[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - En katt vid namn Darwin


En katt vid namn Darwin - William Jordan


(Inbunden, Svenska förlaget, 2003, 192 s.)

En människa som sätter umgänget med djur högre än umgänget med andra människor är en mycket märklig människa i sina artfränders mening. En medelålders människa som har ett husdjur och lägger ner omsorg, kärlek och tid på det är i det närmaste patetisk.
Ändå finns det fullt av exempel på hur djur får senildementa att lättare hantera vardagen, missbrukare att orka ta itu med sina liv, och ger barn en extra dimension i hänsynstagande.

William Jordan är biolog med entomologi som specialitet och hade visserligen träffat på djur under sin uppväxttid men efter det alltid haft dem på avstånd. Mötet med en strykarkatt som han kallar Darwin förändrar hans liv och öppnar upp hans inställning till kommunikation både mellan djur och människa och mellan människor.

Det är en berättelse om några år av hans och Darwins liv tillsammans och hans reflektioner över de existentiella livsfrågorna om liv, död och kärlek. Eftersom Jordan är biolog så är boken förutom en kärleksfull beskrivning också en biologisk beskrivning av katten med dess beteenden och läten.

Den är sakligt välskriven och Jordan fångar in läsaren till sin vardag och i sina tankar över både sitt eget liv och dess utveckling. Den handlar om tio år av hans liv men referenserna sträcker sig från barndomen via studier till arbetsliv.
Jordans val att kalla katten Darwin är enligt Jordan en kärleksfull hyllning till den man som betytt så mycket både för biologins utveckling och för honom själv.

Boken är ger en insiktsfull beskrivning av att leva i relation med djur och är också en beskrivning av hur samspelet djur och människa utvecklar den senare till en bättre homo sapiens.

För kattälskare är det en bok att ta till sig och för de mer skeptiskt inställda kan den ändå vara intressant för att förstå en människas intresse av att umgås med djur.

Innehållsförteckning:
Relationer
Revir
Dyra veterinärbesök
Kärlek


Om författaren:
William Jordan är biolog och har skrivit ett flertal böcker om djurs och människors beteende. Han är bosatt i Kalifornien, USA.

Andra böcker av författaren:
Divorce Among the Gulls 1991

Övriga bokfakta:
"En katt vid namn Darwin" kom ut på Svenska Förlaget i september 2003.
Översättningen till svenska är gjord av Erland Törngren och orginaltiteln är "A Cat Named Darwin".

 


Carin Thärnström : 04-05-01


 
> maila crew@bulldozer.nu