[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Propagandans makt


Propagandans makt - David Barsamian och Noam Chomsky

Samtal med Noam Chomsky

(Inbunden, Ordfront, 2002, 260 s.)

"Propagandans makt" är mycket kort sammanfattat en intervjubok med Noam Chomsky. Intervjuerna har gjorts av David Barsamian vid olika tidpunkter och platser mellan 1998 och 2000.

Bokomslag "Propagandans makt"En skarp varningssignal ljuder genom huvudet på mig när jag läser inledningen. Barsamian lovordar och hyllar Chomsky som nån slags sektledare och avrundar sitt anförande med att förklara honom som "vår rabbin, vår predikant, vår rimpoche, vår bramin, vår iman, vår shensei."
När jag läser det här skäms jag lite för Barsamian, för nog gränsar detta till pinsamt även om jag förstår att en hel del människor ser Chomsky som nån slags intellektuell anti-amerikansk fanbärare.
Det är heller inte ett bra sätt att inleda en intervjubok om man vill ge den en objektiv finish. Nej, det är nog sämsta möjliga väg, men så är knappast heller boken inriktad på att vara kritisk mot Chomsky.

Barsamians samtal med Chomsky känns i alla fall ganska lediga och stilen som används i boken är så att säga rakt på, om än ledande.
Frågorna kretsar självklart kring Chomskys expertområden och gjorde de inte det hade boken knappast varit lika intressant för oss som gillar att diskutera dem.

Upplägget är genomgående enkelt.
Barsamiam tar upp ett ämne, till exempel USAs förhållande till Irak och därefter utvecklar och svarar Chomsky i lättförståeliga formuleringar och kan i princip alltid dra sig till minnes artiklar och uttalanden som stöd för sina teorier.
Ämnena varierar från välkända frågor om till exempel konflikten i Mellanöstern och internationella valutafonden till betydligt mindre kända som amerikanska gräsrotsaktivister eller brasilianska kyrkorörelser.
Chomsky ges tillfälle att berätta och utveckla teorier om det mesta och när boken är slut har Chomsky och Barsamian faktiskt knutit ihop en del trådar.
Detta gör att Chomskys teorier inte bara känns intelligenta och trovärdiga, känslan av att de är mycket nära sanningen är faktiskt övervägande.
Det är när dessa känslor når en som man kommer ihåg Barsamians kultförklaring av Chomsky i inledningen och man tänker helt plötsligt mer kritiskt.

Noam Chomsky måste vara nöjd med boken för han uppmanar faktiskt alla att själva tänka efter, att ta reda på kunskap och att alltid vara kritiska till information.
På det viset är den tidigare nämda kultförklaringen ett genidrag men jag tror inte det är menat på det sättet.

Varför heter då boken "Propagandans makt"?
Jo mycket handlar om USA och västvärldens sätt att filtrera information.
Hur tidningar täcker olika politiska frågor och om hur ekonomiska intressen ofta styr. Vi påminns under intervjuerna om hur lite eller mycket media rapporterar om olika händelser och får ta del av Chomskys teorier om varför det varit så olika från fall till fall.

"Propagandans makt" är rolig att läsa på det viset att det ökar ens intresse för vad som händer på en hög politisk och ekonomisk nivå i världen.
Är man en novis vad gäller senare 1900-talshistoria är det möjligen ett litet hinder för att förstå alla resonemang, men det är inte speciellt svårt att ta reda på vad man missar. Det blir också extra intressant att läsa om valda delar ur sina historieböcker eller söka förklaringar på Internet.

Jag skulle inte föreslå boken för några dagars slöläsning, men kan rekommendera den som en språngbräda. En språngbräda som sätter igång intresset för diskussioner och att fördjupa sig i de ämnen Chomsky älskar.
Nått nytt litterärt mästerverk varken är eller gör boken anspråk på att vara. Boken ska istället läsas för att nära intresset för historia och politik.
Glöm bara inte att även tänka själv!

Innehållsförteckning:
Kritik mot USA
Kritik mot västvärlden
Kritik mot storföretag
Nog med material för att göra dig omöjlig vid alla lunchbordsdiskussioner
Påtagligt fjäskande för Chomsky


Noam Chomsky
Noam Chomsky
© Foto: Elaine Brière

Om författaren:
Noam Chomsky,
född i USA 1928, är professor i lingvistik på Massachusetts Institute of Technology i Boston. Inom detta område är han känd för sin forskning som ligger till grund för mycket av den syntax-tolkning som används när programkod blir instruktioner datorn kan förstå.
Han är kanske mest känd hos allmänheten som kritiker av det amerikanska samhället, landets utrikespolitik och medierna.

Andra böcker av författaren:

På Ordfront:
Makt, lögner och motstånd 1999
Skurkstater 2001
11/9 2001

Övriga på svenska:
De intellektuellas ansvar 1967
Människan och språket 1969
Makt och motstånd 1969
I krig med Asien 1971
Kunskap och frihet 1972
Syntaktiska strukturer 1973
Psykologi och ideologi 1974
Fred i Mellersta Östern? 1975
Om språket 1978
De mänskliga rättigheternas politiska ekonomi 1981
Makt och ideologi 1988
Terrorismens kultur 1990
Man kan inte mörda historien 1995
Historia och minne 1996
Högern och välfärden1996
Land och frihet 1997

Övriga bokfakta:
"Propagandans makt" gavs ut på Ordfront i september 2002
Översättning till svenska av Gunnar Sandin.

 


MGB : 02-10-07


 
> maila crew@bulldozer.nu