Revisited 1995
Endurance 1999
The Bounty 2004

Övriga bokfakta:
"Mrs Chippys sista expedition" kom ut på Alfabetas förlag i oktober 2004. Originaltiteln är "Mrs Chippy’s last expedition" och översättning till svenska är gjord av Birgitta Tingdal.

 

 


Carin Thärnström : 05-04-26


 
> maila crew@bulldozer.nu