[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Dansare


Dansare - Colum McCann


(Inbunden, Albert Bonniers förlag, 2004, 343 s.)

Med några veckors distans till McCanns roman "Dansare" kan jag inte annat än beundra mannens mod eller brist på självinsikt eller storhetsvansinne eller vad det kan vara som har drivit honom att skriva en skönlitterär historia baserad på den ryske dansaren Rudolf Nurjevs liv.

Bokomslag "Dansare"Alla hjältar riskerar något, men det är bara de som lyckas som blir hjältar, och dit hör onekligen Colum McCann. Inte bara lyckas han skriva om Rysslands utveckling från 1940-talet och framåt, det vilda utåtagerande livet som fördes på 1970-talet i många homosexuella kretsar, utan han lyckas dessutom i det lilla måla korta personporträtt som etsar sig kvar i ens hjärna.
En irländare bosatt i USA skriver en rysk roman så man förvirrat undrar om mannen i själva verket inte tillhör avhopparna från det stora landet i öster.

"Dansare" är en bok om Rudolf Nurjev, den fattige tatarpojken från en provins i det väldiga Sovjetunionen.
Liten för sin ålder och undernärd är han ett lätt offer för sina skolkamrater, men samtidigt är hans ego betydligt större än hans kropp.
En före detta ballerina som följt sin förskjutne make till denna avkrok tar sig an den unge pojken och lär honom allt hon kan innan hon varsamt lotsar honom vidare till nästa lärare. Vi får följa honom på hans färd till Moskva och balettutbildningen och till de första rollerna vid Bolsjojbaletten.
Vidare mot hans uppmärksammade avhopp i Paris 1961 och därefter åren i väst som han tillbringar som en uppburen superstjärna tillsammans med sin danspartner Margret Fonteyn. Den tjugo år äldre engelska dansösen och unge Nurjev inleder ett samarbete och en vänskap som gör dem till stjärnor med jättegager och som resulterar i en evig vänskap mellan dem.

Det som gör boken till en så fantastisk berättelse är McCanns förmåga att lyfta fram bipersonerna och i minst lika hög grad göra dem till huvudpersoner och delaktiga i berättelsen. Nurjevs första danslärarinna lämnar sin dotter i sina föräldrars vård för att följa maken till de arbetsläger han blir placerad i och denna dotters berättelse om sitt liv blir en lika viktig del i byggandet av boken som de direkta berättelserna om Nurjevs liv.

McCann skriver sällan dialoger utan skapar istället monologer i sina karaktärers huvuden och det skapar en intimitet att följa en annan människas tankar, om än i romanform. Det är en fantastisk bok och jag ryser vid tanken på hur nära det var att jag förkastade läsandet av boken för att det egentligen inte lät speciellt lockande att läsa om Rudolf Nurjev. Jag erkänner, jag hade fel!

Innehållsförteckning:
Ett ego för stort för denna bok
Blodiga fötter
Utslitna leder
Kärlek
Vällust
Sorg


Om författaren:
Colum McCann
Colum McCann
© Foto: Sigrid Estrada

Colum McCann är född i Dublin 1965, men flyttade som 19-åring till USA och är nu bosatt i New York. Han har skrivit ett flertal prisbelönade romaner och novellsamlingar och skriver även i The New Yorker och New York Times Magazine. "Dansare" är hans femte bok.

Andra böcker av författaren:
Fishing the Sloe Black River 1994
Song Dogs 1995
This Side of Brightness1998
Everything In This Country Must 2000

Övriga bokfakta:
"Dansare" kom ut på Albert Bonniers förlag i mars 2004. Boken heter i original "Dancer" och är översatt till svenska av Eva Sjöstrand.

 


Carin Thärnström: 04-04-19


 
> maila crew@bulldozer.nu